Een start met een nieuwe werknemer begint vaak met een proeftijd. Maar hoe zit het precies met de regels? Wist je bijvoorbeeld dat je bij een tijdelijk contract van zes maanden geen proeftijd mag afspreken? In dit artikel ontdek je wat je moet weten over een rechtsgeldige proeftijd én waarom het belangrijk is om veel aandacht te besteden aan arbeidsovereenkomsten.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een proeftijd?

Een proeftijd is een vooraf schriftelijk afgesproken periode waarin zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst per direct mogen opzeggen. Je hoeft dan geen rekening te houden met een opzegtermijn. De proeftijd wordt meestal vastgelegd in de arbeidsovereenkomst, maar het kan ook in de cao staan.

Let op: ook in de proeftijd mag je iemand niet ontslaan op basis van discriminerende gronden, ziekte of zwangerschap.

Lengte proeftijd: verschil tussen vast en tijdelijk contract

Hoe lang de proeftijd wettelijk mag zijn, hangt af van het type contract en de lengte daarvan. Zo gelden er andere regels voor een contract voor bepaalde tijd dan voor een contract voor onbepaalde tijd.

  • Tijdelijk contract van 6 maanden of korter? Dan mag je geen proeftijd opnemen in het contract.
  • Tijdelijk contract tussen de 6 maanden en 2 jaar? Maximaal 1 maand proeftijd
  • Tijdelijk contract voor 2 jaar of langer? Maximaal 2 maanden proeftijd
  • Contract voor onbepaalde tijd? Maximaal 2 maanden


Let op deze uitzondering

Werkt een werknemer al langer dan de maximale proeftijd in de functie waarvoor je hem/haar aanneemt, bijvoorbeeld als uitzendkracht? Dan mag je geen proeftijd afspreken. Je hebt dan al de kans gehad om te zien of iemand wel of niet bij je bedrijf en de functie past. Krijgt iemand een nieuwe functie met een nieuwe arbeidsovereenkomst? Dan mag je wel weer een proeftijd afspreken.

Zo is proeftijd juridisch geldig

  • De proeftijd is schriftelijk vastgelegd
  • De proeftijd valt qua lengte binnen de wettelijke grenzen, zoals hierboven beschreven.
  • De proeftijd is hetzelfde voor werkgever en werknemer


Wettelijke eisen aan een arbeidsovereenkomst

In een arbeidsovereenkomst staan alle afspraken die jij en de werknemer maken over het werk, zoals salaris, werktijden en vakantiedagen. Hierin wordt duidelijk wat je van elkaar kan verwachten. Een arbeidsovereenkomst is rechtsgeldig als hij voldoet aan bepaalde wettelijke eisen. Zo moet er duidelijk in staan dat:

  • De werknemer arbeid verricht voor de werkgever
  • De werknemer het werk zelf doet
  • De werknemer salaris krijgt voor het werk dat hij/zij doet
  • De werknemer de werkzaamheden onder leiding en/of toezicht van de werkgever doet.


Ook moet je de volgende gegevens schriftelijk bevestigen aan je werknemer:

  • Naam en woonplaats van jou als werkgever en de werknemer
  • De plaats waar de werknemer werkt
  • De functie of het soort werk dat de werknemer doet
  • De startdatum van het contract
  • Hoe lang het contract duurt, als het om een tijdelijk contract gaat
  • Of er een proeftijd geldt en hoe lang deze is.
  • Het aantal vakantiedagen
  • Hoe lang de opzegtermijn is
  • Het salaris en hoe vaak het wordt uitbetaald
  • Hoeveel uur per dag of per week de werknemer werkt
  • Eventuele toepassing van cao-afspraken
  • Eventuele deelname aan een pensioenregeling


Veelgemaakte fouten bij arbeidsovereenkomsten

De arbeidsovereenkomst is vaak een van de eerste dingen die een werknemer van je ontvangt. Het vormt de basis van jullie arbeidsrelatie. Reden genoeg om hier wat extra aandacht aan te besteden. Als je dat doet, kun je gelijk deze veelgemaakte fouten vermijden:

Geen schriftelijke vastlegging

Je spreekt dingen mondeling af, laat ze niet op papier zetten. Dan zijn de afspraken vaak niet geldig. Ook kan het gebrek aan schriftelijke afspraken zorgen voor onnodige onduidelijkheid.

Niet naleven van de wettelijke minimumvereisten

Het minimumloon, het minimum aantal vakantiedagen: punten waarop je moet voldoen aan de minimumvereisten die in de wet staan. Ook over andere arbeidsvoorwaarden zoals het aantal uren per dag of per week en loondoorbetaling bij ziekte moet je de wettelijke eisen naleven in het arbeidscontract.

Fouten in de proeftijd

Hoe lang de proeftijd mag zijn, hangt af van het soort arbeidsovereenkomst en de lengte daarvan. Dit mag je dus niet zelf bepalen. Ook moet hij voor werkgever en werknemer gelijk zijn.

Fouten in de opzegtermijn

De opzegtermijn staat niet in het contract of voldoet niet aan de wettelijke regels. Dit kan gedoe opleveren als een van beide partijen het contract wil beëindigen.

Onrechtmatige clausules

De proeftijd, het concurrentiebeding, de geheimhoudingsplicht: allemaal clausules. Maak je deze te lang, te kort, te beperkt of te uitgebreid, dan schaadt dit de juridische geldigheid van het arbeidscontract.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Tips om juridische valkuilen te vermijden

Een goede werkgever zijn betekent meer dan alleen het bieden van een fijne werkplek en een leuke functie. Je moet duidelijke afspraken maken en voldoen aan de wettelijke vereisten. Door aandacht te besteden aan de juridische kant van je bedrijf, voorkom je problemen en leg je een stevige basis voor een goede samenwerking. Let op deze punten en voorkom dat je in juridische valkuilen stapt.

Zorg voor duidelijke en volledige arbeidsovereenkomsten

In een standaard arbeidsovereenkomst vind je vaak de verplichte elementen, maar je moet hem zelf aanpassen naar jouw situatie. Specificeer de belangrijke voorwaarden zoals salaris, vakantiedagen, werktijden, proeftijd en opzegtermijn.

Blijf op de hoogte van wet- en regelgeving

De regels en wetten veranderen regelmatig. Door lid te worden van een werkgeversvereniging of regelmatig juridisch advies te vragen, blijf je op de hoogte. Zo kun je bestaande en nieuwe arbeidsovereenkomsten op tijd aanpassen.

Wees voorzichtig met proeftijd

Zorg dat je proeftijd binnen de wettelijk afgesproken termijn blijft en dat deze schriftelijk is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Een proeftijd is nooit langer dan twee maanden.

Zorg voor goede communicatie

De tekst in een arbeidscontract is niet altijd voor iedereen duidelijk. Help werknemers begrijpen wat er in hun contract staat en wat de verwachtingen zijn.

Blijf alert bij ontslag tijdens proeftijd

Je mag een arbeidsovereenkomst opzeggen zonder reden tijdens de proeftijd, maar mag een werknemer niet ontslaan op basis van discriminatie of een andere onwettige reden. Wees dus voorzichtig met het beëindigen van een contract als de werknemer ziek of zwanger is geworden.

Houd je personeelsadministratie op orde

De personeelsadministratie is niet het leukste klusje voor veel ondernemers, maar wel belangrijk. Houd personeelsdossiers bij, leg afspraken en wijzigingen schriftelijk vast en zorg ervoor dat je loon en vakantiegeld op tijd uitbetaalt.

Let op met tijdelijke contracten

Je mag maar een beperkt aantal tijdelijke contracten aanbieden, de zogenaamde ketenregeling. Anders gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract.

Bouwen aan een arbeidsrelatie en risico’s beperken

Door aandacht te besteden aan een juridisch geldige arbeidsovereenkomst en wettelijk geldige proeftijd, bescherm je jezelf juridisch en leg je een stevige basis voor een succesvolle samenwerking. Door je aan de wet te houden, duidelijk te zijn in je afspraken en eerlijk in je communicatie bouw je aan stabiele relaties met je werknemers.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Lian de Snoo van Zon

Lian de Snoo van Zon

Als ondernemer heb je het druk genoeg. Daarom vind ik het belangrijk om ingewikkelde informatie om te zetten in praktische, makkelijk leesbare artikelen, zodat jij snel weer verder kunt.
Lees ook…
De tijd voor tijd regeling is een manier voor werkgevers en werknemers om overuren te compenseren in tijd. In plaats van overuren uit te betalen,…
Zeg je een arbeidsovereenkomst op van een van je medewerkers? Dan betaal je in de meeste gevallen een transitievergoeding. Dit artikel biedt helderheid…
Ben jij up-to-date als het gaat om nulurencontracten? Over deze flexibele contractvorm is veel te doen en daarom is het essentieel om op de hoogte te…
Goede Vrijdag is een officiële feestdag. Maar dat betekent niet automatisch dat het ook een wettelijk bepaalde vrije dag is. Of dat zo is, verschilt…