De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Bijna de helft van Nederlandse mkb-ondernemers wil hun bedrijf verkopen

Bijna de helft van de Nederlandse mkb-ondernemers wil eigen bedrijf de komende vijf jaar van de hand doen. Acht op de tien wil dit binnen tien jaar voor elkaar hebben. Dat blijkt uit een rondvraag onder 1.066 directeuren van Europese mkb-bedrijven van tien tot 200 medewerkers, uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van overnameplatform Marktlink.

Eén op de drie Nederlandse mkb’ers vindt het momenteel een goed moment om een ander bedrijf aan te kopen of te verkopen. Acht op de tien Nederlandse mkb-ondernemers willen binnen vijf jaar een ander bedrijf aankopen. Bijna de helft van de Europese ondernemers verwacht dat de overnamemarkt komend jaar zal aantrekken. Van de Nederlandse mkb’ers deelt slechts 30% dit optimisme.

Fusie- en overnamespecialisten zijn positiever over de branche dan Nederlandse mkb’ers. Zij verwachten dat het aantal deals komend jaar met wel 55 procent zal stijgen, bleek begin deze maand uit het M&A Trendonderzoek 2024.

Advies van de Zaak: Loop jij met plannen rond om een bedrijf aan te kopen of juist te verkopen? Dit artikel vertelt je meer over de verschillende mogelijkheden.


Ondernemers ondernemen ten koste van eigen inkomen. Hoe kan dat anders?

Ondernemers doen er alles aan om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen. Dat blijkt vaak ten koste te gaan van hun eigen inkomen, want een ruime meerderheid van de ondernemers in Nederland verdient onder het minimumloon. Dat blijkt uit cijfers van de elfde Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek onder meer dan 1.000 ondernemers.

Uit het onderzoek blijkt dat nettomarges en solvabiliteit van de ondernemingen verbeteren. Dit betekent dat ondernemers er alles aan doen om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen. En dat klopt: niet alleen zijn de bedrijfsresultaten erop vooruit gegaan, ook het betalingsgedrag verbetert in alle sectoren, net als de continuïteit en de solvabiliteit van ondernemingen. 

Maar het is zorgelijk dat slechts 42 procent van de ondernemers het minimumloon of meer verdient, terwijl het inkomen bij 30 procent van de ondernemers minder is dan het sociaal minimum. Met name in de culturele sector worden zeer lage omzetten en ondernemersinkomens genoteerd. Positief is dat de groeiverwachting wel stijgt in deze sector. Net als bij ondernemers in de detailhandel en de horeca. Ook zij lijken de weg naar boven te hervinden. 

Uit het onderzoek blijkt dat sterk ondernemerschap de afgelopen jaren nauwelijks heeft geleid tot betere bedrijfsresultaten, zelfs bij ondernemers zonder personeel. Een hogere risicobereidheid en autonomie hadden een gering positief effect op de nettomarges en continuïteit. Terwijl sterk concurreren de continuïteit licht verzwakte.

Advies van de Zaak: Dat sterk ondernemerschap geen effect zou hebben op het bedrijfsresultaat kan liggen aan economische krimp en uitgestelde effecten van de Coronapandemie. Als je als ondernemer tijdelijk in zwaar weer verkeert onderzoek dan alle mogelijkheden om aan extra financiering te komen.


Meer tijd voor een zorgvuldige overgang nieuwe pensioenstelsel

Er komt meer tijd voor een zorgvuldige overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Schouten. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Raad van State voor advies. 

In de Wet toekomst pensioenen staat dat pensioenfondsen tot 1 januari 2027 de tijd hebben om over te gaan naar het nieuwe stelsel. De behandeling van de nieuwe pensioenwet heeft veel tijd gevraagd. Daardoor hebben de fondsen te weinig tijd om dit zorgvuldig te doen. De wetswijziging die naar de Raad van State gaat, haalt die genoemde datum uit de pensioenwet en noemt de datum van 1 januari 2028 nu in een (Algemene maatregel van Bestuur AMvB).

Advies van De Zaak: Lees hier meer over de nieuwe pensioenwet en hoe jij je er als ondernemer op kunt voorbereiden.


Equal Pay Day – loonkloof is loonroof – waarom is gelijke beloning zo ingewikkeld?

Dinsdag 14 november was het Equal Pay Day. De dag waarop mannen net zoveel hebben verdiend als vrouwen in een gelijke functie in een heel jaar verdienen. Vrouwen verdienen in gelijke functies gemiddeld 13% minder dan mannen. Symbolisch betekent dat feitelijk dat vrouwen (in vergelijking met mannen) vanaf 14 november tot het einde van het jaar onbezoldigd werken. Dat heet een loonkloof, maar is feitelijk loonroof. Driekwart van de (meestal mannelijke) werkgevers denkt dat deze ongelijkheid bij hen niet speelt.

Negen jaar geleden vond Equal Pay day op 6 november plaats. Toen was het verschil 15,5%. De salarissen groeien dus met een 0,5% per jaar naar elkaar toe. Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) is licht optimistisch, omdat er in de afgelopen jaren in ieder geval resultaat is geboekt. Bovendien is er het afgelopen voorjaar een Europese richtlijn aangenomen, die grote bedrijven verplicht om jaarlijks de salarissen van mannelijke en vrouwelijke medewerkers te rapporteren. Het mkb moet deze inkomens een keer in de drie jaar melden. Alle werknemers krijgen hiermee inzicht hoe hun salaris zich verhoudt tot dat van anderen. Werkgevers mogen ook bij sollicitaties niet meer vragen naar het salaris bij de vorige werkgever en zij moeten goed kunnen uitleggen welke salarisschaal bij welke functie en ervaring hoort.

Als je als werknemer toch denkt dat je benadeeld wordt ten opzichte van een mannelijke collega, krijg je bij de rechter het voordeel van de twijfel. En moet de werkgever aantonen waarom het verschil in salaris reëel is. Demissionair minister van Sociale Zaken en werkgelegenheid wil al in de tweede helft 2024 het wetsvoorstel door de Tweede Kamer laten beoordelen. 

Advies van De Zaak: De reden van de loonkloof is complex. Wat de reden ook is: vrouwelijke talenten worden vaak onderbenut. Om als werkgever ‘vrouwvriendelijk en genderneutraal’ de salarisonderhandelingen in te gaan trakteert De Zaak op een rondje salarisonderhandelingsgesprekken.


Vrijdag 17 november 2023 – Dag van de Ondernemer

MKB-Nederland vindt dat ondernemers een pluim verdienen voor al hun harde werk. Een speciale dag om het belang van ondernemers voor ons land te erkennen, een dag om ze te bedanken voor hun lef en doorzettingsvermogen. Een dag om het ondernemerschap te vieren.

Daarom heeft MKB-Nederland de derde vrijdag van november omgedoopt tot ‘Dag van de Ondernemer‘. De Dag van de Ondernemer is voor alle ondernemers. Het is de dag om de ondernemer in het zonnetje te zetten. Het is een uitgelezen kans om te netwerken, kennis te delen en inspiratie op te doen. Ook is het een mooi moment om stil te staan bij je eigen groei als ondernemer en eventueel een plan te maken voor de toekomst. Zo maak je van de ‘Dag van de Ondernemer’ niet alleen een feestelijke, maar ook een waardevolle dag voor je bedrijf en jezelf.

Picture of Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…