De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Tanken vanaf 1 juli flink duurder. Hoe houd je de kosten beheersbaar?

Vanwege het wegvallen van de accijnskorting zullen de brandstofprijzen aan de pomp vanaf morgen aanzienlijk stijgen. De benzineprijs stijgt met 13,8 cent en nadert de 2,15 euro per liter. Diesel zal met 9,9 cent per liter stijgen en LPG met 6 cent.

In maart 2022 besloot de regering – vanwege de destijds hoge energieprijzen – burgers tegemoet te komen met een accijnskorting op brandstof. Deze maatregel werd verlengd tot 30 juni.

Er wordt verwacht dat er voorafgaand aan de accijnsverhoging een run op brandstof zal ontstaan, vooral bij kleinere tankstations. Hierdoor kan op sommige plaatsen tijdelijk een tekort ontstaan. Voor ondernemers met zakelijke afspraken is het verstandig om zich hierop voor te bereiden.

Het verhogen van de accijns op brandstof per 1 juli kan gunstig zijn voor de verkoop van elektrische auto’s. Elektrisch rijden zal relatief voordeliger zal worden, omdat het wegvallen van de accijnskorting niet speelt voor stroom. Voor ondernemers kan dit een extra reden zijn om over te stappen. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen, voordelen en nadelen van zakelijk elektrisch rijden op een rij.

Advies van De Zaak: Met de verwachte stijging van de brandstofprijzen is het belangrijk om je kosten onder controle te houden. Het is goed om strategisch na te denken over je mobiliteitsbehoefte en weloverwogen keuzes te maken om kostenbeheersing te realiseren. In dit artikel delen we 4 concrete tips om te besparen op zakelijke mobiliteitskosten.


Waarom kleine ondernemers achter het net vissen bij verduurzaming

Kleine bedrijven met maximaal vijf medewerkers profiteren zelden van de subsidiepot voor duurzaamheid, waarmee ondernemers kunnen investeren in zaken als zonnepanelen, elektrische auto’s of de isolatie van hun bedrijfspanden.

Dat blijkt uit de Kleinbedrijf Index van juni 2023, een doorlopend onderzoek van Hogeschool Utrecht en microfinancier Qredits onder 1100 kleine ondernemers. Hetzelfde onderzoek wijst uit dat 60% van de ondernemers juist graag wil investeren in energiebesparing, maar zich laat weerhouden door gebrek aan financiële middelen en de complexiteit van de regelingen.

Een belangrijk struikelblok is dat bedrijven subsidie achteraf ontvangen, waardoor ze de investering zelf moeten voorfinancieren. Veel ondernemers hebben op dit moment juist een gebrek aan kapitaal. Het resultaat is dat slechts 5% van de ondernemers de afgelopen twaalf maanden gebruik heeft gemaakt van duurzaamheidssubsidies als de MIA en VAMIL.

Advies van De Zaak: Hoewel groene subsidies voor kleine bedrijven complex en financieel niet aantrekkelijk kunnen zijn, is het belangrijk om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. In dit artikel leggen we uit hoe subsidies werken, welke er zijn en hoe ze je bedrijf vooruit kunnen helpen. Daarnaast kan het nuttig zijn om contact te zoeken met een expert op het gebied van subsidiemogelijkheden.


Werkstress op de werkvloer. Hoe behoud je personeel?

Veel ondernemers ervaren de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt. Naast het aantrekken van nieuwe medewerkers, hebben ze grote moeite om het personeel te behouden. Dit blijkt uit de vierde editie van Arbeidsmarkt in Kaart, een langlopend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waaraan honderden werkgevers deelnemen.

Als gevolg van het personeelstekort neemt de werkdruk onder werknemers toe en voelen werkgevers zich extra machteloos in hun strijd tegen werkstress. Met 53% worden overspannenheid en burn-outklachten het vaakst genoemd als werkgerelateerde klachten in 2021.

Bijna alle ondervraagde werkgevers voelen zich verantwoordelijk voor het bestrijden van werkstress, maar één op de drie geeft aan geen invloed te hebben op de mate waarin het personeel werkstress ervaart. Opvallend is ook dat een derde van de werkgevers van mening is dat werknemers die veel werkstress ervaren niet geschikt zijn voor hun functie.

Advies van De Zaak: Als ondernemer is het van groot belang actief te werken aan het behoud van personeel. Investeer in het welzijn van werknemers en bied ondersteuning bij het omgaan met werkstress. Zorg voor een open en communicatieve werkomgeving waarin werknemers zich gehoord en gewaardeerd voelen. In dit artikel delen we 10 essentiële tips om je personeel te behouden.


Zzp’er op leeftijd. Hoe pak je ondernemen na je pensioen aan?

Het aantal oudere zzp’ers is de afgelopen vijf jaar explosief gestegen. In 2018 telde Nederland nog 83.000 zzp’ers van 65 jaar of ouder. Begin dit jaar stond de teller op 129.000 – een groei van 55%. 

Een deel van deze groep bestaat uit zzp’ers die na het bereiken van de pensioenleeftijd doorgaan. Ook zijn er mensen die pas vanaf de AOW-leeftijd een carrière als zzp’er beginnen. De meerderheid van de oudere zzp’ers is man (71%) en zijn actief in de gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening. Ook neemt het aantal docenten toe die na hun pensioen als zzp’er voor de klas staan.

Gepensioneerden hebben allerlei redenen om weer te beginnen met werken als zzp’er. De een wil bijverdienen, de ander mist collega’s of uitdaging. Het mooie is dat gepensioneerde zzp’ers onbeperkt kunnen bijverdienen zonder dat dit invloed heeft op hun AOW of pensioenuitkering. De meesten kiezen er niet voor om zich te wapenen tegen arbeidsongeschiktheid, omdat ze a kunnen terugvallen op de AOW en pensioen.

Advies van De Zaak: Als oudere ondernemer is het belangrijk om je goed voor te bereiden en bewust te zijn van de uitdagingen en kansen. Geniet van de vrijheid en flexibiliteit die het ondernemerschap biedt, maar zorg ook voor een goede balans tussen werk en ontspanning. In dit artikel geven we de belangrijkste tips om succesvol te ondernemen na je pensioenleeftijd.

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…