Ben jij net een start-up gestart en ziet jouw ondernemen er nog een beetje uit als Bambi op glad ijs? Dan biedt een wetswijziging je wellicht uitkomst. Directeur-grootaandeelhouders van innovatieve start-ups mogen namelijk tot 1 januari 2023 het wettelijke toegestane minimumloon krijgen in plaats van een marktconform salaris. Hoe zit dat?

Inhoudsopgave

Wat is een innovatieve start-up? 

De namen ‘starter’ en ‘start-up’ hebben veel van elkaar weg maar betekenen wel degelijk iets anders. Een start-up is namelijk een onderneming die komt met vernieuwing en meestal gebruik maakt van moderne technologie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Uber of Airbnb. Taxi’s en vastgoed waren er altijd al, maar het bedrijfsmodel erachter is nieuw. Opent er daarentegen een bakker bij jou om de hoek dan is dat geen start-up, maar een starter. Het is een onderneming die iets gaat doen wat veel andere ondernemingen ook al doen. Wel een nieuw bedrijf, maar geen vernieuwing dus. 

Wat is een directeur-grootaandeelhouder (DGA)? 

Een directeur-grootaandeelhouder is iemand die werkt bij een bv of nv in een hoge functie en die een groot deel van de aandelen bezit in het desbetreffende bedrijf. Een directeur-grootaandeelhouder is in dienst van het bedrijf en krijgt daarom ook een salaris uitgekeerd. Het salaris voor een DGA mag bij een innovatieve start-up tot 1 januari 2023 dus lager zijn dan een marktconform salaris. 

Hoeveel krijgt een DGA normaal gesproken betaald? 

Normaal verwacht de Belastingdienst dat een DGA een gebruikelijk loon krijgt en dus valt onder de gebruikelijkloonregeling. Dit houdt in dat de DGA een loon krijgt dat normaal is voor het niveau en de duur van de arbeid die hij of zij verricht. Deze regeling is er zodat een DGA niet zomaar afstand kan doen van zijn loon of geen loon meer aan zichzelf uitkeert om op die manier meer geld in het bedrijf te houden. 

Het loon van de DGA moet minimaal 75% zijn van het loon van iemand die vergelijkbaar werk doet, minimaal even hoog zijn als de werknemer die het meest verdient en tot slot hoger of gelijk zijn aan de wettelijke ondergrens. Die ondergrens voor de gebruikelijkloonregeling is in 2022 vastgesteld op €48.000 per jaar. Het loon van DGA’s bij innovatieve-startups hoeft aan deze regeling dus ook dit jaar niet te voldoen. Dit loon mag worden vastgesteld op het wettelijk minimumloon. Dit komt in 2022 neer op een loon van €1.725 per maand en is dus aanzienlijk lager dan het gebruikelijk loon.

Waarom deze wetswijziging? 

De wetswijziging per 1 januari 2022 geeft start-ups de mogelijkheid om hun DGA een jaar langer het wettelijk toegestane minimumloon te betalen en gebruik te maken van de gebruikelijkloonregeling. Een marktconform salaris uitkeren is dus geen eis en dit zorgt voor minder kosten. Zo hoopt de overheid steun te bieden aan innovatieve start-ups die nog maar weinig winst maken. Deze wijziging is ingegaan na goedkeuring van de Eerste en Tweede Kamer. 

Heb jij een innovatieve start-up en behaal je nog maar weinig winst? Dan laat dit artikel jou het licht aan het einde van de tunnel zien en geeft deze wetswijziging jou een beetje financiële ademruimte. Doordat je jouw directeur-grootaandeelhouders minder hoeft te betalen, kun je meer geld in je start-up houden. Zo kun je jouw geld niet in de DGA, maar in jouw bedrijf pompen en uitgroeien tot een succesvolle business. 

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
i.s.m.
Je wilt jouw bedrijf verkopen, maar hoe pak je dit het beste aan? Brookz geeft je 5 do’s en 5 dont’s om de kans op een succesvolle bedrijfsverkoop…
Urenregistratie is en blijft een belangrijk onderdeel van elke succesvolle onderneming. Toch wordt het vaak weggeschoven in een hoekje als iets dat…
Wie een pand zoekt om zijn bedrijf te vestigen heeft de keuze om te kopen of te huren. Als je bereid bent om een investering te doen, zeker weet dat je…