De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Update schijnzelfstandigheid: hoe handhaaft de Belastingdienst de regels?

Sinds 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid ingetrokken, wat betekent dat de Belastingdienst strenger controleert of een zzp’er niet eigenlijk in loondienst hoort te zijn. De handhaving is nu risicogericht en kan leiden tot correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen loonheffingen bij opdrachtgevers, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025.

Ondernemers die met zelfstandigen werken, kunnen bezoek krijgen van de Belastingdienst. Dit gebeurt vaak op basis van steekproeven of signalen uit andere fiscale controles, zoals btw-inspecties. Bij zo’n bedrijfsbezoek kan een opdrachtgever een waarschuwing krijgen als er mogelijk sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit is echter geen officiële maatregel, maar een manier om ondernemers te attenderen op mogelijke risico’s.

Als een waarschuwing niet leidt tot aanpassing, kan de Belastingdienst later een boekenonderzoek instellen. In dat geval wordt beoordeeld of er daadwerkelijk schijnzelfstandigheid is en kunnen er correcties en naheffingen volgen. Voor bedrijven die proactief handelen en schijnzelfstandigheid voorkomen, blijft de impact van de handhaving beperkt.

Advies van De Zaak: ondernemers die werken met zzp’ers doen er goed aan om hun samenwerkingen kritisch te bekijken. Controleer of de werkrelatie echt zelfstandig is en leg afspraken zorgvuldig vast. Twijfel je over de kwalificatie van een arbeidsrelatie? Vraag dan professioneel advies om onaangename verrassingen te voorkomen, of gebruik tools zoals de Scan Schijnzelfstandigheid


Krapte op de arbeidsmarkt neemt weer toe. Hoe kom je aan de juiste mensen?

Na een periode van afname lijkt de krapte op de arbeidsmarkt weer iets toe te nemen. Volgens de nieuwste cijfers van het CBS waren er in het vierde kwartaal van 2024 voor elke 100 werklozen 108 openstaande vacatures. Het aantal vacatures steeg met 7.000, terwijl het aantal werklozen gelijk bleef op 374.000. Ook het aantal banen nam toe met 33.000, wat het totaal op bijna 11,7 miljoen bracht.

Vacaturegroei in bouw en horeca, daling in onderwijs en financiële sector

De meeste vacatures blijven te vinden in de handel, de zorg en de zakelijke dienstverlening, samen goed voor de helft van alle openstaande vacatures. De grootste groei in vacatures vond plaats in de bouw en horeca (+2.000). Daarentegen daalde het aantal vacatures in het onderwijs, openbaar bestuur en de financiële sector met 1.000.

Meer vaste banen, aantal flexwerkers blijft dalen

Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie bleef vrijwel stabiel op 5,5 miljoen, terwijl het aantal flexibele arbeidskrachten licht toenam naar 2,7 miljoen, na een sterke daling in het derde kwartaal. De trend van een afnemend aantal flexwerkers is echter al langer zichtbaar.

Advies van De Zaak: het is tijd om je personeelsstrategie te heroverwegen om aan deze uitdagingen het hoofd te bieden. Versterk je wervingsstrategieën, verken flexibele werkvormen of zet extra in op personeelsbehoud om de impact van het tekort te minimaliseren.


Laatste cijfers van het CBS: Nederlandse economie groeit met 0,4% in vierde kwartaal 2024

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2024 met 0,4% gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Dat blijkt uit de eerste berekening van het CBS. De groei was wel lager dan in het derde kwartaal (+0,8%). De groei wordt voornamelijk toegeschreven aan een stijging van het handelssaldo, de investeringen en de consumptie. Over heel 2024 groeide de economie met 0,9%.

Wat drijft de economische groei?

  • Handelssaldo: De export van goederen en diensten steeg met 0,4%, terwijl de import daalde met 0,6%. Vooral de uitvoer van machines, aardgas en elektriciteit droeg hieraan bij.
  • Investeringen: In het vierde kwartaal werd 3% meer geïnvesteerd, vooral in auto’s en vliegtuigen. Dit hangt samen met belastingwijzigingen en nieuwe milieuzones per 2025.
  • Consumptie: Huishoudens gaven 0,9% meer uit, onder andere aan auto’s. Ook de overheidsconsumptie steeg met 0,9%, vooral door uitgaven in de zorg.


Welke sectoren groeiden het meest?

Bijna alle bedrijfstakken lieten groei zien, maar de sterkste stijging was te zien in:

  • Landbouw, bosbouw en visserij (+5,8%)
  • Industrie (+0,8%)
  • Overheid, onderwijs en zorg (+0,6%)


Hoe presteert Nederland vergeleken met de EU?

De Nederlandse economie groeide sterker dan de economie van de Europese Unie (+0,1%). In België steeg het BBP met 0,2%, terwijl Duitsland en Frankrijk juist een kleine krimp lieten zien.

Advies van De Zaak: de economie groeit, maar het tempo neemt af. Voor ondernemers betekent dit dat investeren en inspelen op veranderende marktomstandigheden belangrijk blijft. Overweeg bijvoorbeeld slimme investeringen of strategische kostenbesparingen om je bedrijf financieel gezond te houden.


Belastingaangifte 2024: dit moet je weten over de auto van de zaak

Met de belastingaangifte voor de deur is het belangrijk om als ondernemer goed op de regels rondom autokosten te letten. Er zijn verschillende regels voor de aftrek van autokosten en de bijtelling voor privégebruik. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Auto als privébezit of auto van de zaak?

  • Privéauto: Je mag € 0,23 per zakelijke kilometer aftrekken. Dit geldt ook voor huurauto’s.
  • Auto van de zaak: Alle autokosten, zoals brandstof, onderhoud en verzekeringen, zijn aftrekbaar. Maar er geldt een bijtelling voor privégebruik.


Hoe werkt de bijtelling voor de auto?

Als je jaarlijks meer dan 500 privékilometers rijdt met een zakelijke auto, moet je een percentage van de cataloguswaarde bij je winst optellen. Dit zijn de tarieven voor auto’s met een eerste kentekenregistratie in 2024:

  • 16% voor volledig elektrische auto’s (tot € 30.000, daarboven geldt 22%).
  • 22% voor alle andere auto’s, inclusief hybride voertuigen.
  • Youngtimer-regeling: Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt de bijtelling van 22% over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde.


Btw-aftrek: wat mag wel en niet?

  • Auto van de zaak: De btw over aanschaf, onderhoud en gebruik is aftrekbaar. Gebruik je de auto ook privé? Dan moet je hierover btw betalen. Zonder kilometerregistratie geldt een vaste bijtelling van 2,7% van de cataloguswaarde.
  • Privéauto voor zakelijke ritten: Je mag alleen de btw over onderhoud en gebruik aftrekken, niet over de aanschaf.

Advies van De Zaak: de keuze tussen een auto van de zaak of privé kan grote fiscale gevolgen hebben. Maak een bewuste afweging en houd een sluitende kilometeradministratie bij om onverwachte naheffingen te voorkomen. 

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…