Categorieën

Wie gaat de rekening betalen?

Volgens de verse miljoenennota gaat het minimumloon in 2023 met 10,15 procent omhoog. Het kabinet wil op deze manier de koopkracht van minima op peil houden. Toch komt deze stijging vooral op het bordje van ondernemers. Hoe zit dat precies en welke effecten hebben deze en koopkrachtmaatregelen op jou en je bedrijf? Worden ondernemers ook gecompenseerd voor bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Minimumloon vanaf 1 januari 2023 omhoog met 10,15%

Enerzijds goed nieuws voor de ongeveer 300.000 Nederlands met een minimumloon. Het oude minimumloon van € 1.756 bruto per maand (voor 21 jaar en ouder) stijgt in 2023 in één klap met 10,15 procent voor werknemers in loondienst. Als we kijken naar uurloon, dan stijgt het minimumloon naar € 12,40 euro bruto per uur bij een 36-urige werkweek.

Mkb gaat gebukt onder prijsstijgingen

Hoewel de laagste inkomens er volgend jaar dus flink op vooruit gaan, staat niet iedereen te springen om de koopkrachtmaatregel. Veel kleine en middelgrote ondernemingen kunnen de stijgende loonkosten niet of nauwelijks dragen en maken zich grote zorgen over de toekomst. Ze gaan gebukt onder sterk stijgende energieprijzen en de gierende inflatie. Kortom, iedereen heeft koopkrachtreparatie nodig, óók het mkb.

Daarnaast is de stijging van het minimumloon veel sneller dan verwacht en ruim 2,5 procent hoger dan eerder was bepaald in het regeerakkoord. Het oorspronkelijke plan beschreef namelijk een stijging van 7,5 procent, in drie stappen van 2,5 procent.

Waarom ineens die haast? De reden is simpel: het kabinet wil de koopkracht verbeteren van werknemers met lage en middeninkomens. Met de aangekondigde verhoging wil het kabinet deze groepen perspectief bieden en weerbaarder maken tegen financiële tegenslagen. Door de hogere energieprijzen en gierende inflatie is de koopkracht van minima namelijk in rap tempo sterk achteruit gegaan. Daarnaast wil het kabinet werk stimuleren door het lonender te maken.

Uitkeringen en andere lage loonschalen ook omhoog

Niet alleen minima gaan er in 2023 op vooruit, ook mensen met bijvoorbeeld een bijstands-, Wajong- of AOW-uitkering profiteren van de stijging. Deze uitkeringen zijn gekoppeld aan het minimumloon. Daarnaast zullen ook lage loonschalen die net boven het minimum liggen omhoog gaan. Zo dwingt het kabinet werkgevers om ook de koopkracht van die groep werknemers te verbeteren.

Waarmee moet je als werkgever rekening houden bij lage loonschalen?

Heb je mensen in loondienst die op dit moment minder verdienen dan het nieuw vastgestelde minimumloon? Verhoog het salaris dan naar het nieuwe vastgestelde minimum per 1 januari 2023. Minder salaris betalen is wettelijk niet toegestaan. Dit kan flinke boetes opleveren van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Let op: de wijzigingen zijn pas definitief ná akkoord van de Eerste en Tweede Kamer. Indien akkoord  gaan de wijzigingen in per 1 januari 2023.

Loonkosten gaan omhoog, hoe vang je dit als werkgever op?

Ondernemend Nederland ziet met lede ogen aan dat directe en indirecte kosten in rap tempo stijgen. Voor veel ondernemers zit er voorlopig niets anders op dan prijzen te verhogen of genoegen te nemen met kleinere marges.

Hogere prijzen doorberekenen in verkoopprijzen

De hogere loonkosten en stijgende energieprijzen worden veelal doorberekend in de verkoopprijzen. Niet ideaal, want zeker in sectoren als de horeca bestaat een grens van wat mensen voor iets willen betalen. Daarnaast leiden hogere prijzen weer tot hogere inflatie en houd je de vicieuze cirkel in stand. Voor toekomstige generaties is dat geen prettig vooruitzicht.

Tijdelijk kleinere marges accepteren

Ondernemers met net iets meer vlees op de botten kunnen tijdelijk ook genoegen nemen met kleinere marges. Dit moet financieel natuurlijk wel haalbaar zijn en is zeker geen langetermijnoplossing.

Fiscale koopkrachtmaatregelen zelfstandig ondernemers: wat mag je verwachten?

Zoals gezegd zijn het niet alleen minima die veel last hebben van de stijgende energieprijzen, ook ondernemers. Het feit dat die forse lastenstijging plaatsvindt, baart veel mkb’ers dan ook grote zorgen. Wat doet het kabinet om je daarin tegemoet te komen?

Natuurlijk zet de overheid de tijdelijke btw verlaging op energie (lage btw tarief van 9%) door, maar veel ondernemers ervaren dat als een druppel op een gloeiende plaat. Gelukkig zijn er meer plannen.

Arbeidskorting omhoog

In 2023 profiteer je van een hogere arbeidskorting. Hoewel de zelfstandigenaftrek versnel wordt afgebouwd, zul je er per saldo pas op achteruit gaan bij een jaarlijks inkomen van meer dan € 70.000.

Tarief eerste inkomstenbelastingschijf omlaag

Daarnaast gaat het tarief eerste inkomstenbelastingschijf omlaag naar 36,93%. Dat is goed nieuws, want daar profiteert iedereen van.

Extra koopkrachtmaatregelen voor ondernemers op komst

Op Prinsjesdag werden nog geen concrete plannen naar buiten gebracht over koopkrachtreparatie voor mkb’ers. Voorlopig is het nog even wachten op het aanvullende koopkrachtpakket voor ondernemers met een hoge energierekening. Dit heeft volgens het kabinet vooral te maken met de complexiteit van de regeling. Het is namelijk lastig vast te stellen wat het gemiddelde energieverbruik is van een kleine ondernemer.

Zo zal een bakker veel meer energie verbruiken dan een drogisterij. Precies daarom is een prijsplafond voor het mkb veel lastiger te bepalen dan voor particulieren. Het kabinet wil het aantal mogelijke maatregelen beperkt houden en zo voorkomen dat het ‘ongeoorloofde staatssteun’ verstrekt. Dit zou oneerlijke concurrentie in de hand werken.

Toch wil het kabinet wel degelijk energie-intensieve ondernemers uit de brand helpen en buigt zich de komende tijd over een eventueel steunpakket. Binnenkort zal duidelijk worden hoe ze dat precies gaan vorm geven. Andere Europese landen steunen bedrijven die in de problemen zitten momenteel al wel.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
Ook als ondernemer kom je er niet onderuit: inkomstenbelasting betalen. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via drie…
Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een korting op de belasting die het voor ouders aantrekkelijk maakt om werk en zorg voor kinderen tot…
Aan het eind van jaar krijgen veel werknemers een bonus in de vorm van een kerstpakket. Het kerstpakket is belastbaar loon voor de werknemer, tenzij…