De maximale onbelaste reiskostenvergoeding was tot voor kort 19 cent per kilometer. Daar is in 2023 verandering gekomen. De reiskostenvergoeding is dit jaar verhoogd naar 21 cent per kilometer. En in 2024 stijgt de onbelaste kilometervergoeding zelfs door naar 22 cent. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de reiskostenvergoeding? Moet je werknemers bijvoorbeeld meer reiskostenvergoeding betalen? In dit artikel praten we je bij.

Inhoudsopgave

Voor wie geldt kilometervergoeding?

Als werkgever mag je de reiskosten van je personeel belastingvrij vergoeden tot een bepaald bedrag per kilometer: per 1 januari 2023 21 cent. En als zzp’er mag je zakelijke kilometers ook onbelast declareren, voor hetzelfde bedrag. Wat zijn de regels?

Voor werkgevers geldt:

Je mag een onbelaste kilometervergoeding geven aan werknemers die met eigen vervoer naar hun werk komen (bijvoorbeeld een auto of fiets).

Mogen werkgevers meer betalen dan de onbelaste reiskostenvergoeding?

Hoe zit het als de kilometervergoeding op dit moment te weinig is om de kosten te dekken? Je mag als werkgever meer dan 21 cent per kilometer vergoeden, maar over het deel erboven moet je dan loonheffing betalen.

Dat deel is namelijk niet onbelast. Het komt er dan op neer dat een groot deel van die vergoeding niet naar je werknemer gaat, maar naar de fiscus. Vandaar de roep om een hogere onbelaste kilometervergoeding.

Openbaar vervoer

Als je werknemer met het openbaar vervoer reist, mag je kiezen: de werkelijke kosten vergoeden of een kilometervergoeding. Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen voor woon-werkverkeer, zoals een mobiliteitsbudget.

Voor zzp’ers geldt:

Zzp’ers die met een privéauto zakelijke kilometers afleggen, mogen daarvoor ook maximaal 21 cent onbelast declareren. Hetzelfde geldt voor een eigen fiets. De vergoeding geldt niet als je bijvoorbeeld een auto op de zaak rijdt, omdat je dan het volledige gebruik van de auto zakelijk mag declareren.

Hier lees je meer over reiskosten aftrekken.

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

De reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer stamde al uit het jaar 2006. Sindsdien was er geen verhoging doorgevoerd. Vanwege de stijgende brandstofprijzen en torenhoge energie-prijzen, gingen al langer stemmen op voor een hogere reiskostenvergoeding.

De onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent bleek namelijk al een tijd niet meer voldoende om de reiskosten van werknemers en zzp’ers te dekken.

In eerste instantie zou de verhoging pas in 2024 doorgevoerd worden, maar vanwege de hoge brandstofprijzen werd besloten eerder werk te maken van de verhoging.

De vraag was alleen: waar moet het geld vandaan komen? 1 cent verhoging betekent namelijk al snel een kostenpost van ruim 130 miljoen euro voor de overheid.

Voorjaarsnota

Uit de voorjaarsnota bleek dat het kabinet geld gevonden had om werkgevers en werknemers te compenseren voor de hogere brandstofprijzen. Wat dat betekent voor de onbelaste reiskostenvergoeding volgend jaar? Het kabinet heeft deze aanpassingen aangekondigd.

Onbelaste kilometervergoeding in 2023 en 2024

JaarKilometervergoeding
2023Van € 0,19 naar € 0,21
2024Van € 0,21 naar € 0,22

Rekenvoorbeeld: Een verschil van € 0,02 en € 0,05 lijkt misschien niet veel. Maar als je het uitrekent, kan het al met al toch een flink verschil uitmaken. Bijvoorbeeld:

Je werknemer rijdt dagelijks 50 km naar het werk, 5 dagen per week. Dan mag je onbelast per week uitkeren, afhankelijk van het tarief:

JaarRekenvoorbeeld
t/m 20220,19 x 250 = € 47,50 > per jaar: € 2.470
20230,21 x 250 = € 52,50 > per jaar: € 2.730
Vanaf 20240,23 x 250 = € 57,50 > per jaar: € 2.990

De verhoging komt in dit geval neer op een verschil van € 520 per jaar (2022 t.o.v. 2024).

Nog meer verhogen?

De onbelaste reiskostenvergoeding zit dus voor het eerst in jaren in de lift. Goed nieuws voor werkgevers en zelfstandigen. De vraag is alleen of het verhogen daadwerkelijk voldoende is om alles te dekken of dat er op termijn een extra verhoging moet komen.

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Wat is de onbelaste kilometervergoeding?

In Nederland geldt er een onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemers die werkgerelateerde reiskosten maken. Deze vergoeding is bedoeld om de werknemer te compenseren voor de kosten die hij of zij maakt voor het woon-werkverkeer en voor het maken van andere werkgerelateerde reizen.

Met hoeveel is de onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 gestegen?

Het bedrag dat een werkgever per zakelijke kilometer onbelast kan vergoeden aan de werknemer is per 1 januari 2023 van € 0,19 per kilometer naar € 0,21 per kilometer gestegen. In 2024 stijgt dit verder naar € 0,22. Het zijn de eerste verhogingen sinds 2006.

Waarom gaat de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog?

Dit is gebeurd op verzoek van de Tweede Kamer. Door de hoge brandstofprijzen drongen Kamerleden er bij het kabinet op aan de verhoging eerder door te voeren. Het kabinet wilde pas in 2024 tot actie overgaan.

Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
KPI staat voor Key Performance Indicator. In het Nederlands wordt het ook wel Kritieke Prestatie-indicator genoemd. Door middel van kritieke…
De gevolgen van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne hebben voor hoge energieprijzen en stijgende productiekosten gezorgd. Ook is de inflatie nog steeds…
Je start een bedrijf, je breidt uit of de groei van je onderneming stagneert juist. Stuk voor stuk situaties waarin je wel wat hulp kunt gebruiken….
Jarenlang hadden we te maken met een lage inflatie, maar dat is eind 2021 anders geworden. Eerst gingen de energieprijzen sterk omhoog en in de loop…
Over ondernemen zijn talloze boeken verschenen. Elk met zijn eigen modellen, wetten en strategieën. De Zaak selecteerde de 15 beste boeken voor…
Een verkoopproces kent een aantal vaste stappen. Wanneer je die goed doorloopt, vergroot je de kans op een geslaagde verkoop. In dit artikel…