Inhoudsopgave
STAP-regeling begint weer – zet 28 februari in je agenda
Goed nieuws voor iedereen die met een bonus van 1000 euro een opleiding wil volgen. Vanaf dinsdag 28 februari is de STAP-subsidie terug van even weggeweest.
Eind vorig jaar zette het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de populaire regeling in de ijskast om de regels aan te scherpen om misbruik tegen te gaan.
Daar rolde onder meer deze maatregelen uit:
- Een maximum van 300 toekenningen per opleiding per kalenderjaar.
- Bedrijven mogen mensen niet meer verleiden met cadeaus en snoepreisjes.
Vanaf 1 mei 2023 komen daar extra eisen bij. Zo moet een opleiding een vastgesteld programma en een docent hebben. Plus moet de opgedane kennis of vaardigheden worden getoetst. Daardoor vallen lezingen bijvoorbeeld niet meer onder STAP.
Advies van De Zaak: STAP is razend populair. Let op: vorige keer was het budget na een paar uur op. Wil je niet buiten de boot vallen? Zorg dat je bent voorbereid en op 28 februari om 10.00 uur inlogt. Hier lees je precies hoe STAP werkt en hoe, waar en wanneer je je moet aanmelden.
Belangrijke ontwikkeling voor ondernemers – het vaste energiecontract is terug
De energiemarkt blijft ook de komende tijd volop in beweging. Komende week maakt het vaste contract een comeback. Een ontwikkeling die ook voor ondernemers interessant kan zijn.
Vanaf 14 augustus kun je bij Eneco een contract afsluiten voor een half jaar. Elektriciteit kost 40 cent per kWh – gelijk aan het prijsplafond. Voor gas betaal je 1,53 cent per m3. Dat ligt 8 cent boven het prijsplafond.
Deze prijzen zijn vooral een optie voor particulieren of bedrijven die meer gebruiken dan de maximale hoeveelheden die onder het prijsplafond vallen. Ondanks het uitzicht op vastigheid is er veel onzeker. Het aantal contracten dat Eneco aanbiedt, is beperkt en verschilt per week.
De vraag is ook of een vast contract van Eneco echt aantrekkelijk is, want ook de variabele tarieven dalen snel.
Eneco en andere energieleveranciers willen op termijn weer vaste contracten met een langere looptijd aanbieden. Daarvoor moeten wel de nieuwe regels rondom de opzegvergoedingen voor tussentijds opzeggen van start gaan. Dat is waarschijnlijk 1 april.
Advies van De Zaak: Het worden spannende tijden in de energiemarkt. Op het juiste moment de juiste keus maken, gaat je veel geld opleveren. Bij De Zaak houden we alles scherp in de gaten en delen we nieuws en advies.
Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op gebied van energie?
Opnieuw stijging loonkosten? Ondernemers protesteren tegen invoering minimumloon
Veel ondernemers zijn bang voor faillissementen als een nieuw wetsvoorstel over het minimumloon doorgaat. Meer dan twintig organisaties – die samen tienduizenden werkgevers in allerlei branches vertegenwoordigen – maakten hun zorg duidelijk door een petitie aan te bieden. De Eerste Kamer stemt volgende week over de wet.
Dit is er aan de hand.
In Nederland geldt een minimumloon per maand. Hoe lang je voor dat geld moet werken, verschilt per CAO. Het gevolg: mensen werken 36, 38 of 40 uur voor hetzelfde maandloon.
Om dit recht te trekken, is het de bedoeling dat vanaf 2024 het minimumloon per uur wordt berekend. De basis wordt een 36-urige werkweek. Daar wringt de schoen, want in sectoren waarin veel mensen 38 of 40 uur werken zijn werkgevers veel meer geld kwijt.
Die kosten komen bovenop de 10 procent stijging van het minimumloon dit jaar. Veel ondernemers kunnen deze extra last niet ophoesten. Ze pleiten voor een geleidelijke invoering en een integrale aanpak van alle uitdagingen die ze op hun bord krijgen.
Advies van De Zaak: De nieuwe wet is goed nieuws voor werknemers, maar voor bedrijven met veel werknemers met minimumloon kan het serieuze gevolgen hebben. Na de stemming in de Eerste Kamer is er meer duidelijk. We houden je op de hoogte!
Parttime ondernemen is populair. Maar let op de valkuilen!
Opvallend nieuws. Van alle mensen die de afgelopen vijf jaar een eigen zaak begonnen, doet 29 procent dat naast een vaste baan. Dat laat onderzoek zien van Ipsos en verzekeraar Interpolis.
Belangrijkste redenen zijn volgens de onderzoekers de gestegen levenskosten en krapte op de arbeidsmarkt. ‘Door de inflatie zijn mensen op zoek naar extra inkomsten. Dat kan een reden zijn om naast je vaste baan een eigen onderneming te starten.’
Ondernemen combineren met een baan in loondienst is zeker niet alleen rozengeur en maneschijn. Het onderzoek laat zien dat 20 procent zich zorgen maakt over de balans in hun leven. Je schaakt op meerdere borden tegelijk en dat kan stress opleveren. Het risico op burn-outs wordt groter.
Advies van De Zaak: Een ondernemersavontuur aangaan met de vastigheid van een vast inkomen kan slim zijn. Toch zijn er valkuilen die je moet zien te voorkomen. Hier vind je een handige checklist en stappenplan (ook interessant voor werkgevers met parttime ondernemers in dienst).