In een ritregistratie staat wie op een bepaald tijdstip met een bepaald voertuig heeft gereden en welke afstand daarbij is afgelegd. Wanneer is het nodig om een rittenregistratie bij te houden, aan welke eisen moet die voldoen en op welke manier kan je dat doen? Wil je geen geld uitgeven aan een elektronisch kastje, dan kan je een kant-en-klaar formulier.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wanneer is een ritregistratie nodig?

Een rittenregistratie is van belang bij een auto of bestelwagen van de zaak. Daarmee kan ook privé worden gereden, en dat voordeel ziet de Belastingdienst als loon in natura. Hierover moet via de loonheffing belasting worden betaald – de zogeheten fiscale bijtelling.

Hieraan valt alleen te ontkomen als per kalenderjaar aantoonbaar minder dan 500 kilometer privé wordt gereden. Een sluitende ritregistratie kan daarbij als overtuigend bewijs gelden, maar het is raadzaam om ook extra bewijsmiddelen als agenda en onderhoud- en brandstofbonnen te kunnen overleggen.

De ritregistratie moet door de berijder van de auto worden bijgehouden, maar wordt door het bedrijf gecontroleerd en in de administratie opgenomen.

Dit moet in een ritregistratie staan

Een sluitende ritregistratie moet aan de volgende eisen voldoen:

– Het merk van de auto;
– Het type auto;
– Het kenteken van de auto;
– De periode waarin de auto is gebruikt.

De volgende ritgegevens:

– De gebruiker;
– De datum;
– Het ritnummer;
– Begin- en eindstand van de kilometerteller;
– Vertrek- en aankomstadres (let op; rijdt u vanaf uw werkadres naar een afspraak en daarna weer terug, dan wordt dat als twee ritten gezien);
– De route (wanneer het geen gebruikelijke route was);
– Of het een privé- of een zakelijke rit was;
– De zakelijke kilometers (incl. woon-werkverkeer);
– De privé-omrijkilometers, wanneer tijdens een reis zowel zakelijke als privékilometers worden gereden.

Verzuimboete

Voldoet de rittenregistratie niet aan de bovenstaande eisen dan kan een forse verzuimboete volgen. Die staat momenteel (2015) op € 5.278.

Manieren om een ritregistratie bij te houden

Er zijn verschillende manieren om een ritregistratie bij te houden, schriftelijk of elektronisch.

Schriftelijk
De meest gangbare manier om een ritregistratie bij te houden is met een ritregistratieformulier of een ritregistratieboekje. Daarin kunnen alle gegevens die voor de Belastingdienst van belang zijn, worden opgeschreven.

Elektronisch
Een ritregistratie kan ook elektronisch worden bijgehouden. Het gaat dan om een kastje met GPS-techniek dat de locatie van de auto via de satelliet bepaalt en details als startpunt, route en eindpunt vastlegt. Deze mogelijkheid zit overigens ook al in sommige draagbare navigatiesystemen.

Lees ook:

– Bijtellingsregels 2016 »
Naar de golfbaan: een zakelijke autorit »
Lunchrit valt onder woon-werkverkeer »
Zakelijk rijden op motor of scooter »
Formulier ritregistratie »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…