Categorieën

Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto

Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens te verdiepen in de regelgeving, zodat je weet wat het precies is en waar je aan toe bent. Wat tel je eigenlijk waarbij? Hoeveel moet je bijtellen, bijvoorbeeld als je een voertuig uitsluitend zakelijk gebruikt, en wat betekent dat voor je portemonnee? Je leest het hieronder.

Inhoudsopgave

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van het voertuig en het bijtellingspercentage. De bijtelling wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld. Het ligt vervolgens aan de belastingschijf waarin je valt wat er aan netto bijtellingsbedrag overblijft.

Je moet bijtelling betalen wanneer je in een kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé rijdt met een lease- of bedrijfsauto. De fiscus ziet het dan als loon in natura, je behaalt immers voordeel uit privégebruik van een dergelijke auto. Over loon dien je belasting te betalen. Maar wanneer je een bedrijfsvoertuig alleen zakelijk gebruikt, dus onder de 500 km per jaar blijft, hoeft je niets bij te tellen. Dan is wel het bijhouden van een sluitende rittenregistratie verplicht. Dit vormt het bewijs dat je het voertuig uitsluitend zakelijk hebt gebruikt.

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde van een voertuig kun je achterhalen op de website van het RDW. Na het invullen van het kenteken kun je achter het tabje ‘fiscaal’ de catalogusprijs zien. Gebruik dit gegeven bij het berekenen van de hoogte van je bijtelling.

Bijtellingspercentage

Welk bijtellingspercentage voor jouw auto geldt, hangt af van het feit of jouw auto al dan niet volledig elektrisch is. In 2021 geldt voor auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer een bijtellingspercentage van 12%. In andere gevallen geldt een bijtellingspercentage van 22%. Houd echter rekening met een maximale cataloguswaarde voor elektrische auto’s van €40.000. Voor het deel boven de €40.000, geldt de reguliere 22% bijtelling.

Als het gaat om bijtelling, kan gerust worden gesteld dat het fiscaal relatief gunstig is. Het wordt echter wel steeds minder gunstig. De lage bijtellingen dienden als een stimulans om de Nederlandse burger in elektrische auto’s te krijgen. De overheid is deze stimulans inmiddels aan het afbouwen. Dat betekent concreet dat de bijtelling voor EV’s elk jaar zal worden verhoogd, terwijl het budgetplafond omlaag gaat. Dit brengt een steeds minder gunstige situatie met zich mee. Onderstaande tabel maakt het een en ander inzichtelijk.

Type auto
2021
2022
2023 – 2024
2025
vanaf 2026
Volledig elektrisch
12%
16%
16%
17%
22%
Niet volledig elektrisch
22%
22%
22%
22%
22%
Maximale catalogusprijs EV’s
€40.000
€35.000
€35.000
€30.000

De bijtelling staat voor vijf jaar vast

De hoogte van de bijtelling ligt vanaf de eerste tenaamstelling 60 maanden vast. Hierbij wordt niet gekeken naar het wisselen van eigenaar. Lease je een auto die in 2021 in gebruik is genomen, dan betaal je tot en met 2025 het bijtellingstarief uit 2021. Daarna geldt het bijtellingstarief uit 2026. Voor auto’s ouder dan 15 jaar (youngtimers) gelden afwijkende regels.

Van bruto naar netto bijtelling

De bijtelling wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting en sociale premies je betaalt. Nederland kent twee belastingschijven. Met het belastingpercentage kun je uitrekenen hoeveel netto bijtelling je jaarlijks moet betalen.

Belastingschijf
Inkomen
Percentage Belasting
Eerste Schijf
Tot € 68.508
37,10 %
Tweede schijf
Vanaf € 68.507
49,50 %

Bijtelling berekenen

Als de cataloguswaarde, het bijtellingspercentage en het belastingpercentage bekend zijn, kun je uitrekenen hoeveel netto bijtelling je moet betalen. Check de daadwerkelijke hoogte van de bijtelling altijd bij je loonadministratie.

Geen bijtelling betalen

Wanneer je kunt aantonen dat een bedrijfsvoertuig uitsluitend zakelijk is gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Het bewijs dat de belastingdienst hiervoor vraagt is een sluitende en controleerbare rittenregistratie dat bewijst dat je niet meer dan 500 privékilometer met een zakelijk voertuig hebt gereden. Let op: de 500 kilometer is persoonsgebonden en dus niet gebonden aan het voertuig in kwestie. Noteer daarom altijd welke bestuurder in het zakelijke voertuig heeft gereden. Het bijhouden van een rittenregistratie kan handmatig of automatisch met behulp van een rittenregistratiesysteem. Daarnaast kan het handig zijn om gebruik te maken van een tankpas. Zo heb jij alle ritten op 1 factuur.

Veelgestelde vragen

Wat houdt bijtelling bij een auto in?

De bijtelling bij een auto is een belasting die werknemers betalen voor het privégebruik van een bedrijfswagen. In Nederland wordt bijtelling berekend als een percentage van de cataloguswaarde van de auto en is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Dit percentage wordt elk jaar veranderd door de Nederlandse overheid.

Wanneer moet je de bijtelling betalen?

Je moet bijtelling betalen wanneer je de zakelijke auto gebruikt voor privédoeleinden en in een kalenderjaar hiermee meer dan 500 kilometer privé rijdt. In ons land wordt de bijtelling gezien als een soort loon in natura. En over loon dien je altijd belasting te betalen.

Wat is het bijtellingspercentage?

Het bijtellingspercentage is de formule om de bijtelling te berekenen. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de CO2-uitstoot, de vervuilingsklasse, of het type brandstof. Het bijtellingspercentage hangt samen met de regels van de overheid. Het percentage varieert ook per land. In Nederland is het bijtellingspercentage afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.

Gerelateerd lezen:

• Wat is de WBSO?
• Voorbereidingen tellen mee voor urencriterium
• Wat is een RSIN-nummer? Zijn een RSIN- en btw-nummer hetzelfde? – De Zaak
• Het verschil tussen omzet, winst en cashflow

Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
Ondernemingen moeten belasting betalen over de winst: de vennootschapsbelasting. Dit zijn de voorwaarden plus de tarieven in…
Tijdens Prinsjesdag 2022 werd duidelijk dat de zelfstandigenaftrek – een gunstige aftrekpost voor zelfstandig ondernemers – nóg sneller wordt…
De meeste ondernemers – ook zzp’ers – hebben te maken met omzetbelasting. Wanneer je omzet draait, moet je btw berekenen over die omzet. Via de de…