Welk uurtarief kan ik vragen als zzp'er? Niet alleen starters maar ook ervaren zzp'ers worstelen met deze vraag. Wij laten zien hoe je stap voor stap tot een goed uurtarief komt.

Inhoudsopgave

Je uurtarief zzp bepalen

Als je gaat samenwerken met een potentiële nieuwe opdrachtgever, komt bijna altijd deze vraag naar voren: wat is jouw uurtarief? Nu kun je een willekeurig getal roepen dat op dat moment in je opkomt. Maar het is beter om ervoor te gaan zitten en een passend uurtarief te berekenen voor een opdracht. Dat is helemaal niet moeilijk. We laten zien hoe het werkt.

Hoe is een uurtarief opgebouwd?

Voordat je je uurtarief berekent, is het goed te beseffen dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op je uurtarief. Denk bijvoorbeeld aan:

Je streefinkomen. Om maandelijks te kunnen leven, heb je een bepaald bedrag nodig. Maar je hebt ook kosten, bijvoorbeeld verzekeringen, een bedrijfsruimte etc. Je uurtarief moet voldoende zijn om je totale kosten te dekken en in je levensonderhoud te voorzien.

Het uurtarief van collega’s. Het is prettig als je uurtarief marktconform is: je wilt voorkomen dat je een veel hoger uurtarief hebt óf een stuk goedkoper bent dan collega-ondernemers in hetzelfde vakgebied. Het gemiddelde uurtarief is beter.

Je onderscheidend vermogen. Je hebt bepaalde skills ontwikkeld, ervaring opgedaan en je gespecialiseerd. Deze ervaring vertegenwoordigt een bepaalde waarde, die je mag doorberekenen in je uurtarief.

Stappenplan uurtarief berekenen

Je uurtarief als zzp’er komt dus als het goed is niet zomaar uit de lucht vallen. Volg de volgende stappen en kom redelijk eenvoudig tot een passend tarief.

Stap 1: Bereken je kosten

Je hebt elke maand kosten. Daarbij denk je misschien direct aan de huur van je bedrijfspand, je zakelijke telefoonabonnement of zakelijke autokosten. Maar probeer echt alle zakelijke kosten in kaart te brengen: van verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid tot afschrijvingen. En je moet ook een pensioen regelen; ook dat kost geld. Tel al deze kosten op.

Stap 2. Belastingen en bijdrage zorgverzekering

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting betaal je belasting. Ook dat moet je verrekenen in je uurtarief. De Belastingdienst geeft aan dat het veilig is om een ongeveer ⅓ van je inkomen te reserveren voor belastingen. Natuurlijk kan het zijn dat je in aanmerking komt voor ondernemersaftrek en daardoor belastingkorting krijgt. Daarnaast is het verstandig om zo’n 5,5% apart te zetten voor de bijdrage Zvw.

Stap 3: Bepaal hoeveel leefgeld je nodig hebt

Wat heb je nodig om maandelijks rond te komen? Wat zijn je privé-uitgaven? En hoeveel wil je per maand kunnen sparen? Vergeet niet om alvast aan de vakantie te denken. Iemand in loondienst bouwt 8% vakantiegeld op per maand, dus je kunt dat percentage toevoegen aan je maandelijkse streefbedrag. Als je dat bedrag in je uurtarief verwerkt, kun je onbezorgd op vakantie.

Stap 4: Werkuren

Het is ook goed om te kijken hoeveel uren je kunt gaan besteden aan je onderneming. Bij een fulltime werkweek gaat men uit van 260 werkdagen, exclusief vakantiedagen. Bij 30 vakantiedagen kom je op 230 werkuren per jaar, oftewel 1840 uur in het geval van een fulltime zzp’er.

Stap 5: Aantal declarabele uren

Deze stap is belangrijk, want ervaren zzp’ers weten: niet alle werkuren zijn declarabel. Je moet ook tijd stoppen in dingen als administratie, boekhouden, offertes maken enzovoort. De meeste ondernemers gaan ervan uit dat ongeveer 60% van de werkuren ook echt declarabele uren zijn. Uit die uren moet dus de omzet komen. Die uren zijn cruciaal voor het bepalen van het uurloon.

Stap 6: Kijk naar de branche

Je kunt puur kijken naar je beoogde omzet om te kunnen leven. Maar het kan zijn dat je dan op een uurtarief komt dat lager ligt dan gebruikelijk in de branche. Het is dus ook goed om onderzoek te doen naar de vraag: wat is het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in mijn vakgebied? Afhankelijk van wat je nodig hebt en van je ervaring, kun je kiezen voor een gemiddeld uurtarief of juist iets hoger of lager.

Stap 7: Bereken je uurtarief elk jaar opnieuw

Elk jaar veranderen kosten en omstandigheden: bijvoorbeeld de kosten van levensonderhoud kunnen toenemen. Misschien heb je investeringen gedaan om je werk beter uit te kunnen voeren. Of je hebt een extra opleiding gedaan en bent gegroeid in ervaring.

Wees niet bang om dan meer te vragen dan het gemiddeld uurtarief. Het kan ook zijn dat het gemiddelde uurtarief veranderd is. Dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op je uurtarief. Vandaar: vergeet niet om jaarlijks je uurtarief opnieuw te berekenen!

Rekenvoorbeeld uurtarief

Op basis van het stappenplan geven we je een rekenvoorbeeld dat een zzp’er kan maken voor het bepalen van zijn uurtarief (globale berekening):

  • Zakelijke kosten: € 900 per maand, € 10.800 per jaar
  • Benodigd leefgeld (incl. vakantiegeld): € 2.500 per maand, € 30.000 per jaar

Het netto jaarinkomen voor deze zzp’er moet minstens zijn: € 30.000. Dit is ongeveer 64% van je nettowinst, want je wilt een bedrag opzij zetten voor de inkomstenbelasting en bijdrage Zvw.

Als 64% van het loon € 30.000 is, dan is 100% een bedrag van € 46.875. Tel daar de zakelijke kosten bij op, en je hebt de benodigde jaaromzet: € 46.875 + € 10.800 = € 57.675. Goed om te bedenken: dit is de omzet exclusief btw.

Stel je werkt fulltime. Dat betekent dat zo’n 60% van de 1840 uur declarabele uren zouden zijn. Dat komt neer op 1.104 uur. In zoveel uur moet je dus je beoogde omzet bereiken. Je uurtarief is dan:

€ 57.675 / 1.104 = € 52,24

Een onderzoek van de markt wijst uit dat zzp’ers in hetzelfde vakgebied gemiddelde uurtarieven hebben van tussen de € 45 en € 65. Deze zzp’er heeft de nodige ervaring en besluit daarom te kiezen voor een uurtarief van € 60,-. Iets hoger dan het gemiddeld uurtarief en hoog genoeg om al zijn kosten te kunnen betalen. Omdat hij nu bij opdrachtgevers werkt voor een uurtarief van € 55,- gaat hij om een hoger uurtarief vragen.

Tip voor starters

Als startende ondernemer kun je geneigd zijn om te gaan voor een laag tarief. Maar wees daar voorzichtig mee, ook al wil je graag opdrachtgevers vinden. Het zal namelijk niet makkelijk zijn om je uurtarief na een tijdje ineens te verhogen. Ook voor een startende zzp’er geldt: ga ervoor zitten om tot een passend uurtarief te komen. 

Duidelijke afspraken over het uurtarief

Als je eenmaal een uurtarief hebt vastgesteld dat voor jou goed onderbouwd is, is het belangrijk de afspraken duidelijk te communiceren met je opdrachtgevers. Bijvoorbeeld door het duidelijk te vermelden in de offerte of het werkvoorstel.

Sommige zzp’ers kiezen voor een variabel uurtarief: bij kortere of spoedklussen een hoger tarief en bij langere klussen een kortingstarief. Zorg ervoor dat je duidelijkheid schept over je uurtarief, dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan!

Prijs per opdracht

Zelfstandigen die een opdracht aannemen en een prijs voor de hele klus afspreken, lijken minder te maken te hebben met het uurtarief. Maar ook dan is het goed een uurtarief te hebben. Misschien communiceer je niet direct met de opdrachtgever hoe de uurtarieven bepaald zijn, maar als je een offerte maakt, zul je toch de werkuren moeten meenemen in de opgave. Bereken dus altijd je uurloon, ook als je een prijs per opdracht in rekening brengt.

Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Lees ook…
De overheid is een voorstander van ondernemen en wil dit graag stimuleren. Daarom zijn er een aantal aftrekposten in het leven geroepen voor mensen die…
Je hebt besloten om in het diepe te springen en te starten als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). De baas zijn over je eigen agenda is…
Heeft een tankpas voordelen voor mij als zzp’er? Welke aanbieders zijn er? En welke tips kan ik gebruiken? Dit zijn de voordelen van een tankpas voor…