Categorieën

De prijs van payrolling uitgelegd

In samenwerking met
Als ondernemer kun je overwegen om je personeel onder te brengen bij een payrollbureau. Maar wat komt daarbij kijken? Wat kost payroll? Wat zijn de voor- en nadelen? En is het niet goedkoper om zelf de personeelsadministratie te doen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan door verborgen personeelskosten? Bereken met deze handige personeelskosten rekentool wat je personeel écht kost.

Inhoudsopgave

Wat is payrolling?

Bij payrolling doe je (in principe) zelf de werving en selectie van je mensen – een groot verschil met uitzendbureaus. Een payrollbedrijf neemt de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap op zich.

Wat is de payroll omrekenfactor?

Wanneer je als ondernemer kiest voor payrolling, betaal je een vast tarief per gewerkt uur. Dit payroll tarief wordt bepaald aan de hand van het bruto uurloon van de medewerker en de afgesproken payroll factor (de kosten die je maakt voor de diensten van het payrollbedrijf).

Deze payroll omrekenfactor is maatwerk en ligt gemiddeld tussen de 1.45 en 1.9.

Rekenvoorbeeld omrekenfactor payroll

Stel: je medewerker krijgt € 10,- bruto per uur en de payrollfactor is 1,81. Dan zijn de totale kosten per uur voor jou als ondernemer € 18,10.

Wat kost payroll?

De hoogte van de payroll omrekenfactor hangt af van verschillende factoren. Op sommige daarvan heb je als ondernemer invloed, op andere niet.

  • De branche waarin je werkt bent, kan van invloed zijn op de kosten per uur die je betaalt. Sommige branches hebben bijvoorbeeld (een dure) verplichte pensioenregeling. Dat betekent dat de payrollfactor stijgt.
  • Hoeveel risico wil je dragen bij zieke werknemers? Met een hoger eigen risico bij verzuim wordt de payrollfactor lager.
  • Welke vorm van dienstverlening wil je? Een fullservicepakket? Dan zijn de kosten van payroll hoger.
  • Ook de contractsoort van je werknemer is van invloed.
  • Is er sprake van opvolgend werkgeverschap?

Payrollfactor: niet alleen het bruto-uurloon gedekt

Payrollkosten zijn dus stevig, maar ze dekken dan ook meer dan het bruto salaris van je medewerker. Ook andere werkgeverslasten en -plichten kunnen binnen de factor vallen. Let wel: wat wel of niet is inbegrepen binnen de factor kan per payrollbedrijf verschillen. Denk aan:

  • Sectorpremies
  • Pensioenpremies
  • Vakantiedagen en vakantiegeld
  • Loondoorbetaling en vervanging bij ziekte
  • Verzekeringen
  • Administratieve kosten
  • Verzuimverzekering

Wat kan payroll me opleveren?

Payrollen heeft flink wat voordelen. Denk aan het verminderen van risico, het voorkomen van fouten en het besparen van tijd. Daarnaast is een payrollbedrijf altijd op de hoogte van relevante en actuele wetgeving, zoals de wet verbetering Poortwachter.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Is zelf je personeelsadministratie doen goedkoper dan payrolling?

Als je gaat payrollen, dan kost dat geld. Maar voor deze vergoeding verklein je wel je ondernemersrisico en besteed je de complete personeelsadministratie uit.

Directe loonkosten zijn natuurlijk lager, maar bedenk dat kosten voor het inwinnen van advies of het herstellen van fouten aanzienlijk kunnen zijn.

Of payrolling een financieel slimme keuze is, hangt dus af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke situatie, je kennis over wet- en regelgeving omtrent arbeid, het risico dat je zelf wil nemen en de mate waarin je ontzorgd wil worden. 

Wil jij jouw personeelskosten nauwkeurig berekenen? 
Download hier de handige rekentool – inclusief instructie en tips – om alle personeelskosten op een rijtje te zetten. Na het invullen van het overzicht zie jij direct wat jouw personeel daadwerkelijk kost.
     

Please

Please, partner van De Zaak

Ondernemer worden is een keuze. Maar voel je je ook thuis in de rol van werkgever? De bijkomende taken en verantwoordelijkheden staan misschien ver van je vak af. Alle personeelszaken zelf doen is dan ook nergens voor nodig. Please is dé werkgeverspartner voor het MKB die jou door de uitdagende wereld van werkgeven navigeert. Met uitzenden, payroll, salarisadministratie, interim HR professionals, digitale tools of een combinatie daarvan. Groei als werkgever én als ondernemer met een partner als Please. Samen vergroten we je werkgeverskracht, op de manier die past bij jou en je bedrijf.

Bekijk alle artikelen van Please>

Lees ook…
i.s.m.
Zodra je personeel aanneemt, ben je verplicht om een personeels- en salarisadministratie bij te houden. Veel ondernemers kiezen ervoor om het eigen…
i.s.m.
Heb je als ondernemer medewerkers in dienst? Dat betekent dat je een(salaris)administratie moet opzetten, iets wat veel ondernemers onderschatten. Denk…
Wat is een passend loon voor een (nieuwe) werknemer? Waar moet je op letten bij het bepalen en berekenen van het salaris? En hoe kom je erachter wat…
Heb of krijg je als ondernemer mensen in dienst? Dan krijg je te maken met salarisadministratie. Wat komt daar allemaal bij kijken? Welke gegevens moet…
i.s.m.
Zelfs als je je salarisadministratie toevertrouwt aan je boekhouder, blijf jij als ondernemer verantwoordelijk voor fouten. En die fouten brengen…
Door inflatie en de krappe arbeidsmarkt zijn loonsverhogingen aan de orde van de dag. De stijging van de cao-lonen bereikte in het eerste kwartaal van…