Wat doet een arbodienst?
Een arbodienst is een bedrijf dat jou en je werknemers ondersteunt bij het bevorderen van een gezonde en veilige werkomgeving. Arbodiensten spelen een cruciale rol in:
- verzuimbegeleiding
- het re-integratietraject van een zieke werknemer
- hulp bij het opstellen en toetsen van RI&E (Risico-inventarisatie en -evaluatie)
- het bevorderen van duurzame inzetbaarheid
- het uitvoeren van gezondheidsonderzoeken
- aanstellingskeuringen
Van een gecertificeerde arbodienst mag je verwachten dat je zowel op verzoek als proactief advies krijgt over je gezondheidsbeleid, het verminderen van verzuimrisico’s, het verlagen van je verzuimpercentage en de stappen die je moet zetten bij re-integratie.
Wettelijke verplichtingen rondom arbodiensten
Wet verbetering poortwachter
Volgens de Wet verbetering poortwachter ben je verplicht om je zieke werknemers te ondersteunen bij hun re-integratie. Hierbij is het inschakelen van een arbodienst of bedrijfsarts essentieel en verplicht. Deze professionals zorgen voor een gedegen probleemanalyse en stellen een plan van aanpak op voor de terugkeer van je zieke medewerker.
Is een arbodienst verplicht voor mijn bedrijf?
Sinds 1 juli 2018 ben je verplicht om een basiscontract af te sluiten met een arbodienst als je werknemers in dienst hebt. Ook als je ‘slechts’ 1 werknemer in dienst hebt met een nulurencontract.
Het is dus wettelijk verplicht om een arbodienst (of gecertificeerde arbodeskundige) in te schakelen. Maar welke kies je?
9 tips voor het kiezen van een arbodienst
Een arbodienst ondersteunt je bij het begeleiden van zieke medewerkers. Helaas komt het soms voor dat arbodiensten niet de nodige betrokkenheid tonen, hun communicatie te wensen overlaat of onverwacht hoge facturen sturen.
Daarom is het belangrijk om de juiste arbodienst te kiezen. Maar hoe maak je die keuze? Waar moet je op letten? En wat zijn de verschillen tussen de diverse diensten?
1. Zorg dat je met een gecertificeerde arbodienst werkt
Allereerst is het van belang dat een arbodienst gecertificeerd is. Een gecertificeerde arbodienst voldoet aan de wettelijke eisen en beschikt over gekwalificeerde professionals zoals arbo-artsen, arbeidshygiënisten en arbodeskundigen. Zij kunnen je ondersteunen bij de risico-inventarisatie en het opstellen van een arbeidsomstandighedenbeleid dat voldoet aan de arbowet.
Belangrijke certificeringen voor arbodiensten
- ISO 9001:2015
- Certificatieschema Arbodiensten
2. Kies voor maatwerk en onafhankelijk advies
Elk bedrijf is anders en heeft zijn eigen specifieke risico’s en uitdagingen. Kies een arbodienst die maatwerk biedt en zich kan aanpassen aan jouw bedrijfsomstandigheden.
Bovendien is het belangrijk dat de arbodienst onafhankelijk advies kan geven. Dit is cruciaal bij situaties waarin je een second opinion wilt aanvragen of als je een klacht wilt indienen tegen een eerdere beslissing van een arbo-arts.
3. Is er een online portal?
Kies voor een arbodienst die zaken efficiënt en digitaal voor je regelt. Een goede dienst biedt een online portal waar je alle informatie op één plek verzamelt en beheert.
4. Let op heldere communicatie
Een goede samenwerking tussen de arbodienst en jouw bedrijf is essentieel – zeker voor kleinere bedrijven is het jouw adviseur arbeid. Kies voor heldere en directe communicatie. Een arbodienst moet niet alleen met jou goed samenwerken, maar ook met een eventuele personeelsvertegenwoordiging en leidinggevenden binnen jouw bedrijf.
Alleen door goed samen te werken, kunnen effectieve preventieve maatregelen worden genomen en wordt ziekteverzuim optimaal begeleid.
5. Check ervaringen van andere bedrijven
Vraag andere ondernemers naar hun ervaringen met bepaalde arbodiensten. Een goede reputatie is vaak een belangrijke indicatie van de kwaliteit van de dienstverlening. Kijk ook naar online reviews en beoordelingen. Dit kan je helpen om een beter beeld te krijgen van wat je kunt verwachten.
Whitepaper Controle Belastingdienst
6. Zet kwaliteit bovenaan
Hoewel het kostenplaatje een belangrijke factor is, moet dit niet de doorslaggevende reden zijn bij de keuze van een arbodienst. Kwaliteit van dienstverlening is essentieel voor het waarborgen van een gezonde werkomgeving en het effectief begeleiden van zieke werknemers.
Bedenk dat een goed functionerende arbodienst op de lange termijn kosten kan besparen door het verlagen van ziekteverzuim en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.
7. Kies voor de mogelijkheid van een second opinion
Soms ben je het niet eens met de beoordeling van de bedrijfsarts of wil je gewoon zekerheid over een bepaalde diagnose. In dat geval kun je een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Zorg ervoor dat jouw arbodienst deze mogelijkheid faciliteert en niet tegenwerkt. Ook als je een klacht wilt indienen, is het belangrijk dat de arbodienst een duidelijke klachtenprocedure heeft.
8. Ook aandacht voor preventie
Een goede arbodienst ondersteunt niet alleen bij ziekteverzuim, maar helpt ook bij het creëren van een gezonde werkomgeving. Dit omvat preventieve maatregelen zoals aanstellingskeuringen, begeleiding door een preventiemedewerker, en adviezen over veilig werken. Preventie is beter dan genezen, en een arbodienst speelt hierin een cruciale rol.
9. Lees het contract
Heb je een keuze gemaakt? Lees het contract met de arbodienst zorgvuldig door voordat je het ondertekent. Let op de looptijd, de opzegtermijn en wat er precies wordt gedekt door de dienstverlening. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de verantwoordelijkheden van zowel de arbodienst als jouw bedrijf.
Neem de tijd om een weloverwogen keuze te maken
Het kiezen van de juiste arbodienst is een belangrijke beslissing waarover je niet lichtzinnig moet denken. Door te letten op certificering, maatwerk, onafhankelijk advies, samenwerking, reputatie en kosten, kun je een dienst selecteren die echt aansluit bij de behoeften van jouw bedrijf. En bedenk: uiteindelijk draagt een goede arbodienst bij aan gezonde medewerkers, minder ziekteverzuim en een duurzamer inzetbaar personeelsbestand.