Als ondernemer werk je hard om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op dat verdiende geld. Maar hoe kun je het best beginnen met beleggen? Met welke risico's moet je rekening houden? Waarin kun je allemaal beleggen? In dit artikel gaan we dieper in op beginnen met beleggen.

Inhoudsopgave

Met je zakelijk vermogen je dromen uit laten komen? Sparen voor je bedrijf of je pensioen? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Wat is beleggen?

Beleggen is simpel gezegd geld investeren in de hoop dat het in de loop van de tijd meer waard wordt. Je kunt je vermogen in veel verschillende zaken beleggen, waarover later in dit artikel meer.

Het bekendst zijn aandelen(fondsen) en obligaties, maar je kunt ook beleggen in vastgoed, grondstoffen of cryptocurrency.

Waarom zou je kiezen voor beleggen?

Wil je extra geld opzij zetten voor een goed pensioen? Voor de studie van je kinderen? Of wil je later een wereldreis maken, een tweede huis kopen of eerder stoppen met je werken? Dan is het belangrijk dat je een financiële buffer hebt opgebouwd.

Wanneer je geld op een spaarrekening zet, krijg je hier momenteel weinig rente over (ondanks de stijgende rente). Daardoor duurt het heel lang om je vermogen te laten stijgen, zeker in tijden van inflatie.

In veel gevallen levert beleggen een hoger rendement op dan sparen. Beleggen is dus een interessante optie voor iedereen die een financiële buffer wil opbouwen of laten groeien. Zeker als je kijkt naar de langere termijn, want 2022 was voor beleggers een slecht jaar. Dat gold overigens ook voor spaargeld.

Geld beleggen voor beginners

Beginnen met beleggen staat zeker niet gelijk aan eenvoudig geld verdienen. Beleggen brengt altijd risico’s mee en als beginnend belegger is het belangrijk dat je je goed verdiept in wat beleggen precies inhoudt.

Wanneer je besluit te gaan beleggen, is het slim om vooraf een financieel plan te maken. Hierbij kijk je naar het geldbedrag dat je op langere termijn kunt missen. Ook breng je goed in kaart welke risico’s je wel en niet aankunt.

Als je gaat beleggen, kun je namelijk je inleg verliezen. Het is belangrijk dat je kunt anticiperen op eventuele onverwachte uitgaven, zowel privé als zakelijk.

Beginners beleggen hun geld vaak via een bank of broker (platform). Dit heet ook wel beheerd beleggen. Dat kan op het gebied van aandelen en obligaties, maar ook als het gaat om vastgoed. Zeker als je onervaren bent of niet veel tijd hebt, kan beheerd beleggen een verstandige keuze zijn.

Ben je bewust van de risico’s als je gaat beleggen

Houd er rekening mee dat er altijd risico’s bij beleggen komen kijken.

  • Hoe hoger het beoogde rendement van een belegging, hoe hoger de risico’s.
  • In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
  • Hoe meer geld je er ergens instopt, hoe groter de risico’s.

Als beginnend belegger moet je duidelijk voor ogen hebben over welke periode je welk geldbedrag kunt missen, wat je beoogd rendement is en welk risico je bereid bent om te lopen met je investering. Dit alles samen noemen we je de beleggingshorizon.

Wanneer je je beleggingshorizon in kaart hebt gebracht, kun je optimaal rekening houden met onvoorziene uitgaven en onverwachte ontwikkelingen.

Waarin kun je beleggen?

Zoals gezegd zijn er verschillende manieren waarop je geld kunt beleggen. We zetten de belangrijkste opties op een rij.

Aandelen obligaties

Bij beleggen in aandelen en obligaties steek je geld in een bedrijf of overheidsinstelling.

Als je aandelen koopt, word je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf. Gaat het goed met die onderneming? Dan stijgen de aandelen in waarde. Gaat het minder goed? Dan daalt de waarde van je investering. Uiteraard kun je ervoor kiezen om in verschillende aandelen te beleggen. Als aandeelhouder deel je meestal ook in winst van een onderneming. Dat noemen we dividend.

Wanneer je een obligatie koopt, leen je geld uit aan een bedrijf of een overheid. In ruil daarvoor ontvang je rente.

Veel beginnende beleggers kiezen voor beheerd beleggen via een fonds. In zo’n beleggingsfonds wordt het geld van verschillende beleggers samengevoegd en belegd en beheerd door specialisten. Je geld laten beleggen neemt je werk en tijd uit handen.

Vastgoed

Beleggen in onroerend goed kan op verschillende manieren. Je kunt zelf een woning of bedrijfspand kopen en eventueel verhuren. En net als bij aandelen en obligaties zijn er ook bij vastgoed beleggingsfondsen.

Beleggen in grondstoffen

De lijst van (duurzame) grondstoffen waarin je kunt investeren is eindeloos. Vooral in tijden van hoge inflatie loont het om grondstoffen in je portefeuille te hebben. Ze compenseren dan mogelijke verliezen uit andere beleggingen.

Als je wilt beleggen in grondstoffen, kun je dit direct doen of je geld laten beleggen via gespecialiseerde fondsen.

Kun je beter zakelijk of privé beleggen?

Wanneer je ondernemer bent, kun je ervoor kiezen om zakelijk of privé te beleggen. Maar wat is gunstiger? Dat hangt af van het de hoogte van het vermogen waarmee je wilt beleggen en het rendement dat je denkt te behalen.

Beleg je een groot vermogen of verwacht je een laag rendement? Dan raden we je aan om zakelijk te beleggen. Wanneer je zakelijk rendement behaalt, valt dit onder winst en wordt dit fiscaal belast in box 1.

Wil je een klein vermogen beleggen of verwacht je een hoog rendement? Dan is het verstandig om privé te beleggen. Wanneer je dan rendement behaalt, valt dit onder box 3.

In box 1 betaal je meer belasting over het rendement dan in box 3. Wanneer je een groot rendement verwacht, kun dus je beter privé beleggen.

Denk goed na over het vermogen waarmee je wilt beleggen en het rendement dat je denkt te behalen. Op die manier beleg je zo voordelig mogelijk.

Benieuwd hoe jij slim vermogen opbouwt? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Lees ook…
Hoera, je maakt winst! Het is vast geen probleem om hier een bestemming voor te vinden, maar wat is het verstandigst om te doen, op de korte en de…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Als ondernemer kun je je verdiende geld op verschillende manieren besteden. Bijvoorbeeld door te investeren in je bedrijf om door te groeien. Of…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…
Wie ervoor kiest om zakelijk te beleggen, heeft een scala aan mogelijkheden om geld te reserveren en vermogen op te bouwen. Centrale vraag voor iedere…