Deze Belastingdienst-apps maken je leven makkelijker
Snel je belastingaangifte indienen? Meteen controleren of je vakantieaankopen mee naar Nederland mogen? Of het aantal kinderopvanguren eenvoudig aanpassen? De Belastingdienst maakt fiscale zaken makkelijker met een serie mobiele apps. We zetten ze op een rij.
- Btw-alert: waarschuwt als het tijd is om weer btw-aangifte te doen.
- Kinderopvangtoeslag: zonder problemen je kinderopvangtoeslag bekijken of wijzigen. Extra fijn voor ondernemers, aangezien die hun inkomen vaak moeten schatten.
- Aangifte inkomstenbelasting: met deze app kun je makkelijk aangifte doen voor de inkomstenbelasting.
- NL Customs VAT: woon je buiten de EU? En heb je tijdens je verblijf in Nederland goederen gekocht die je meeneemt naar een land buiten de EU? Met deze app vraag je makkelijk de btw terug.
- Meldpunt Accijnsfraude: hiermee meld je snel en eenvoudig fraude met accijns.
- Reisapp: controleer wat je wel en niet mee terug mag nemen uit het buitenland. Je kunt de app ook gebruiken om buitenlandse valuta om te rekenen naar euro’s.
Advies van De Zaak: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ was een beroemde slogan van de Belastingdienst. Met deze apps houden ze zich aan die belofte. Zeker voor ondernemers zijn het handige hulpmiddelen om je fiscale taken te vereenvoudigen.
Werknemers laten 1,5 miljard aan scholingsgeld liggen
Nederlandse werknemers laten jaarlijks meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsgeld onbenut. Dit komt neer op ongeveer 45 procent van de budgetten, zo blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN.
In cao’s is vastgelegd dat een werkgever gemiddeld 700 euro per werknemer per jaar beschikbaar stelt voor scholing. Ondanks de inspanningen om de cultuur rond professionele ontwikkeling te veranderen, blijft het gebruik van deze budgetten achter. Het is voor ondernemers van groot belang om de mogelijkheden die scholingsgeld biedt te begrijpen en enthousiasme voor persoonlijke groei te stimuleren, benadrukt AWVN.
Advies van De Zaak: moedig actief het gebruik van scholingsbudgetten binnen jouw organisatie aan. Creëer bewustzijn onder werknemers over het beschikbare geld en stimuleer ze om zich verder te ontwikkelen. Dit draagt niet alleen bij aan hun persoonlijke groei, maar bevordert ook de innovatie en concurrentiekracht van jouw bedrijf.
Ondernemers kiezen massaal voor non-bancaire financiers. Wat zijn de mogelijkheden?
Het aantal mkb’ers dat een financiering bij een bank aangaat, vertoont een neerwaartse trend. Uit een recente studie van Stichting MKB Financiering blijkt dat slechts 48 procent van kleine en middelgrote ondernemers momenteel kiest voor traditionele bankfinanciering. Tien jaar geleden klopten vrijwel alle bedrijven aan bij de bank.
Het jaarlijkse onderzoek van Stichting MKB Financiering toont aan dat met name het kleinbedrijf steeds vaker gebruikmaakt van financiering door non-bancaire partijen. In 2022 werden 45 procent van de nieuwe kredieten tot 250.000 euro via andere financiers dan banken aangetrokken. Denk aan lease of crowdfunding, maar ook vastgoedfinanciering en factoring komen steeds vaker voor.
Advies van De Zaak: met non-bancaire financiering heb je als ondernemer meer opties. Nadeel aan deze relatief nieuwe markt is dat er minder duidelijkheid is over de betrouwbaarheid van financiers. Om miskleunen te voorkomen, is het goed om een gespecialiseerde adviseur in de arm te nemen. De site Passend Financieren – mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken – is een goed startpunt om je te oriënteren.
Is het slim om als ondernemer nu voor een elektrische auto te kiezen?
De Nederlandse overheid wil dat we in de nabije toekomst massaal overstappen op elektrische auto’s. Werkgevers spelen een sleutelrol in de promotie van elektrisch rijden onder leaserijders. Bijna 80 procent van de leaserijders rijdt al elektrisch of overweegt dit te doen.
Interessant is dat deze groei in elektrisch rijden plaatsvindt terwijl de overheid de stimuleringsmaatregelen komende jaren wil afbouwen. Voor werkgevers is elektrisch rijden financieel nu nog erg voordelig, met belastingvoordelen als vrijstelling van motorrijtuigenbelasting, een lage bijtelling en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Ook kunnen werkgevers in sommige gevallen ook aanspraak maken op lokale subsidies.
Advies van De Zaak: overweeg je over te stappen? Dan is het slim om je in de wereld van elektrisch rijden voor ondernemers te verdiepen. Is het een slimme zet of een dure grap?