Energieprijzen zijn de laatste jaren flink in beweging en als ondernemer merk je dat meteen in je kosten. Dat maakt het extra belangrijk om goed na te denken over je energiecontract. Een relatief nieuwe optie is een dynamisch contract. Maar wat houdt dynamische energie precies in? En is het iets voor jouw bedrijf?

In het kort

  • Een dynamisch energiecontract biedt bedrijven flexibele tarieven die per uur (voor elektriciteit) of per dag (voor gas) variëren, afhankelijk van vraag en aanbod op de markt.
  • Dit type contract kan voordeliger zijn voor bedrijven die hun energieverbruik kunnen aanpassen aan momenten met lage prijzen, zoals tijdens daluren of op winderige dagen.
  • Dynamische contracten hebben geen risico-opslag zoals vaste contracten, en bieden meer transparantie en controle door real-time prijsinzichten via apps.
  • Hoewel er besparingsmogelijkheden zijn, brengt het contract risico’s zoals onvoorspelbare kosten en vereist het actieve monitoring van prijsontwikkelingen.

Inhoudsopgave

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de energieprijs per uur (voor elektriciteit) en per dag (voor gas) kan veranderen. In tegenstelling tot een vast en variabel energiecontract betaal je bij dynamische energie dus de actuele marktprijs. Bovenop die prijs komt een inkoopvergoeding per kWh elektriciteit of m³ gas, btw en energiebelasting.

Hoe worden dynamische energieprijzen bepaald?

De prijzen voor stroom en gas worden bepaald door vraag en aanbod. De stroomprijs is vooral (en steeds meer) afhankelijk van het weer. Als de zon schijnt of het waait, is het aanbod van elektriciteit hoog en de prijs laag.

Het tarief van gas is wat lastiger te voorspellen. Dat heeft onder andere te maken met de Europese gasreserves, het aanbod van (vloeibaar) gas, de geopolitieke situatie en de vraag naar gas vanuit China en India.

Is een dynamisch energiecontract goedkoper dan vaste of variabele tarieven?

Een dynamisch contract kan vaak goedkoper uitvallen. Dat geldt vooral als je flexibel bent in je energieverbruik, want dan kun je optimaal profiteren van de momenten dat de energieprijzen laag zijn. Op zonnige en winderige dagen kan het zelfs voorkomen dat de stroomprijs negatief is. Dat betekent dat je betaald krijgt om stroom te verbruiken.

Leestip: Variabel, vast of dynamisch, hoe kies ik als ondernemer het juiste energiecontract?

Voordelen van een dynamisch energiecontract

Voor bedrijven die flexibel met hun energieverbruik kunnen omgaan, kan een dynamisch energiecontract dus aantrekkelijk zijn. De belangrijkste voordelen op een rij:

Besparen door slim energiegebruik

De belangrijkste reden om voor een dynamisch contract te kiezen, is dat je kunt profiteren van lage prijzen. Als je bedrijf in staat is om energie-intensieve activiteiten te plannen op momenten dat de prijs laag is – bijvoorbeeld in de daluren of op winderige dagen – kun je flink besparen op je energiekosten.

Is de prijs op z’n laagst? Dan zet je elektrische apparaten aan en laad je de elektrische auto op. Gaat de gasprijs morgen omhoog? Dan zet je de verwarming wat lager.

Geen risico-opslag

Bij vaste contracten rekenen energieleveranciers een risico-opslag om zich in te dekken tegen prijsschommelingen. Bij dynamische contracten betaal je de werkelijke marktprijs. Dit maakt een dynamisch energiecontract vaak goedkoper dan een contract met vaste tarieven, zeker op momenten dat de energieprijzen laag zijn.

Transparantie en controle

Je kunt de prijzen vooraf bekijken via je energieleverancier op speciale apps. Dit geeft je de mogelijkheid om je verbruik te plannen wanneer de dynamische energietarieven het laagst zijn. Voor een dynamisch contract heb je wel een slimme meter nodig om real-time inzicht te krijgen in de prijzen.

Dagelijks opzegbaar

Een bijkomend voordeel is dat een dynamisch energiecontract vaak dagelijks opzegbaar is. Dit geeft je maximale flexibiliteit om over te stappen als de markt of de behoeften van je onderneming veranderen.

Risico’s van dynamische energiecontracten

Hoewel dynamische energiecontracten veel voordelen bieden, zijn ze niet zonder risico’s. Het is belangrijk om goed na te denken over de mogelijke nadelen voordat je overstapt.

Onvoorspelbare kosten

Het grootste risico van een dynamisch contract is de prijsvolatiliteit. Dynamische prijzen kunnen snel stijgen, vooral tijdens koude winterdagen of crises. Denk maar even terug aan de energiecrisis van 2022 die ontstond nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.

Deze schommelingen maken het moeilijk om te voorspellen wat de maandelijkse kosten van een dynamisch energiecontract zullen zijn. Tip: leg een financiële buffer aan voor het geval de prijzen tijdelijk hoog oplopen.

Het kost tijd en aandacht

Je bent bij een dynamisch contract zelf verantwoordelijk voor het checken van de actuele gastarieven en stroomtarieven en het aanpassen van je verbruik. Dit vraagt om tijd en aandacht en mogelijk om investeringen in technologieën, zoals een slimme meter of apps voor energiebeheer.

Niet geschikt voor elk type bedrijf

Dynamische contracten zijn vooral geschikt voor bedrijven die flexibel zijn in hun energieverbruik. Bedrijven die constant stroom en gas nodig hebben, zoals fabrieken, datacenters en grote kantoren, kunnen minder profiteren van de lage prijzen van stroom en gas tijdens daluren. Voor hen kunnen prijspieken juist een nadeel zijn.

Voorschotten variëren

Ook bij dynamische energiecontracten betaal je elke maand een voorschot. Dit is gebaseerd op je verwachte energieverbruik en de voorspelde marktprijzen. Aan het einde van de maand wordt het bedrag bijgesteld op basis van je werkelijke verbruik en de actuele prijzen.

Dit kan betekenen dat je soms geld terugkrijgt, maar ook dat je moet bijbetalen als de prijzen van stroom en gas hoger uitvallen dan verwacht. Je hebt dus minder grip op je cashflow.

Dynamisch contract met zonnepanelen: een goede combinatie?

Voor bedrijven met zonnepanelen kan een dynamisch energiecontract – afhankelijk van de situatie –voordelig of minder voordelig zijn. De opgewekte stroom wordt verrekend met je verbruik, maar het werkt net iets anders dan bij vaste of variabele contracten.

De terugleververgoeding

Lever je meer stroom terug dan je verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding. Deze vergoeding is hetzelfde de prijs die geldt in het uur dat je teruglevert. Op zonnige en winderige dagen is de dynamische kWh-vergoeding vaak laag, zeker in de middag.

Een dynamisch energiecontract is vaak ongunstig wanneer je veel stroom teruglevert. Dit komt doordat de meeste bedrijven terugleveren op momenten dat de tarieven laag liggen.

Ligging van zonnepanelen

Heb je (alleen) zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden? Dan wek je vaak stroom op op momenten dat de prijzen laag of misschien zelfs negatief zijn. Heb je (ook) panelen op het westen of oosten? Dan wek je waarschijnlijk ook ‘s ochtends en einde middag elektriciteit op. Dan is de dynamische kWh-vergoeding weer vaak hoger.

Energie-opslag in auto of batterij

Heb je een elektrische auto en eigen laadpaal? Dan kun je, als de zon volop schijnt, de auto aan de laadpaal hangen. Ook een batterij om energie op te slaan vormt vaak een interessante combinatie met dynamische stroomprijzen. Een batterij maakt het mogelijk om stroom op te slaan op voordelige momenten.

Dynamische energie versus vaste en variabele energiecontracten

Vast energiecontract

Bij een vast contract betaal je een vaste prijs per kWh of m³ gas, ongeacht de schommelingen op de energiemarkt. Je weet precies wat je elke maand betaalt, maar het nadeel is dat je niet kunt profiteren van dalende prijzen op de markt.

Variabel energiecontract

Dynamische en variabele energietarieven worden vaak verward, maar zijn echt anders. Bij een variabel contract worden de tarieven periodiek aangepast, bijvoorbeeld per maand, kwartaal of half jaar. Bij een dynamisch contract is het tarief voor stroom ieder uur anders. Voor gas verschilt het per dag.

Dynamisch energiecontract afsluiten

Steeds meer energieleveranciers bieden een zakelijk dynamisch energiecontract aan. Onder deze leveranciers bevinden zich zowel bekende namen als ook opkomende energiebedrijven.

Heeft dynamische energiecontracten vergelijken zin?

Bij dynamische energie betaal je altijd de marktprijs. Heeft het vergelijken van dynamische energiecontracten dan wel zin? Het antwoord is ja.

De inkoopprijs per kWh (stroom) of m3 (gas) is voor elke energieleverancier gelijk, maar de opslag per kWh, de maandelijkse vaste kosten en de vergoeding voor het terugleveren van stroom verschillen.

Juist omdat een dynamisch energiecontract zo flexibel is, bieden leveranciers vaak geen grote welkomstbonussen of kortingen – zoals bij vaste of variabele energiecontracten vaak het geval is.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Conclusie: is een dynamisch energiecontract verstandig?

Dynamische energiecontracten bieden ondernemers een nieuwe manier om hun energiekosten te beheren. Voor ondernemers die flexibel om kunnen gaan met hun energieverbruik en bereid zijn om de markt goed te volgen, kunnen deze contracten aanzienlijke besparingen opleveren.

Een dynamisch energiecontract is daarom niet voor elk bedrijf geschikt. Maar als je bereid bent om te investeren in slimme technologie en je energieverbruik strategisch te plannen, kan het een interessante optie zijn.

Lees ook: Energie voor ondernemers. Ben jij klaar voor de toekomst?

Veelgestelde vragen over een dynamisch energiecontract

Wat betaal ik per maand bij een dynamisch energiecontract?

De maandelijkse kosten zijn afhankelijk van je verbruik en de dynamische tarieven. Je betaalt een voorschot dat aan het einde van de maand wordt verrekend met de werkelijke prijzen en je verbruik. De meeste leveranciers passen maandelijks het termijnbedrag van een dynamisch contract aan. Daarbij kijken ze naar de prijsverwachting en hoeveel energie je waarschijnlijk gaat verbruiken.

Wat zijn negatieve stroomprijzen?

Negatieve stroomprijzen ontstaan wanneer er te veel aanbod is op de markt, bijvoorbeeld tijdens zomerse of winderige dagen. In dat geval krijg je betaald om stroom af te nemen, omdat producenten liever betalen om de energie kwijt te raken dan de productie stil te leggen.

Kan ik ook voor groene stroom kiezen bij een dynamisch energiecontract?

Veel aanbieders van dynamische energiecontracten bieden ook groene stroom aan. De tarieven zijn gebaseerd op de algemene marktprijzen, maar de energie die je afneemt kan afkomstig zijn van duurzame bronnen zoals zon en wind. Dit is een interessante optie als je duurzaamheid belangrijk vindt.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Foto van Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Met de stijgende energiekosten en een overvol stroomnet staan veel ondernemers voor een uitdaging: hoe houd je je bedrijf draaiende zonder onverwachte…
Benieuwd welk energiecontract het beste bij jouw bedrijf past? Of je nu kiest voor zekerheid met een vast tarief, de flexibiliteit van een variabel…
Met de stijgende energiekosten en de groeiende nadruk op duurzaam ondernemen, kan een warmtepomp voor je bedrijfspand een slimme investering zijn. In…
De energiemarkt in Nederland biedt veel uitdagingen, maar ook veel kansen voor ondernemers. Met wisselende prijzen, verschillende energiecontracten,…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Twijfel je tussen een zakelijk of particulier energiecontract voor je bedrijf? Veel ondernemers denken dat zakelijk voordeliger is, maar dat is lang…