Categorieën

Ondernemen is topsport

Ze won vier keer olympisch goud en is daarmee de beste Nederlandse wielrenster aller tijden. Ook als ondernemer doet Leontien van Moorsel er alles aan om te slagen. Nou, bijna alles dan. Over haar hoogte- en dieptepunten. "Ik heb acht jaar van mijn leven weggegooid." Lees het interview.

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Het ondernemerschap en de topsportwereld, dat zijn toch twee totaal verschillende werelden? “Dat vind ik eigenlijk helemaal niet”, vertelt de 46-jarige oud-profwielrenster Leontien van Moorsel. “Ja, de fysieke inspanning is heel anders, maar verder zie ik vooral veel gelijkenissen. Ook als ondernemer liggen winst en verlies dicht bij elkaar, moet je leren omgaan met verlies, krijg je te maken met vallen en opstaan, moet je risico’s nemen om succes te kunnen boeken én moet je de strijd aangaan met je concurrenten.”
 
“Een wielerploeg functioneert in grote lijnen ook hetzelfde als een bedrijf. Je moet ervoor zorgen dat alle mensen gemotiveerd zijn om het beste resultaat te halen, alleen dan kun je zo hard mogelijk de goede richting opgaan.” Ze maakt de metafoor af in wielertermen. “Alle schakels in een bedrijf moet je onderhouden, want ze bepalen gezamenlijk de snelheid.”
 

Ondernemen is logische stap

Toen ‘Tinus’ – zoals haar bijnaam luidt – in 2004 na haar laatste gouden race op de Olympische Spelen in Athene een punt zette achter haar ongekend succesvolle sportcarrière (zie kader), had ze al gauw het idee om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, samen met haar man Michael Zijlaard.
 
“Dat zit ook wel in ons bloed. ‘Mike’ komt uit een gezin van horecaondernemers, mijn ouders hadden een aannemersbedrijf. En in mijn actieve carrière was ik, als ik nu terugdenk, eigenlijk al een ondernemertje in de dop. Ik moest er mede voor zorgen dat er een goed functionerend team stond om goede resultaten te boeken. Dus had ik al te maken met budgetten en mensen op de goede plaats neerzetten.” Ze voelt zich als ondernemer net zo senang als sportvrouw. “Een opleiding tot ondernemer heb ik niet gevolgd. Mijn business heeft veel raakvlakken met sport, want dat is helemaal mijn ding. In de praktijk van de sportwereld heb ik me veel ondernemerseigenschappen eigengemaakt.”
 

Marketing belangrijk

Eén groot voordeel heeft Leontien ten opzichte van andere ondernemers, geeft ze toe. Ze is een BN’er met een positieve, inspirerende uitstraling en heeft successen in haar sport geboekt die miljoenen mensen hebben meebeleefd voor de tv. Ze hoeft dus niet haar best te doen om aandacht te krijgen. Zeg Leontien, en half Nederland denkt aan Van Moorsel. “Bedrijven komen naar mij toe. Ze willen mijn naam en gezicht verbinden aan hun product. Daar hoef ik niks voor te doen.”
 
De olympische legende vertelt wel dat er een paar valkuilen zijn. “Het is verleidelijk overal op in te gaan, want er zijn flinke sommen geld mee gemoeid. Maar het snelle geld is nooit mijn drijfveer geweest en gelukkig hoeft het dat ook niet te zijn. Ik moet dus wel achter de andere partij staan. Ik ben bijvoorbeeld wel in zee gegaan met Farm Frites, omdat mijn boodschap als voormalig anorexia-patiënt is dat een patatje op zijn tijd helemaal niet ongezond is. Maar vervolgens kwamen ook sausmerken voorbij. Toen heb ik gezegd: dit is wel een beetje too much.”
 
Wat dat betreft heeft ze met haar kledinglijn Leontien al jaren ‘helemaal haar ding’ gevonden. “Ik weet hoe belangrijk sporten is. Toen ik stopte met topsport, zag ik sportende vrouwen nog in de trainingsbroek van een man rondlopen. Of met een lubberend shirt. Geen gezicht, natuurlijk. En veel vrouwen willen er wel goed uitzien, maar dan kwam je automatisch in het dure segment terecht. Toen hebben we goede hardloop- en fietskleding laten ontwerpen, betaalbaar voor iedereen en we zijn in zee gegaan met de Kruidvat. Zo hebben we ervoor gezorgd dat er mooie sportkleding voor niet al te veel geld op de markt is voor vrouwen. En ik weet dat er vrouwen door zijn gaan sporten. Dan maakt me ontzettend trots.”
 

“8 jaar van mijn leven weggegooid”

Niet alles in het leven van Leontien ging over rozen. Door een eetstoornis raakte ze diep in de put. Nu waarschuwt ze ondernemers en werknemers tegen de gevolgen van werkstress. Bekijk de video.

“Durf dingen uit te besteden”

Wie de altijd inspirerende Leontien van Moorsel hoort praten, zou haast de indruk krijgen dat het vanzelf is gegaan in het ondernemerschap, maar dat is natuurlijk niet zo. “Er zijn natuurlijk ook zaken waar ik tegenaan ben gelopen. Ten eerste zit het niet in me om te klagen. Ik heb geleerd om ervoor te gaan en altijd mijn eigen problemen aan te pakken. Maar ook ik beheers lang niet alles. Ik heb dus heel erg moeten leren om de dingen waarin ik niet goed ben, uit te besteden aan mensen die dat wel kunnen. Als zelfstandig ondernemer moet je in mijn ogen leren vertrouwen op goede mensen die je zelf in dienst neemt. En dan ook niet de hele tijd denken: het is mijn bedrijf, dus ik moet er bovenop zitten. Dat lukt me nu beter dan in het begin.”

 

Jouw drive, mijn drive

Een ander aspect waar de zesvoudig Sportvrouw van het Jaar van Nederland (1990, 1993, 1999, 2000, 2003 en 2004) nog altijd weleens moeite mee heeft, is een verschil in beleving. “Ik ben natuurlijk altijd bloedfanatiek en wil alles zo goed mogelijk doen. Maar als je mensen in loondienst hebt, dan is het logisch dat die niet dezelfde drive hebben als ik. Daarom heb ik geleerd om me te verplaatsen in een ander.”
 
In 2005, al snel na het beëindigen haar wielerloopbaan, richtte Leontien van Moorsel samen met haar man Michael Zijlaard het bedrijf Leontien Total Sports op met daarin tal van activiteiten, veelal gerelateerd aan fietsen. Haar werkzaamheden zijn divers. Zo geeft ze clinics (fietsen, lopen en spinning), lezingen en presentaties (“een motiverende boodschap”), heeft ze haar eigen sportwebwinkel (met voeding- en bewegingsadvies), helpt ze het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om werkstress tegen te gaan, organiseert ze de Leontien Ladies Ride (een fietstocht voor vrouwen), de Leontien Ladies Run (een hardloopevenement voor vrouwen). Daarnaast is Leontien van Moorsel – zelf voormalig anorexiapatiënt – ambassadrice en naamgever van het Leontienhuis – een inloophuis voor mensen met een eetstoornis.

PRIJZENKAST LEONTIEN VAN MOORSEL

Olympische Spelen
 • 2x Goud tijdrijden (2000, 2004)
 • 1x Goud op de weg (2000)
 • 1x Goud achtervolging (2000)
 • 1x zilver Puntenkoers op de baan (2000)
 • 1x brons 3 kilometer achtervolging (2004)
Wereldkampioenschap
 • 4x wereldkampioene achtervolging (1990, 2001, 2002, 2003)
 • 2x wereldkampioene op de weg (1991, 1993)
 • 2x wereldkampioene tijdrijden (1998, 1999)
 • 1x wereldkampioene ploegentijdrit
 • Nederlands kampioenschap
 • 7x Nederlands kampioene op de weg
 • 6x Nederlands kampioene tijdrijden
 • 5x Nederlands kampioene achtervolging
 • 2x Nederlands kampioene puntenkoers
 • 1x Nederlands kampioene omnium
Rondezege
 • 2x eindzege in de Tour Féminin
 • 1x eindzege in de Ronde van Nederland
Overig
 • 1x werelduurrecord (2003-2015, 46.065 m)
 
Dit interview verscheen eerder in Magazine De Zaak.

Leontien van Moorsel De Zaak Ondernemen

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
In een tijd waarin werknemers steeds vaker moeite hebben de balans te vinden tussen werk en privé, is het verhogen van de vitaliteit in je bedrijf…
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
Klaar om jouw onderneming naar nieuwe hoogtes te tillen in 2024? Ontdek waarom concrete bedrijfsdoelstellingen onmisbaar zijn voor het succes van jouw…