De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Fiscale kans in 2024: BOR-vrijstelling drastisch verhoogd

Goed nieuws voor iedereen die een familiebedrijf overneemt, erft of geschonken krijgt. In 2024 pakt dat financieel een stuk beter uit dan vorig jaar. Dankzij een hogere vrijstelling in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) betaal je minder belasting. Vorig jaar was de vrijstelling nog € 1.205.871 en voor 2024 is dit verhoogd naar € 1.325.253.

Voor de komende jaren zijn er meer aanpassingen gepland voor de BOR. Tijdens Prinsjesdag kondigde het demissionair kabinet verschillende aanpassingen aan die vanaf 2025 gelden. Deze omvatten wijzigingen in bedragen en percentages. Zo zal de drempel voor de 100 procent vrijstelling, die momenteel net boven de € 1,3 miljoen ligt, stijgen naar € 1,5 miljoen.

Voor bedragen boven de 1,5 miljoen zal een verlaagde vrijstelling van 75 procent gelden (die staat nu op 83 procent). Aanvankelijk wilde het kabinet deze vrijstelling verlagen naar 70 procent, maar dit is na behandeling van de belastingplannen in de Tweede Kamer verhoogd.

Daarnaast wordt vanaf 2025 een leeftijdsgrens ingevoerd. Alleen opvolgers van 21 jaar en ouder komen vanaf dan in aanmerking komen voor de BOR. Voor 2026 zijn nog meer wijzigingen voorzien, waaronder versoepelingen in de vereisten voor hoe lang opvolgers de onderneming moeten voortzetten.

Advies van De Zaak: de verhoogde BOR-vrijstelling in 2024 is een uitgelezen kans voor bedrijfsopvolging met een lagere belastingdruk. Let op: vanaf 2025 veranderen de regels opnieuw, inclusief de leeftijdsgrens voor opvolgers. Plan vooruit en analyseer samen met een financieel adviseur of dit het juiste moment is voor bedrijfsoverdracht.


Voorkom boetes met correcties in de laatste btw-aangifte van 2023

Bij de laatste btw-aangifte van 2023 moet je alert zijn op specifieke correcties. Vooral het privégebruik van de auto van de zaak vraagt aandacht. De deadline voor deze aangifte en betaling is 31 januari 2024.

Veelvoorkomende correcties:

  • Privégebruik door de ondernemer. Als je goederen en diensten van je bedrijf privé gebruikt, mag je de btw hiervoor niet aftrekken. Heb je dit toch gedaan? Dan is een correctie nodig.
  • De aftrek van btw voor zaken als personeelsvoorzieningen en relatiegeschenken is verboden. Er geldt een drempelbedrag van € 227. Als de uitgaven dit bedrag niet overschrijden, is de btw aftrekbaar. Anders moet je de volledige btw afdragen.
  • Voor auto’s van de zaak die ook privé gebruikt worden, moet een btw-correctie plaatsvinden. Dit kan via een rittenregistratie of een forfaitaire regeling. Bij de forfaitaire regeling wordt standaard 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto (inclusief btw en BPM) als btw afgedragen. Als er bij aanschaf geen btw is afgetrokken, geldt een bijtelling van 1,5 procent.

Advies van De Zaak: let op de correcties in je laatste btw-aangifte van 2023. Zorg dat je vóór 31 januari 2024 de juiste aanpassingen maakt, met name voor het privégebruik van bedrijfsauto’s. Een nauwkeurige afhandeling voorkomt boetes. Raadpleeg bij twijfel een boekhouder of fiscalist om zeker te zijn dat de aangifte correct en compleet is.


Horeca in zwaar weer. Hoe kom je als ondernemer 2024 goed door?

In 2023 kampten horecabedrijven met hoge kosten voor personeel, energie en huur. Dat leidde tot verminderde winstmarges en een daling in het aantal horecazaken voor het eerst in acht jaar, aldus Koninklijke Horeca Nederland. Het aantal horecagelegenheden daalde naar iets minder dan 45.000. De winstmarges daalden met 2 procentpunten vergeleken met 2022 – vooral door de gestegen bedrijfskosten die ondernemers moeilijk aan klanten kunnen doorberekenen.

Voor 2024 zijn de vooruitzichten gemengd. Banken voorspellen een minimale toename van bestellingen en een economie die nauwelijks groeit. Dat kan leiden tot beperkte consumentenuitgaven. Het personeelstekort blijft een uitdaging.

Het Foodservice Institute merkt daarentegen op dat een stijging in koopkracht, een lage werkloosheid en toegenomen toerisme de winsten in de horeca kunnen stimuleren.

Advies van De Zaak: ondanks de recente uitdagingen en dalende winstmarges, blijft er potentieel voor groei. Concentreer je op innovatieve manieren om de bedrijfskosten te beheren en overweeg prijsstrategieën die de gestegen kosten compenseren. Blijf alert op de veranderende markt en benut kansen zoals toegenomen toerisme en de lage werkloosheid. Ook is het essentieel om creatieve oplossingen te vinden voor het personeelstekort om zo de bedrijfsvoering te optimaliseren en concurrentievoordeel te behouden.


Dit is de top 3 werkgerelateerde goede voornemens voor 2024

Goede voornemens zijn niet alleen persoonlijke streefdoelen – ze kunnen ook invloed op je bedrijf hebben. Door aandacht te besteden aan de ambities en doelen van je werknemers, kun je als ondernemer een positieve werksfeer creëren en bijdragen aan professionele en persoonlijke groei voor iedereen.

Dit zijn de 3 populairste werkgerelateerde voornemens voor 2024:

  1. Betere werk-privébalans. Het vinden van een gezonde balans tussen professionele verplichtingen en persoonlijke leven is ontzettend belangrijk in deze tijd. Dat kan je faciliteren door flexibele werktijden of thuiswerkopties aan te bieden. Dit kan bijdragen aan zowel een verhoogde productiviteit als algemeen welzijn.
  2. Professionele ontwikkeling. Geef kansen voor groei binnen je bedrijf door cursussen, trainingen of opleidingen aan te bieden. Dit verbetert niet alleen vaardigheden en kennis, maar kan ook leiden tot meer plezier in het werk.
  3. Gezonder leven op het werk. Implementeer kleine veranderingen, zoals tijd geven voor een wandeling tijdens de lunch of fruit van de zaak aanbieden.

Advies van De Zaak: in een tijd waarin het vinden, binden en behouden van goede werknemers belangrijker is dan ooit, is het slim om aan te sluiten op de werkgerelateerde voornemens van je mensen. Vaak begint dat met de tijd nemen om goed te luisteren.

Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…