Soms voelt ondernemen misschien als een koude douche. Je hebt allerlei verplichtingen en een hoop verantwoordelijkheden. Toch kan je van de koude douche zelf een warm bad maken door onder andere gebruik te maken van aftrekposten. In dit artikel vertellen we je alles over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en hoe je hier slim gebruik van maakt.

Inhoudsopgave

Wat zijn aftrekposten?

Als ondernemer ben je in de meeste gevallen verplicht om belastingaangifte te doen. De meeste ondernemers zien dit niet als hun favoriete bezigheid, maar toch is het goed om je hier als ondernemer in te verdiepen. Als je het slim doet kan je namelijk flink wat geld besparen. De Belastingdienst heeft zogeheten aftrekposten in het leven geroepen. Dit zijn bedragen die je als ondernemer in mindering mag brengen op jouw bruto winst. Hierdoor is de winst waar je belasting over betaalt lager en hoef je uiteindelijk dus minder af te dragen.

We kennen diverse aftrekposten voor ondernemers. Zo hebben ondernemers die voldoen aan het urencriterium recht op een zelfstandigenaftrek en kunnen startende ondernemers daarnaast nog gebruik maken van de startersaftrek. Ondernemers die investeren in hun bedrijf hebben recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Wanneer heb ik recht op de KIA?

De KIA is er voor alle ondernemers die tussen de € 2.401 en € 332.994 investeren in hun bedrijfsmiddelen. Het bedrag dat je mag aftrekken is afhankelijk van het bedrag dat je in je eigen bedrijf hebt geïnvesteerd. Zoals je in de tabel hieronder kunt zien is het het meest voordelig om een bedrag tussen de € 2.401 en € 59.939 te investeren. Investeer je minder heb je namelijk helemaal geen recht op aftrek en investeer je meer dan blijft je aftrek 28% van € 59.939 en dus € 16.783.

Investering
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.400,-
0%
€ 2.401,- t/m € 59.939,-
28%
€ 59.940,- t/m € 110.998,-
-€ 16.783
€ 110.999,- t/m € 332.994,-
€ 16.784,- verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven € 110.998,-
meer dan € 332.994,-
0%

Niet alle bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de KIA-regeling. Investeringen die er wel onder vallen zijn bijvoorbeeld investeringen in een laptop, een smartphone of een kantoormeubel. Een personenauto is een voorbeeld van een investering die niet onder de KIA valt, tenzij deze bestemd is voor beroepsvervoer. Daarnaast is het zo dat investeringen minimaal €450 moeten zijn om in aanmerking te komen voor de KIA. Soms is het dus voordeliger om een duurdere laptop of telefoon aan te schaffen, als je daardoor net wel recht hebt op een investeringsaftrek. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld:

Stel je wil een telefoon kopen van € 420 euro en je hebt dat jaar al minimaal €2.401 in je bedrijf geïnvesteerd. In dit geval loop je 28% van € 420 euro mis. Kies je daarentegen voor een iets duurdere telefoon van € 450 euro, dan mag je 28% van € 450, dus €126, aftrekken.

Zo haal je alles uit de KIA

Zoals we al zeiden is het dus slim om je te verdiepen in de belastingregels zodat je het als ondernemer zo voordelig mogelijk voor jezelf maakt. Door dit artikel weet je in elk geval hoe je zo slim mogelijk gebruik maakt van de KIA bij investeringen. Kies voor investeringen van minimaal €450 en zorg dat je investeringen slim bundelt of juist over de jaren verspreidt. Heb je dit jaar al €59.939 geïnvesteerd? Dan is het slim om de andere investeringen naar volgend jaar te verschuiven zodat je ook dan weer kunt profiteren van de volle 28% aftrek.

Gerelateerd lezen:

• De mkb-winstvrijstelling
• De investeringsaftrek
• De bestelbus met grijs kenteken
• Automatische kilometerregistratie steeds eenvoudiger
• Auto van de zaak of niet? 8 tips

.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het nu nog mogelijk is om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. Vanaf…
Voor veel mensen is loonheffing een doolhof aan wetten, afkortingen en uitzonderingen. Wat je wel weet als werkgever: je moet belastingen en premies…
Goed nieuws! Ondernemers die door corona in de knel zijn gekomen en schulden hebben opgebouwd, krijgen meer lucht van de Belastingdienst. Dit doet de…