Categorieën

Hou meer geld over

Als slimme ondernemer wil je niet onnodig kosten maken. Eén manier om geld te verdienen is goed te kijken naar hoeveel belasting je afdraagt over de winst. Met onderstaande aftrekposten kun je dit bedrag aanzienlijk verlagen en hou je meer over aan het eind van de rit.

Welke aftrekposten je kunt toepassen is afhankelijk van je situatie, hoeveel je werkt en hoe groot je onderneming is. Mocht je meer willen weten hoe een aftrekpost in jouw situatie van toepassing is, laat deze dan altijd controleren door een belastingadviseur. Wil je een snel overzicht van jouw mogelijke aftrekposten en toelages? Start dan de gratis ZZP Aftrekpostenscan.

Bedrijfskosten

Deze heb je altijd: kosten die je moet maken om winst te creëren. En die mag je aftrekken van de winst. Denk daarbij aan de aanschaf van een pc, reiskosten, gereedschap, werkkleding, vakliteratuur of de huur van een bedrijfsruimte.
 
De Belastingdienst heeft voor deze aftrekpost behoorlijk wat regels opgesteld, dus check wel goed welke van toepassing zijn voor jou. Je mag alleen het zakelijk gebruik van middelen aftrekken. 

Autokosten vallen ook onder deze categorie. Of je een auto van de zaak neemt of niet is van invloed op welke kosten je kunt aftrekken.

 

BTW aftrek

De BTW (omzetbelasting) die bijvoorbeeld door een leverancier aan je berekend is, mag je aftrekken. Deze aftrekpost wordt verrekend met de BTW die je zelf verschuldigd bent aan de Belastingdienst. Ook hier geldt dat de aftrek alleen van toepassing is voor zakelijke kosten. Als je privé gebruik maakt van bedrijfsmiddelen moet je dit verrekenen.
 

MKB winstvrijstelling

Deze is ook altijd van toepassing. In 2020 bedraagt deze 14% en mag je aftrekken van de winst die overblijft na de ondernemersaftrek. Je hoeft daar geen belasting over te betalen. Mooi meegenomen toch? Er is wel een klein addertje onder het gras: als je onderneming verlies maakt (negatieve winst), wordt dit percentage ook toegepast en pakt het nadelig voor je uit omdat de vrijstelling het fiscale verlies verkleint. De MKB winstvrijstelling wordt automatisch verrekend via de inkomstenbelasting.
 

Ondernemersaftrek

Het begint echt interessant te worden bij de ondernemersaftrek. Hier is wel een belangrijke voorwaarde: je hebt in een jaar minimaal 1225 uur aan je onderneming besteed, het zogenoemde urencriterium. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende posten, die je zelf moet aangeven tijdens de aangifte inkomstenbelasting.
 
 • Zelfstandigenaftrek
  Dit is een vast bedrag die je van de winst mag aftrekken. De overheid is deze aftrekpost langzaam aan het afbouwen van € 7.030 in 2020 en € 6.670 in 2021 naar € 3.240 in 2036. Aan de andere kant word je als zelfstandige tegemoetgekomen in hogere heffingskortingen en een lager basistarief in de inkomstenbelasting. Hoe dan ook: je betaalt hierdoor minder belasting over je winst.  
 • Startersaftrek
  Deze aftrekpost van € 2.123 mag je bij de zelfstandigenaftrek optellen als je voldoet aan de extra voorwaarde: je zit  nog in de eerste 5 jaar van je onderneming en hebt het nog niet 3 keer toegepast. Zo stimuleert de overheid het ondernemerschap in Nederland.
 
Er geldt ook een startersaftrek als je vanuit gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid of zwangerschap een onderneming begint. Er geldt dan ook een urencriterium, alleen een stuk lager: 800 uur. De startersaftrek is in deze gevallen dus hoger.
 • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

De Nederlandse overheid stimuleert innovatie met de WBSO, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O). Simpel gezegd: je investeert tijd en geld in ontwikkeling van nieuwe producten of processen. Als ondernemer zonder personeel kan je € 12.980 aftrekken van de winst als je op jaarbasis minimaal 500 uur aan dit speuren en ontwikkelen besteedt. Als starter komt hier nog € 6.494 bij. Ben je ondernemer mét personeel, dan is de hoogte van deze aftrekpost afhankelijk van het aantal uren, het uurloon en overige kosten die je investeert. Laat je goed informeren dus!
 • Meewerkaftrek

Als je partner voor minder dan € 5000 per jaar meewerkt in je onderneming, mag je hiervoor ook een percentage van je winst aftrekken. Je partner moet minimaal 525 uur gewerkt hebben. Het percentage meewerkaftrek ligt tussen de 1,25% en 4%.
 • Stakingsaftrek

Dit is niet de eerste aftrekpost waar je aan denkt, omdat deze geldt als je je onderneming staakt, bijvoorbeeld omdat je je bedrijf verkocht hebt. Over die stakingswinst betaal je belasting, verlaagd met maximaal € 3.630 aftrek. De hoogte is afhankelijk van je situatie, dus laat je goed informeren.
 

Investeringsaftrek

De overheid moedigt ook het investeren in milieu- en energiebesparende bedrijfsmiddelen aan. Daar komt de investeringsaftrek om de hoek kijken. Hieronder zie je drie veel voorkomende aftrekposten, maar check ook ons uitgebreide artikel over de investeringsaftrek.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je investeert in bedrijfsmiddelen die meer dan € 450,- kosten, kun je in aanmerking komen voor de KIA. Het totaal dat je in een jaar besteed moet minimaal € 2.401 zijn, voordat je deze kunt gebruiken. Het gaat dan om een aftrek die minimaal 28% van de gemaakte investeringskosten omvat.
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL

Deze aftrekpost kun je inzetten als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of technieken. Bij de MIA kun je tot 36% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van de winst en bij de VAMIL tot 75%. Deze regelingen worden vaak in combinatie gebruikt. De middelen moeten op de Milieulijst van het RVO staan.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeringskosten die je maakt voor nieuwe, energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie kun je tot 45% aftrekken van de winst. De investeringen moeten minimaal € 2.500 per middel bedragen en op de Energielijst staan van het RVO. Deze aftrek kan gecombineerd worden met de KIA, wat het nog aantrekkelijker maakt.
Lees ook…
i.s.m.
Veel ondernemers zien boekhouden uitsluitend als een noodzakelijk kwaad. Vervelend en tijdrovend, maar je boekhouding moet nou eenmaal op orde zijn….
Als je gaat ondernemen is een zakelijke rekening openen verstandig. Maar is het verstandig om die zakelijke betaalrekening bij dezelfde bank te openen…
Als je net begint met ondernemen, kan de boekhouding overweldigend zijn. En zelfs als je al jaren in het vak zit, is dit nog steeds een flink karwei….