Als u het niet eens bent met een aanslag van de Belastingdienst, dan kunt u daar bezwaar tegen aantekenen. Bent u daar echter te laat mee, dan kunt u alleen nog een verzoekschrift sturen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Verzoekschrift tot vijf jaar

Een bezwaarschrift is doorgaans de geëigende methode om aan te geven dat u het niet eens bent met een beslissing van de Belastingdienst, bijvoorbeeld een aanslag inkomstenbelasting.

Maar als een bezwaar niet meer mogelijk is omdat u te laat bent met insturen, dan rest u niets anders dan een verzoekschrift. Dit kan tot vijf jaar na het einde van het jaar waarin de aanslag werd opgelegd.

Fiscus moet antwoorden

Als u een verzoekschrift stuurt, is de Belastingdienst verplicht om de aanslag of beschikking nogmaals te bekijken en een antwoord te geven op uw verzoek.

Als de Belastingdienst het met u eens is dat de aanslag onjuist was vastgesteld, krijgt u ambtshalve vermindering. Ofwel: het bedrag wordt verlaagd, hoewel de Belastingdienst hier wettelijk niet toe verplicht is.

Geen bezwaar of beroep mogelijk

Het antwoord dat u krijgt van de Belastingdienst is definitief. Als u het er niet mee eens bent, dan kunt u geen bezwaar aantekenen, en u kunt ook niet in beroep gaan bij de rechtbank.

De inhoud van het verzoekschrift

U richt het verzoekschrift aan de Belastingdienst met het verzoek om het bedrag te verminderen. Geef aan wat het bedrag zou moeten zijn, en laat met een berekening zien hoe u tot dat bedrag bent gekomen.

De volgende gegevens moet u in het verzoekschrift opnemen:

  • Naam, adres en telefoonnummer;
  • Een adres in Nederland waar de rechtbank de post naartoe kan sturen;
  • Stuur een kopie van de aanslag mee, inclusief eventuele bewijsstukken;
  • Motivatie. Geef duidelijk aan waar u het niet mee eens bent en waarom. Wilt u de hoogte van een bepaalde aanslag aanvechten, geef dan aan hoe hoog het bedrag volgens u zou moeten zijn en laat zien hoe u dat bedrag heeft berekend.
  • Verzoek om het verzoekschrift toe te mogen lichten;
  • Datum waarop u het verzoekschrift stuurt;
  • Handtekening.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) biedt ondernemers flinke belastingvoordelen bij het erven of schenken van aandelen van een vennootschap. In dit…
Of je nu een gevestigde ondernemer bent met een holding. Een interim-manager op zoek naar flexibele werkarrangementen. Of simpelweg een manier zoekt om…
Van kleine eenmanszaken tot grote bv’s: elke ondernemer heeft zijn eigen fiscale uitdagingen en kansen. In dit artikel duiken we in de wereld van…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…