De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Lage groei, dalende inflatie. Financiële voorspellingen voor 2024

In 2024 zijn er een aantal belangrijke fiscale wijzigingen en financiële ontwikkelingen die effect kunnen hebben op ondernemers.

  • De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,3 procent groeit. Deze geringe toename is het gevolg van de onzekere globale economische situatie en een krimp in het wereldhandelsvolume. De inflatie over 2024 wordt geschat op 2,9 procent.
  • De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan. Loonkosten stijgen met gemiddeld 5,7 procent, mede door een verhoging van het minimumloon naar € 13,27.
  • Belangrijke belastingwijzigingen voor ondernemers omvatten een verlaging van de mkb-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek, aanpassingen in de inkomstenbelasting en nieuwe schijven in box 2 voor aanmerkelijkbelanghouders. Ook de middelingsregeling, voordelig voor ondernemers met fluctuerende inkomens, is afgeschaft.

Advies van De Zaak: het jaar 2024 brengt nogal wat veranderingen in de wereld van financiën en belastingen. Ben je benieuwd hoe deze fiscale maatregelen jouw bedrijf raken? In dit artikel ontvouwen we de belangrijkste belastingwijzigingen 2024 voor ondernemers.


Geen aparte box 3-regeling voor betaalrekeningen zonder rente

Demissionair staatssecretaris Van Rij van Financiën wijst het idee af om een speciale box 3-regeling uit te werken voor betaalrekeningen die geen rente uitkeren. Hij reageerde hiermee op vragen vanuit de Tweede Kamer. Die werden gesteld na opmerkingen van belastingexperts over het feit dat betaalrekeningen die vrijwel overal nul procent opleveren als vermogensbestanddeel in box 3 belast worden.

Volgens Van Rij zijn betaalrekeningen al onderdeel van je vermogen sinds de Wet IB 2001 van kracht is. Hij legt uit dat het apart behandelen van betaalrekeningen in box 3 voor praktische problemen zou zorgen. Denk aan aanpassingen in het belastingformulier en de informatie-uitwisseling van banken naar de Belastingdienst. Dit zou zo’n twee jaar voorbereiding vragen, terwijl de ICT-afdeling van de Belastingdienst al beperkte middelen heeft.

Van Rij adviseert om de aandacht te richten op het ontwikkelen van een nieuw box 3-systeem dat belasting heft op basis van het daadwerkelijke rendement. Dit zou ook een oplossing zijn voor de situatie met betaalrekeningen die geen rente uitkeren.

Advies van De Zaak: ook je betaalrekening waarop je geen rente ontvangt, valt onder de huidige regels van box 3. Dit houdt in dat het saldo van deze rekening meetelt voor je vermogensbelasting. Omdat de Belastingdienst uitgaat van een forfaitair (verondersteld) rendement van iets meer dan 1 procent, kun je belasting betalen over rendement dat je feitelijk niet hebt gekregen. Heb je aanzienlijke bedragen op je betaalrekening? Overweeg dan om dit geld over te zetten naar een spaarrekening, waar je wél rente op ontvangt.


Aangifte dividendbelasting doe je voortaan digitaal

Vanaf het begin van 2024 biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om de aangifte voor dividendbelasting digitaal te doen. Met ingang van 1 juli wordt digitale indiening zelfs verplicht.

Het was al mogelijk om de aangifte voor dividendbelasting digitaal voor te bereiden en via een pdf-bestand naar de Belastingdienst te versturen. Met de nieuwe digitale indieningsmogelijkheid wordt het proces nog eenvoudiger.

Advies van De Zaak: de overstap naar digitaal aangeven van dividendbelasting biedt tal van pluspunten. Zo zeggen we vaarwel tegen de papierwinkel en wordt het doen van aangifte naadloos onderdeel van je digitale bedrijfsadministratie. Hierdoor wordt het invullen van je aangifte een stuk makkelijker en behoud je beter het overzicht. Heb je hulp nodig? Plan een gesprek met een adviseur.


Minder bedrijven verplicht tot dure accountantscontrole

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor het plan om de drempelwaarden te verhogen die bepalen welke bedrijven een accountantscontrole moeten laten uitvoeren op hun jaarverslagen.

Het doel van dit voorstel is om de lasten voor bedrijven te verminderen en de druk op accountants te verlichten. Voorheen moesten bedrijven met een omzet van meer dan € 12 miljoen, een balanstotaal van meer dan € 6 miljoen of meer dan vijftig werknemers in dienst een accountantscontrole ondergaan. Deze bedragen zijn nu met 25 procent verhoogd tot respectievelijk € 15 miljoen en € 7,5 miljoen. Het personeelscriterium blijft onveranderd.

Met de instemming van de ministerraad en het positieve advies van de Raad van State wordt het definitieve besluit naar verwachting begin dit jaar gepubliceerd. Wanneer dat gebeurt, worden de nieuwe drempelwaarden officieel van kracht.

Advies van De Zaak: hoor je tot de groep ondernemers die kan profiteren van de nieuwe regels? Controleer dan of je bedrijf onder de nieuwe grenzen voor accountantscontrole valt. Blijf op de hoogte van de definitieve besluitvorming in het eerste kwartaal van 2024.

Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…