Ik stop met mijn bedrijf. Wat moet ik voor mijn personeel regelen?

27 augustus 2020
in Vraag

Vertel het ze op tijd!

"Ik ga stoppen met mijn bedrijf en de zaak zal niet worden voortgezet. Ik heb wel mensen in dienst. Wat moet ik daarvoor regelen?"
Ik stop met mijn bedrijf. Wat moet ik voor mijn personeel regelen?

Heb jij deskundig advies nodig?

  • Advies van De Zaak:
“Als jouw bedrijf wordt stopgezet, moet je tijdig bij het UWV een vergunning voor ontslag om bedrijfseconomische redenen – in dit geval sluiting van jouw bedrijf – aanvragen.
 
Je moet jouw werknemers ook ruim van tevoren, tenminste zes weken, op de hoogte stellen van het feit dat je ermee gaat stoppen en dat de onderneming niet zal worden voortgezet. Jouw werknemers moeten voldoende tijd krijgen om – eventueel – een nieuwe baan te vinden.

Het is echter slimmer je mensen veel eerder te informeren. Ga uit van twee maanden, maar liefst nog een paar maanden eerder, omdat het voorkomt dat werknemers de procedure frustreren door zich ziek te melden.
 
Je kunt het beste iets zeggen als: “Ik wil ermee stoppen, ik zoek naar een opvolger of koper, maar de markt is moeilijk. Zet daarom je beste beentje voor de komende tijd. Mocht verkoop of overname niet lukken, dan behoort ontslag tot de mogelijkheden.”

 

Collectief ontslag?

Als je twintig of meer werknemers moet laten gaan wegens bedrijfseconomische redenen, dan is er sprake van collectief ontslag. Je bent verplicht dit schriftelijk te melden bij de vakbonden en bij het UWV, minimaal drie maanden van tevoren.
Vervolgens treedt er een wachtperiode van één maand in. In deze wachtmaand moet je overleg plegen met de belanghebbende vakbonden om na te gaan of eventueel ontslagen kunnen worden voorkomen en om een sociaal plan op te stellen. Pas als die maand voorbij is, gaat de procedure bij het UWV van start en worden de aanvragen voor ontslagvergunningen volgens de normale procedure afgehandeld.”
 

Bedrijf verkopen?

Bied je bedrijf anoniem aan op Brookz.nl en bereik duizenden potentiële kopers.
 
Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Nieuw: MijnZaak 2.0 is live!

Focus volledig op je core-business in plaats van alle randzaken. Vanaf nu is er één plek voor al je vragen, juridische documenten en benodigde diensten.

Lees ook…

Boekhouder
De 8 fasen van een verkoopgesprek
7 veelgestelde vragen over huur en verhuur van bedrijfsruimte

Lees ook…