De meeste ondernemers – ook zzp'ers – hebben te maken met omzetbelasting. Wanneer je omzet draait, moet je btw berekenen over die omzet. Via de de btw-aangifte draag je die af aan de Belastingdienst. Daarnaast zijn er kosten aftrekbaar of beperkt aftrekbaar. In dit artikel leggen we uit welke btw aftrekbaar is.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wanneer ben je btw-plichtig?

Allereerst is het belangrijk om aan te geven dat niet elke ondernemer voor de Belastingdienst btw-plichtig is. Zeker als zzp’er hangt het af van je bedrijfsactiviteiten. Om te oordelen of je ondernemer bent voor de btw hanteert de Belastingdienst een aantal criteria.

Overigens kan het wel zo zijn dat je een onderneming hebt voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting. In dat geval hoef je geen aangifte omzetbelasting te doen, maar wel aangifte inkomstenbelasting.

Wil je meer weten over btw in het algemeen? In dit artikel leggen we de basisbeginselen uit.

Welk btw-tarief hanteer je?

Het btw-tarief hangt af van de dienst of de goederen die je levert. Standaard geldt een tarief van 21 procent. Op diensten en goederen die vallen onder de eerste levensbehoeften wordt het tarief van 9 procent gerekend. Daarnaast bestaat er een 0 procent btw-tarief.

Tip: Met de online btw-calculator van De Zaak zet je altijd de juiste bedragen op offertes en facturen. De online rekenmachine is handig bij de boekhouding en bij het doen van btw-aangifte. In een handomdraai kun je het bedrag exclusief btw berekenen en het bedrag inclusief btw berekenen.

Wanneer mag je btw terugvragen?

Als je zakelijke kosten maakt, zal jouw leverancier je in de meeste gevallen btw berekenen. Als btw-ondernemer mag je de btw aftrekken die aan jou is berekend. Dit wordt ‘aftrekken als voorbelasting’ genoemd.

Rekenvoorbeeld voorbelasting

Stel: je hebt het afgelopen kwartaal € 1.000 omzet gedraaid. Je brengt hierover € 210 btw in rekening. Het totaalbedrag op de facturen – dus inclusief het btw-bedrag – is  €1.210.

In datzelfde kwartaal heb je voor € 121 (inclusief btw) artikelen voor je bedrijf gekocht. Het btw bedrag van € 21 kun je rekenen als vooraftrek. Het bedrag dat je uiteindelijk afdraagt aan de Belastingdienst is in dit voorbeeld dus € 189 (€ 210 – € 21).

Welke btw mag je aftrekken?

Er bestaan een aantal voorwaarden als het gaat om btw terugvragen. Allereerst moet je als ondernemer btw-plichtig zijn. Ook kan je alleen btw terugvragen als het gaat om zakelijke kosten. En vanzelfsprekend moet je een factuur hebben die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Aftrekposten btw voor ondernemers

De Belastingdienst kijkt allereerst of de kosten volledig gemaakt zijn in het belang van jouw onderneming. Oftewel: waarom heb je de kosten gemaakt en komen ze volledig ten bate aan je bedrijf. Daarnaast moeten goederen of diensten waarvoor je een btw-factuur hebt ontvangen daadwerkelijk geleverd zijn. Controleer of de ontvangen facturen voldoen aan de eisen voor een btw-factuur en administreer deze facturen.

We hebben de belangrijkste btw-aftrekposten en fiscale regelingen voor zelfstandigen op een rij gezet. Zo zie je direct wat je als btw-aftrek kunt gebruiken.

Thuiskantoor

Heb je werkruimte thuis? Dan mag je de kosten van die werkruimte alleen aftrekken als er sprake is van een zelfstandige werkruimte. Een werkruimte thuis wordt gezien als zelfstandig als deze ruimte apart te verhuren is. Hij moet een eigen opgang, toilet en energievoorziening hebben. Verder moet je voldoende uren in deze ruimte doorbrengen die zijn gerelateerd aan je omzet. Hier lees je er meer over.

Auto zakelijke kosten aftrekken

Heb je een auto op naam van je bedrijf? Dan kun je – in het kort gezegd – alle gemaakte kosten aftrekken van de belasting.

Je mag in ieder geval de btw aftrekken van de omzetbelasting die je dient te betalen. Daarnaast kun je denken aan aftrekbare kosten zoals verzekering, brandstof, reparatie en financiering van je auto. Hier lees je meer over een auto van de zaak.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Heb je als zzp’er een AOV? Dan is ook deze fiscaal aftrekbaar. De AOV wordt gezien als een persoonlijke verzekering die aftrekbaar is in box 1 bij inkomen uit werk en woning.

Zakelijke reizen

Kies je ervoor om zakelijk te reizen met de trein, bus, tram, taxi of het vliegtuig? Dan mag je de betaalde btw volledig aftrekken. Het wel van belang dat je altijd het zakelijke karakter van jouw reis kunt aantonen.

Btw aftrekken van zzp studiekosten

Volg je als zzp’er of ondernemer een studie? Dan kun je de btw volledig opgeven als voorbelasting. Reis je voor de betreffende opleiding of cursus? Ook dat zijn kosten die onder zakelijke kosten vallen en daarover kun je btw terugvragen.

Niet-aftrekbare kosten

Zakelijke kosten die voor eigen rekening zijn voor de btw zijn zakelijke lunches en diners. Je mag de btw hiervan dus niet terugvragen.

Bij relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen ligt het weer iets anders. Daarover kun je meer lezen op de site van de Belastingdienst.

Geen omzet, wel btw terugvragen

Draai je een keer onverhoopt geen omzet? Dan kun je wel btw terugvragen wanneer je kosten hebt gemaakt ten behoeve van jouw onderneming.

Btw aangifte doen – zo werkt het

Ben je als ondernemer btw-plichtig? Dan moet je periodiek aangifte doen voor je omzetbelasting. De meeste ondernemers doen per kwartaal aangifte via de online omgeving van de Belastingdienst.

In de online aangifte geef je als eerste de btw van je gemaakte omzet op. Daarna geef je de btw op over de gemaakte kosten. De online aangifte rekent vervolgens uit wat je moet betalen of terugkrijgt.

Online boekhouden of professionele boekhouder

Boekhouden is een van de minst favoriete bezigheden van ondernemers, maar het hoort er wel bij. Een groot voordeel van online boekhouden is dat je niet alleen de boekhouding (waaronder de btw-aangifte), maar ook de overige administratie eenvoudig kunt bijhouden. Hier lees je meer over boekhoudpakketten.

Wil je je helemaal richten op je zaak? Dan kun je het best een boekhouder inschakelen. Die is op de hoogte van alle btw-regels. Via De Zaak vind je makkelijk voordelige boekhouders in de buurt.

Meer over BTW:

 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Heb je een bv, nv of coöperatie? Dan moet je belasting betalen over de winst. Dit noemen we vennootschapsbelasting (VPB). In 2024 blijft het rustig…
Denk je erover om een bestelauto te kopen? Dan is het goed om te weten dat rijden met een grijs kenteken fiscale voordelen heeft. Wel stelt de…
Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Als ondernemer krijg je in Nederland te maken met arbeidskorting. Dit is een mooie meevaller: een verlaging op de inkomstenbelasting en premie…
Ook als ondernemer kom je er niet onderuit: inkomstenbelasting betalen. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via drie…