Voor bepaalde vrachtauto's hoeft geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald. De vrijstelling voor vrachtauto's die ouder zijn dan 25 jaar wordt echter per 31 december 2011 bevroren.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Vergelijk boekhouders uit de buurt >>

Vrijstelling motorrijtuigenbelasting vrachtauto’s van 25 jaar en ouder

Voor vrachtauto’s van 25 jaar en ouder geldt tot nu toe een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting als ze niet bedrijfsmatig worden gebruikt.

Hier komt vanaf 2012 echter verandering in, omdat vrachtauto’s steeds langer meegaan, waardoor het aantal oudere vrachtauto’s die op reguliere basis van de weg gebruikmaken, sterk toeneemt.

Daarom wordt de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting per 31 december 2011 bevroren.

Wat betekent dat?

– Vrachtauto’s die op 31 december 2011 25 jaar of ouder zijn blijven onder de vrijstelling vallen.
– Vrachtauto’s die op 31 december 2011 jonger zijn dan 25 jaar, kunnen geen gebruik meer maken van deze vrijstelling.

Vrijstelling aanvragen

Voor de vrijstelling moet u een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst/Centrale administratie. De vrijstelling wordt verleend als uit het kentekenregister blijkt of aan de hand van bescheiden wordt aangetoond dat het motorrijtuig ten minste 25 jaar oud is. U kunt hiervoor het (buitenlandse) kentekenbewijs, een keuringsrapport of een ander bewijsstuk gebruiken.

U moet een verklaring overleggen dat het motorrijtuig uitsluitend niet bedrijfsmatig wordt gebruikt.

Gebruik voor het verzoek het formulier ‘Verzoek motorrijtuigenbelasting vrijstelling’. U kunt dit formulier downloaden.

Vrachtauto’s zijn alle motorrijtuigen die geen personenauto, bestelauto, motor of autobus zijn. De toegestane maximummassa is meer dan 3500 kg. De toegestane maximummassa staat op deel I of deel IA van het kentekenbewijs en bestaat uit het ledig gewicht plus het laadvermogen.

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Vergelijk boekhouders uit de buurt >> 

Lees ook…
Bij een fiscaal partnerschap doe je samen met je fiscale partner gemeenschappelijk belastingaangifte. Dat kan als ondernemer belastingvoordeel…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Wil je als directeur-grootaandeelhouder jaarlijks duizenden euro’s besparen? Met deze drie fiscale tips betaal je minder belasting. Van voordelig…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Ben je van plan bedrijfsmiddelen te verkopen? Dat kan het fiscaal aantrekkelijk zijn als je de winst uit de verkoop herinvesteert in nieuwe…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….