De investeringsaftrek
De investeringsaftrek verlaagt je fiscale winst, waardoor je als ondernemer minder belasting betaalt. Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen, dan kun je onder voorwaarden gebruikmaken van dit belastingvoordeel. Hoe werkt dit?
Bij de investeringsaftrek gaat het om meerdere fiscale aftrekposten. Dit zijn de:
  • kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL
  • energie-investeringsaftrek (EIA)

In het algemeen geldt voor deze aftrekposten dat je belastingplichtig moet zijn voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Daarnaast kun je niet alle aftrekposten combineren en heb je voor sommige investeringen geen recht op investeringsaftrek. Verder gelden per aftrekpost specifieke voorwaarden en bedragen. Benieuwd voor welke aftrekposten jij in aanmerking komt? Start de ZZP Aftrekpostenscan >

Investeringsaftrek toepassen

De voorwaarden voor de investeringsaftrek zijn complex. Verdiep je hier goed in en laat je eventueel adviseren door een boekhouder of belastingadviseur. Daarmee voorkom je dat je de aftrek later alsnog moet terugbetalen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost die wordt gebruikt voor bedrijfsmiddelen in het algemeen. Dan gaat het bijvoorbeeld om computers, kantoormeubelen of gereedschap.

Voor de KIA geldt een minimum investeringsbedrag per bedrijfsmiddel. Als het investeringsbedrag te laag is, dan komt het bedrijfsmiddel niet in aanmerking voor deze aftrekpost. Het minimum investeringsbedrag bedraagt € 450 per bedrijfsmiddel.

Verder hangt de hoogte van de aftrek af van de totale investering van je onderneming in het betreffende boekjaar. Op de website van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden en per boekjaar tabellen waarmee je de hoogte van de aftrek kunt bepalen.

KIA bij samenwerkingsverband

Als je bedrijf onderdeel uitmaakt van een samenwerkingsverband, dan moet je alle individuele investeringen bij elkaar optellen. De hoogte van de aftrek is dan gebaseerd op de totale investering van het samenwerkingsverband en niet op de investering van elke onderneming afzonderlijk.

Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

De milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL zijn twee verschillende regelingen die vaak worden gecombineerd. Beide worden gebruikt voor investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan. Deze lijst wordt elk jaar bijgewerkt en kun je opvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Deze regelingen leveren op verschillende manieren belastingvoordeel op. Zo breng je met de MIA een percentage van het investeringsbedrag in mindering op de fiscale winst. En met de VAMIL schrijf je op een willekeurig moment af op een investering.

Voor de MIA geldt een minimum investeringsbedrag per bedrijfsmiddel. Als het investeringsbedrag te laag is, dan komt het bedrijfsmiddel niet in aanmerking voor deze aftrekpost. Het minimum investeringsbedrag bedraagt € 2500 per bedrijfsmiddel.

Daarnaast moet je rekening houden met meer voorwaarden. Zo mag het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt zijn en kun je deze aftrekpost niet combineren met de energie-investeringsaftrek.

Op de website van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden en het percentage van de aftrek/afschrijving. Houd er ook rekening mee dat je je investering op tijd moet melden bij de RVO als je gebruik wilt maken van de MIA en/of de VAMIL.

MIA en VAMIL bij samenwerking

Als je bedrijf onderdeel uitmaakt van een samenwerkingsverband, dan moet je alle individuele investeringen bij elkaar optellen. De hoogte van de aftrek is dan gebaseerd op de totale investering van het samenwerkingsverband en niet op de investering van elke onderneming afzonderlijk.

Energie-investeringsaftrek

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een aftrekpost die wordt gebruikt voor investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan. Deze lijst wordt elk jaar bijgewerkt en kun je opvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voor de EIA geldt een minimum investeringsbedrag per bedrijfsmiddel. Als het investeringsbedrag te laag is, dan komt het bedrijfsmiddel niet in aanmerking voor deze aftrekpost. Het minimum investeringsbedrag bedraagt € 2500 per bedrijfsmiddel.

Daarnaast moet je rekening houden met meer voorwaarden. Zo mag het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt zijn en kun je deze aftrekpost niet combineren met de milieu-investeringsaftrek.

Op de website van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden en het percentage van de aftrek. Houd er ook rekening mee dat je je investering op tijd moet melden bij de RVO als je gebruik wilt maken van de EIA.

EIA bij samenwerkingsverband

Als je bedrijf onderdeel uitmaakt van een samenwerkingsverband, dan moet je alle individuele investeringen bij elkaar optellen. De hoogte van de aftrek is dan gebaseerd op de totale investering van het samenwerkingsverband en niet op de investering van elke onderneming afzonderlijk.

Desinvesteringsbijtelling

Met desinvesteringsbijtelling wordt bedoeld dat je de investeringsaftrek of een deel daarvan terugbetaalt. Je bent verplicht om deze bijtelling toe te passen als je bedrijfsmiddelen waarvoor je in vorige jaren investeringsaftrek hebt toegepast vervreemdt.

Met vervreemden wordt onder meer bedoeld dat je bedrijfsmiddelen verkoopt of schenkt. Daarnaast vermeldt de Belastingdienst op haar website nog enkele andere situaties.

Vastgoed Financiering
Flexibele én snelle hypotheek voor alle zakelijke vastgoed; winkels, bedrijfspand, renovatie, belegging.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.