Dankzij sociale media kun je als ondernemer veel tijd en geld besparen bij het werven van nieuw personeel. De tijden van vacatures in de krant zijn voorbij, tegenwoordig gebeurt vrijwel alles online, en dan met name op social media. Maar hoe pak je dat nou handig aan?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Tijdens de Europese banendag werd volop getwitterd door werkgevers, recruiters en werkzoekenden. De hashtag #jouwbaan was de hele dag trending. Steeds meer werkgevers weten namelijk dat personeel tegenwoordig vooral via LinkedIn, maar ook via Twitter en Facebook kan worden gevonden.

Profiel

Fiona Stoop is online personal branding strategist en weet welke eerste stap ondernemers moeten zetten om online te werven. “Richt een goed LinkedIn-profiel in, waarin je vertelt wat je firma doet. En vergeet vooral niet een goede samenvatting op te stellen, een onderschat onderdeel waarin je in weinig tijd veel over jezelf kunt vertellen. Wees volledig, een half profiel vinden wij niet leuk!”
Ga je via LinkedIn zoeken, gebruik dan de juiste zoekwoorden. Stoop heeft een tip: “Verdiep je in boolean search, een manier om uitgebreid en secuur te zoeken. Stel je zoekt als ondernemer een secretaresse in de omgeving van Amsterdam. Typ je in de zoekbalk ‘secretaresse’ en ‘regio Amsterdam’, dan krijg je volop resultaten. Maar daarbij sla je de mensen over die als functietitel ‘office manager’ of ‘management assistent’ gebruiken. Boolean search helpt je zoeken op een uitgebreide manier.”
LinkedIn in Nederland:
  • 5,3 miljoen gebruikers.
  • 84% van de LinkedIn-gebruikers geeft aan open te staan om benaderd te worden voor ander werk.
  • Bijna 150.000 Nederlandse bedrijven hebben een LinkedIn-profiel.
  • Een vacature wordt gemiddeld 1120 keer bekeken en levert doorgaans 27 sollicitaties op.
  • Bijna de helft van de zzp’ers krijgt jaarlijks een of meer klanten via LinkedIn.
Ralph Boymans van iRecruit werft personeel voor onder meer mkb-bedrijven en heeft
momenteel zo’n 30 vacatures in zijn portefeuille. “Veruit de meeste kandidaten benaderen we via LinkedIn. Daar kan je meestal goed zien wat voor vlees je in de kuip hebt. De helft van de 100 vacaturetrajecten per jaar verloopt via LinkedIn. Wij richten ons dan ook specifiek op de zakelijke dienstverlening en ICT. Dat zijn mbo+-functies en hoger.”

Voordelen

Werving via sociale media heeft volgens Fiona Stoop een paar unieke voordelen. “Werven via sociale netwerken zorgt voor een aantoonbaar warmere band met de werkgever. Uit onderzoek blijkt dat sociale media kandidaten opleveren die beter op de hoogte zijn van het bedrijf en beter weten waarom ze juist daar willen werken. Ook is het is een uniek platform om te laten zien hoe leuk het is om bij jou als werkgever te werken. Vooral als je op zoek bent naar nieuwe medewerkers, dan is het goed om een ’employer brand’ op te bouwen, een merkbeleving. Dat kan bijvoorbeeld heel goed komen vanuit de twitteracounts van bestaande medewerkers.”
Rosa Bouwman heeft als adviseur bij het Werkgeversservicepunt voor de regio Amersfoort een
aantal tips voor ondernemers die via sociale media nieuwe medewerkers willen werven:
1. Bepaal je strategie
Welke doelen wil je bereiken met social media? Wil je contact leggen met kandidaten, je bedrijf neerzetten als een aantrekkelijke werkgever of wil je vooral vacatures onder de aandacht brengen? Denk hier vooraf goed over na en stem de social mediakanalen en boodschappen hierop af.
2. Onderzoek je doelgroep
Wie is mijn doelgroep en waar bevindt zich die? Gebruik de online netwerken waar je doelgroep actief is. Facebook kent een breed en gevarieerd publiek dat je zeer gericht kunt benaderen met advertenties, LinkedIn is vooral populair bij hoger opgeleiden. Op Twitter vind je kandidaten in allerlei beroepsgroepen door te zoeken op relevante hashtags, zoals #accountant.
3. Plaats niet alleen vacatures
Wie alleen vacatures plaatst zal niet veel volgers (Twitter) of likes (Facebook) krijgen. Hooguit wat actieve banenzoekers, maar zeker niet de passieve en semi-passieve kandidaten die je toch ook wilt bereiken. Bied ze dus ook andere informatie over je bedrijf of over de markt, zodat ze je al volgen voordat je vacatures plaatst. Niet alleen levert het meer volgers op, je kunt via deze tweets ook meer van jezelf als bedrijf laten zien.
4. Gebruik ambassadeurs
Probeer je medewerkers actief te betrekken bij je sociale mediastrategie. Vraag of ze regelmatig berichten en banen van het bedrijfsaccount willen delen, maar ook waar ze zich mee bezig houden en wat hun werk zo leuk maakt. Maak ze ambassadeur. Hoe belangrijk het hebben van een bedrijfsaccount ook is, uiteindelijk zal de verspreiding het beste werken via echte personen.
5. Richt je op de lange termijn
Verwacht niet direct resultaten van je wervingsinspanningen via social media. Je zult veel tijd moeten investeren voordat je netwerk voor je aan de slag gaat. Maar als dit eenmaal gebeurt, zul je zien dat volgers en fans bij je gaan solliciteren of andere kandidaten voorstellen voor functies.

Lees ook:

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Veel ondernemers worstelen met een tekort aan arbeidskrachten. Als je in de huidige, krappe arbeidsmarkt iemand zoekt voor over een maand, ben je veel…
Zoek je snel versterking voor je team en zie je op tegen sollicitatieprocedures en complexe administratie? Een uitzendkracht kan de ideale oplossing…
Op zoek naar personeel? In deze krappe arbeidsmarkt moet je jezelf goed voorbereiden en verschillende methodes gebruiken. Denk aan het werven van…
Vrouwen krijgen in Nederland voor hetzelfde soort werk 13 procent minder betaald dan mannen. Om die loonkloof te dichten, tekende de Europese Unie in…
De dertiende maand is een magische term in de wereld van arbeidsvoorwaarden. Volgens onderzoek is het de meeste gewilde secundaire voorwaarde onder…
Heb je door de krappe arbeidsmarkt moeite om nieuw personeel te vinden? Dan kun je overwegen personeel te zoeken in het buitenland. Dan kan een prima…