Heb je een inkomen en woon je in Nederland? Dan betaal je inkomstenbelasting. Voor 2023 vind je hier de tarieven. In dit artikel praten we je bij over de stand van zaken en beantwoorden we veelgestelde ondernemersvragen over de aangifte inkomstenbelasting.

Inhoudsopgave

Wat is is inkomstenbelasting

Werk je in loondienst? Dan heb je een belastbaar inkomen en betaal je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Je werkgever houdt dit maandelijks in op je loon.

Inkomstenbelasting tarief (ib tarief) 2023 voor ondernemers

Ben je zzp’er, heb je een eenmanszaak en ziet de Belastingdienst je als ondernemer? Dan moet je zelf inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen.

Controleer of je voor de Belastingdienst wel ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, is voor de Belastingdienst ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit aan de hand van een aantal factoren. Je kunt dit zelf controleren door de Ondernemerscheck te doen.

Als zzp’er betaal je belasting over je winst. Met aftrekposten zoals de ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling verlaag je de winst en hoef je dus minder belasting te betalen.

Tarieven inkomstenbelasting 2023

De tarieven voor de inkomstenbelasting (box 1)zijn voor iedereen met een belastbaar inkomen hetzelfde. Of je nu ondernemer bent of in loondienst bent. Ons belastingstelsel is progressief en sinds een paar jaar werken we in Nederland met twee tarieven: het basistarief en het hoge tarief.

Dit zijn de tarieven inkomstenbelasting 2023:

Tarieven inkomstenbelasting 2023 Box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning)

SchijfPercentage
Schijf 1: tot € 73.031 36,93 %
Schijf 2: vanaf € 73.03149,50 %

Tarieven inkomstenbelasting 2023 Box 2 (belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang)

JaarPercentage
202326,9 %

Tarieven inkomstenbelasting 2023 Box 3 (belastbaar inkomen uit sparen en beleggen)

JaarPercentage
202332 %

Tarieven premie volksverzekeringen

Voor de premies volksverzekeringen betaal je een percentage over je winst tot een maximumbedrag. Dit noemen we ook de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet.

In 2023 bedraagt de inkomensafhankelijke bijdrage 5,43 % voor ondernemers en gepensioneerden. Het maximum-bijdrage-inkomen voor 2023 bedraagt € 66.952.

Inkomstenbelasting tarief 2023 AOW-leeftijd

Voor iedereen die in 2023 de AOW-leeftijd heeft bereikt of gaat bereiken, liggen de tarieven nét even anders.

Bereik je in 2023 de AOW-leeftijd van 66 jaar en 10 maanden? Dan betaal je in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) over de 1e schijf – tot € 37.149 – een aangepast belastingtarief, afhankelijk van in welke maand je deze leeftijd bereikt, tussen de 19,03 en 35,44 %

De tarieven over de schijf 2 en 3 blijven gelijk.

Bereik je in 2023 de AOW-leeftijd? Hier vind je alle tarieven voor 2023.

Hoe bereken je inkomstenbelasting 2023?

Het belastbaar inkomen uit loondienst, winst uit onderneming en pensioen valt in box 1. Hierover gelden de bovenstaande tarieven.

Hoeveel belasting je als zzp’er betaalt, is wat lastiger te bepalen dan bij iemand in loondienst die maandelijks salaris gestort krijgt. Het hangt af van je omzet en verwachte kosten. Met onze handige rekentool kun je als zzp’er makkelijk en snel je inkomstenbelasting berekenen.

Je kunt ook zelf berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen:

  • Bepaal je winst of je bruto jaarinkomen
  • Pas aftrekposten toe
  • Bereken hoeveel belasting je betaalt

Naast je inkomen uit loondienst of de winst die je maakt als ondernemer, moet je in box 1 mogelijk rekening houden met het eigenwoningforfait.

Ook kun je nog andere vormen van inkomen hebben die in box 2 (aanmerkelijk belang) of in box 3 (sparen en beleggen) worden belast. En wanneer je een fiscaal partner hebt, wordt de belasting berekend over het verzamelinkomen.

Tip: besteed je belastingzaken uit en bespaar geld 

Wist je dat 70 procent van de ondernemers niet al zijn aftrekposten gebruikt? Hierdoor blijven jaarlijks miljarden euro’s liggen bij de Belastingdienst. Met hulp van een belastingadviseur weet je zeker dat jij van alle voordelen profiteert en geen geld laat liggen. Via De Zaak vind je een betrouwbare expert bij jou in de buurt.

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Veelgestelde vragen inkomstenbelasting 2023

Hoeveel procent inkomstenbelasting in 2023?

Het laagste tarief voor de inkomstenbelasting is in 2023 36,93% tegenover 37,07% in 2022. Het toptarief van 49,5% is onveranderd.

Hoeveel belasting over pensioen in 2023?

Hoeveel belasting je precies betaalt over je pensioen, hangt af van het geboortejaar. Zie ook de bovenstaande tabel over AOW-leeftijd.

Hoeveel inkomen belastingvrij in 2023?

Als je in loondienst werkt, kun je in 2023 tot € 8520 verdienen zonder dat je belasting hoeft te betalen. Zzp’ers mogen tot ongeveer € 30.000 winst maken voordat ze belasting moeten betalen. Voor inkomsten uit overige werk gelden mogelijk speciale regels.

Gelden heffingskortingen ook voor zzp’ers?

Met heffingskorting krijg je directe korting op je inkomstenbelasting. Heffingskortingen zijn dus geen aftrekposten. De korting gaat rechtstreeks van het bedrag af dat je moet betalen. Ook zelfstandige ondernemers hebben recht op heffingskorting.

Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
De btw-margeregeling is van toepassing op de levering van tweedehands goederen, kunst, antiek of verzamelingen (curiosa). Wat zijn de voorwaarden? Een…
Goed nieuws! Ondernemers die door corona in de knel zijn gekomen en schulden hebben opgebouwd, krijgen meer lucht van de Belastingdienst. Dit doet de…
De btw-aangifte staat weer voor de deur. Voor veel mensen geen favoriet op de to-do-lijst, het is vaak helaas een ‘moetje’ waar je als ondernemer…
De vernieuwde – en versimpelde – fiscale fietsregeling maakt het een stuk aantrekkelijker om je medewerkers te voorzien van een fiets van de zaak. Deze…
Ondernemingen moeten belasting betalen over de winst: de vennootschapsbelasting. Dit zijn de voorwaarden plus de tarieven in…
Nieuw jaar, nieuwe belastingplannen. Hier zijn de belangrijkste belastingwijzigingen voor…