De loonheffing
Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. De werkgever houdt de loonheffing in op het salaris van zijn personeel, een uitkeringsinstantie houdt hem in op de uitkering. Daarbij wordt rekening gehouden met heffingskortingen.

Wat telt mee voor de loonheffing?
Loonheffing wordt ingehouden over:

– Loon
– Vakantiegeld
– Privégebruik auto van de zaak
– Gratificaties, tantièmes, provisies en stagevergoedingen
– Ziektewetuitkeringen

Inkomsten die niet onder de loonheffing vallen
De werkgever houdt niet over alle inkomsten van de werknemer loonheffing in. Denk hierbij aan fooien, aandelenoptierechten of andere voordelen. De werknemer moet die bij zijn aangifte invullen als ‘inkomsten uit loondienst die niet onder de loonheffing vielen’.

Heffingskortingen bij loonheffing
Bij de loonheffing wordt rekening gehouden met de volgende heffingskortingen:

– Algemene heffingskorting
– Arbeidskorting
– (alleenstaande)ouderenkorting
– Jonggehandicaptenkorting
– Levensloopverlofkorting

Heffingskortingen bij aangifte
De werkgever of uitkeringsinstantie houdt bij de loonheffing géén rekening met de onderstaande heffingskortingen. Deze vraagt de werknemer aan bij zijn aangifte.

– Inkomensafhankelijke combinatiekorting
– Alleenstaandeouderkorting
– Aanvullende alleenstaandeouderkorting
– Ouderschapsverlofkorting
– Heffingskortingen voor bepaalde beleggingen
– Doorwerkbonus

De heffingskorting is nooit meer dan het bedrag van de inkomstenbelasting plus de premie volksverzekeringen.

Loonadministratie 
De werkgever meldt zich voordat een werknemer in dienst komt bij de Belastingdienst en ontvangt dan een loonheffingnummer en de benodigde formulieren. De werkgever controleert de identiteit van de werknemer en legt deze vast. Bij een buitenlandse arbeidskracht gaat hij na of deze in Nederland mag werken.

De werkgever zet een loonadministatie op, bepaalt wat tot het loon behoort, berekent de juiste premies en belastingen en draagt deze tijdig af. Als de werkgever of de werknemer de verplichtingen voor de loonheffing of voor het vaststellen van de identiteit niet nakomt, dan moet het zogenoemde anoniementarief (van 52%) worden toegepast.

Loonheffing vs. loonheffingen
Hoewel dat op het oog niet zo lijkt, zijn loonheffing en loonheffingen niet identiek. Loonheffingen is het totaal van de loonheffing, de premies werknemersverzekeringen, en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Je bedrijf heeft een financiële meevaller of zelfs een goede winst behaald en jullie besluiten om die reden een goed doel te steunen. Dit is niet…
Op 1 januari 2021 zijn de tarieven van de overdrachtsbelasting aangepast. En ook in 2023 staan wijzigingen gepland wat betreft deze vorm van heffing….
De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling waarmee de overheid innovatie aanmoedigt. Wat de WBSO precies is, wanneer…