Categorieën

De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Dit wordt waarschijnlijk je laatste kans op STAP. Hoe voorkom je dat je € 1000 misloopt?

Het lijkt erop dat 3 juli de laatste mogelijkheid is om gebruik te maken van de STAP-subsidie van € 1000 en een opleiding of training te volgen uit een breed scala aan opties. Bijvoorbeeld om te groeien op het gebied van digital marketing, data analytics, leiderschap en UX design.

Het kabinet heeft plannen om de STAP-regeling vanaf 2024 stop te zetten. Als tussenstap zullen vanaf september hoogstwaarschijnlijk alleen opleidingen die erkend zijn door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in aanmerking komen voor de subsidie. Deze opleidingen zijn vaak van langere duur en hebben als doel de scholing voor een specifiek beroep te bevorderen. 

Op maandag 3 juli is er nog een laatste mogelijkheid om een aanvraag voor STAP-subsidie in te dienen volgens de bestaande regels. Het budget voor de maand juli wordt wel verlaagd van € 34 miljoen naar € 20 miljoen. 

Advies van De Zaak: Het STAP-budget is in 2023 telkens in een mum van tijd op en met het verlaagde bedrag zal dit alleen maar erger worden. Officieel gaat het STAP-portaal van het UWV om 10.00 uur open, maar als je pas dan inlogt, is de kans groot dat het STAP-budget al op is voordat je aan de beurt bent. Zorg ervoor dat je ruim voor 10.00 uur, maar niet eerder dan een kwartier voor de start bent ingelogd op 3 juli, naar de website gaat en klik op ‘Aanvragen STAP-budget’. Op die manier word je direct om 10.00 uur toegevoegd aan de wachtrij en krijg je voorrang op degenen die na jou komen. Laatste tip: zorg ervoor dat je scherm actief blijft en niet in sluimerstand gaat.


Thuiswerken op zijn retour. Hoe vind je een goede balans tussen thuis en kantoor?

Steeds meer werkgevers leggen hun werknemers op om naar kantoor te komen. Dit blijkt uit een onderzoek van CNV onder bijna 1000 mensen die de mogelijkheid hebben om thuis te werken. Met name bij de overheid en in de zakelijke dienstverlening moeten werknemers weer verplicht aanwezig zijn.

CNV-voorzitter Piet Fortuin vindt het een slechte ontwikkeling. ‘Thuiswerken biedt tal van voordelen en heeft de voorkeur van de meerderheid van de werknemers. De verplichting om aanwezig te zijn, getuigt van wantrouwen. Dit is desastreus in tijden van personeelstekort en ziekteverzuim. Wij roepen werkgevers op om thuiswerken zoveel mogelijk te faciliteren. Het bevordert de gezondheid van mensen en leidt tot een hogere productiviteit. Daarnaast zorgt thuiswerken voor minder filestress, minder CO2-uitstoot en een betere balans tussen werk en privé.’

Een andere hindernis is dat werkenden op dit moment toeleggen op de kosten van het thuiswerken. De belastingvrije vergoeding voor thuiswerken – de zogenaamde thuiswerkvergoeding – staat momenteel op € 2,15 per dag. CNV roept op tot een verhoging van deze vergoeding naar minimaal € 3 per dag en wil dat de belastingvrije vergoeding voor thuiswerken wordt verhoogd.

Advies van De Zaak: Als ondernemer is het belangrijk om aandacht te besteden aan de balans tussen kantoor en thuiswerken. Blijf communiceren met je werknemers en luister naar hun behoeften en voorkeuren. Als thuiswerken een meerwaarde biedt, overweeg dan flexibele oplossingen waarbij werknemers deels thuis kunnen blijven werken. Als je werknemers structureel thuiswerken, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken. Die kun je vastleggen in een thuiswerkovereenkomst. 


Jaarruimte fors verhoogd per 1 juli. Hoe maak je direct gebruik van dit pensioenvoordeel?

Op 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het pensioen dat via werkgevers wordt opgebouwd, maar ook voor de fiscale regels met betrekking tot lijfrente. Dit betekent dat zelfstandige ondernemers aanzienlijk meer geld met fiscaal voordeel kunnen reserveren voor hun pensioen via een lijfrenteregeling. 

Vanaf 1 juli is het toegestaan om maximaal 30 procent van je bruto-inkomen in een lijfrentepolis te storten, in plaats van de huidige 13,3 procent per jaar (de zogenaamde ‘jaarruimte’). Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om een aanvullend pensioen op te bouwen via een lijfrente. Vooral voor de vele zelfstandige ondernemers in Nederland, die momenteel minder belastingvoordelen hebben dan werknemers wanneer ze geld opzijzetten voor hun pensioen. 

Laten we een voorbeeld nemen. Als je als zelfstandige ondernemer met een bruto jaarinkomen van € 38.500 € 3000 in een lijfrentepolis stort, zal de Belastingdienst op basis van de nieuwe regels € 1110 daarvan teruggeven. 

Advies van De Zaak: Als zelfstandige ondernemer is het verstandig om zo snel mogelijk te profiteren van de nieuwe fiscale regels voor lijfrente. Hierdoor kun je aantrekkelijke belastingvoordelen krijgen en een aanvullend pensioen opbouwen. In dit artikel leggen we uit hoe je de Belastingdienst maximaal laat meebetalen aan je pensioen. Meer weten? Kijk dan hier hoe je als ondernemer 1-2-3 een goed pensioen afsluit.

Dit moet je als ondernemer weten wanneer je vakantiewerkers inhuurt

Werken in de horeca, bijspringen in een winkel of in een kwekerij. De tijd voor vakantiebaantjes is begonnen. Goed om te weten: voor werknemers tot 21 jaar gelden andere regels dan voor volwassenen.

Zo mogen jongeren officieel vanaf 15 jaar gaan werken bij een bedrijf. Wel zijn er per leeftijdsgroep regels voor werktijden, dagen en de hoeveelheid uren per dag. Deze kun je nalezen op de site van de Rijksoverheid. 

Vanaf 15 jaar hebben jongeren recht op het minimumjeugdloon. Dat stijgt vanaf 1 juli, net als het minimumloon voor volwassenen. Wie werkt in loondienst heeft – ook als het gaat om een tijdelijke vakantiebaan – recht op vakantiedagen en vakantiegeld

Dit is het minimumjeugdloon vanaf 1 juli 2023 op basis van een 40-urige werkweek:

15 jaar: € 3,46 per uur
16 jaar: € 3,98 per uur
17 jaar: € 4,55 per uur
18 jaar: € 5,76 per uur

Advies van De Zaak: Door het personeelstekort vechten veel ondernemers om de gunst van vakantiehulp. Vaak maak je als werkgever pas kans als je meer betaalt dan het minimumloon. Er zijn zelfs al ondernemers die een aanbrengpremie uitkeren aan mensen die een nieuwe kracht aanbrengen. Kortom, zorg voor goede arbeidsvoorwaarden en wees creatief!

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…