Thema's
Veel ondernemers staan voor de keuze: eigenrisicodrager WGA worden of niet? Deze beslissing heeft een flinke impact op de financiële en operationele aspecten van je bedrijf. In dit artikel geven we een overzicht van de voor- en nadelen van eigenrisicodragerschap WGA. We bespreken hoe deze keuze je kosten kan beïnvloeden, welke risico's en verantwoordelijkheden erbij komen kijken en hoe je grip kunt houden op het verzuim en de re-integratie van je medewerkers.

In het kort

  • Als eigenrisicodrager WGA bespaar je mogelijk op premies en krijg je meer controle over de re-integratie van je medewerkers, wat kan leiden tot snellere terugkeer en lagere kosten.
  • Je draagt zelf de financiële lasten voor de uitkeringen en re-integratie bij langdurige arbeidsongeschiktheid, wat risicovol kan zijn bij veel verzuim.
  • Je bent verantwoordelijk voor het beheer van verzuim- en re-integratiedossiers, wat extra administratieve lasten en kennis vraagt.
  • Het succes van eigenrisicodragerschap hangt sterk af van effectieve preventie en verzuimbeleid, wat investeringen in tijd en middelen vraagt.

Inhoudsopgave

Beperk de financiële impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Wat is eigenrisicodragerschap WGA?

Normaal gesproken betaalt het UWV-uitkeringen aan zieke en arbeidsongeschikte medewerkers. Maar als je eigenrisicodrager WGA bent, dan betaal je deze uitkeringen zelf. Ook ben je met eigenrisicodragerschap zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van medewerkers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn.

Dit kan meer flexibiliteit en controle geven, maar zorgt ook voor extra verantwoordelijkheden. WGA staat overigens voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Dit is een regeling binnen de Wet Werk en Inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers.

De voordelen van eigenrisicodragerschap WGA

Kostenbesparing

Met WGA-eigenrisicodragerschap kun je vaak besparen op de WGA-premies, die je anders aan het UWV zou betalen. Dit is vooral voordelig als je weinig ziekteverzuim hebt.

Meer controle over re-integratie

Je kunt als eigenrisicodrager voor de WGA zelf de re-integratie van je medewerkers sturen en actief begeleiden, wat voor een snellere en effectievere terugkeer kan zorgen.

Flexibiliteit

Je hebt meer vrijheid om oplossingen op maat te bieden voor de re-integratie van medewerkers, in plaats van de standaardprocedures van het UWV.

Voorkomen van verzuim

Ondernemers die eigenrisicodrager voor de WGA zijn, hebben vaak een goed verzuimprotocol en zijn actiever bezig met het voorkomen van ziekteverzuim.

Lagere kosten bij weinig verzuim

Heb je weinig verzuim? Dan is de kans groot dat je totale kosten lager zijn dan bij een reguliere verzekering via het UWV.

Betere begeleiding van werknemers

Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de re-integratie van je medewerkers, worden zieke werknemers vaak persoonlijker en intensiever begeleid. Dit kan het herstel en motivatie om re-integratie bevorderen.

Directe invloed op kosten

Je kunt direct invloed uitoefenen op kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, omdat je zelf invloed hebt op je WGA-premie.

Nadelen en risico’s van eigenrisicodrager voor de WGA zijn

Financieel risico

Je draagt zelf de kosten van uitkeringen en re-integratie van langdurig zieke en arbeidsongeschikte medewerkers. Dit kan financieel zwaar zijn, vooral bij veel en/of langdurig verzuim.

Administratieve lasten

Je moet zelf verzuim- en re-integratiedossiers bijhouden en krijgt rapportageverplichtingen aan het UWV.

Verantwoordelijk voor de re-integratie

Je bent zelf verantwoordelijk voor re-integratiebegeleiding. Dit vraagt om specifieke vaardigheden en kennis.

Kosten voor externe dienstverlening

Veel bedrijven hebben de kennis niet in huis hebben voor re-integratie en verzuimmanagement en schakelen daarvoor externe bedrijven in. Dat brengt kosten met zich mee.

Risico op hoge kosten bij veel verzuim

Als je te maken krijgt met veel verzuim, dan kunnen de totale kosten hoger uitvallen dan de standaardverzekering via het UWV.

Verzekering bij private verzekeraar

Om de financiële risico’s af te dekken, sluiten veel bedrijven een verzekering af. Dit zorgt voor extra kosten en geeft niet altijd volledige dekking.

Investering in tijd & geld

Omdat je als eigenrisicodrager voor de WGA verantwoordelijk bent voor het verzuim- en re-integratiebeleid, moet je dit zelf opzetten. Dat vraagt een investering in tijd en geld.

Verantwoordelijkheden en verplichtingen als eigenrisicodrager WGA

Als eigenrisicodrager voor de WGA heb je verschillende verantwoordelijkheden en wettelijke verplichtingen naar je medewerkers en naar externe partijen, zoals het UWV.

Verantwoordelijkheden en verplichtingen naar de medewerker

  • Zelf de WGA-uitkering betalen aan werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn.
  • Begeleiding van medewerkers bij hun re-integratie.
  • Opstellen en regelmatig evalueren van plan van aanpak met de medewerker.
  • Onderhouden van contact met de werknemer over de voortgang van de re-integratie.
  • Implementeren en handhaven van een effectief verzuimbeleid.
  • Actief inzetten op preventieve maatregelen.
  • Bijhouden van gedetailleerde verzuim- en re-integratiedossiers.
  • Re-integratie-inspanningen documenteren.


Verantwoordelijkheden en verplichtingen naar externe partijen

  • Samenwerken met externe partijen. Denk aan arbodiensten, re-integratiebedrijven en andere externe dienstverleners die de re-integratie van je medewerkers ondersteunen.
  • Periodiek rapporteren aan het UWV over de voortgang van de re-integratie en de status van je arbeidsongeschikte of zieke werknemer.
  • Voldoen aan relevante wet- en regelgeving rondom verzuim en re-integratie, zoals de Wet Verbetering Poortwachter en Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.
  • Nakomen van verplichtingen rond het vastleggen van afspraken en het volgen van procedures, zoals die in de Wet Werk en inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) staan.


Kosten eigenrisicodragerschap voor de WGA

Als je geen eigenrisicodrager voor de WGA bent, dan betaal je gedifferentieerde premie WGA. De premie wordt berekend door het UWV en geïnd door de Belastingdienst. Hoeveel premie je moet betalen, berekent het UWV op basis van het totale loon van je medewerkers en de verzuimgeschiedenis van je bedrijf. De premie kan ook variëren afhankelijk van de sector en het risico op verzuim binnen je bedrijf.

Als eigenrisicodrager betaal je een lagere WGA-premie aan het UWV. Je draagt immers zelf het financiële risico voor de uitkering en re-integratie van je arbeidsongeschikte of zieke werknemer. Dus als iemand (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is, dan betaal jij die WGA-uitkering zelf.

Ook als je moet investeren in het re-integreren van zieke werknemer, dan betaal je dat zelf. Dus de kosten voor re-integratiebedrijven, scholing of arbodiensten draag je zelf. Ook kiezen veel eigenrisicodragers ervoor om een verzekering af te sluiten bij een private verzekeraar om het financiële risico af te dekken. Dit zorgt voor extra kosten, maar kan helpen om onverwachte hoge uitgaven te voorkomen.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Is eigenrisicodrager WGA geschikt voor jou en je bedrijf?

Of eigenrisicodrager voor de WGA de beste keuze is voor jouw bedrijf, bepaal je uiteindelijk zelf. Dit zijn vragen die je kunnen helpen in je keuze.

Hoeveel medewerkers heeft je bedrijf?

Als je minder dan tien medewerkers hebt, dan zijn de administratieve lasten en extra verplichtingen die je er extra bij krijgt mogelijk de kostenbesparing niet waard.

Heb je een hr-afdeling of toegang tot externe hr-dienstverlening?

Als eigenrisicodrager moet je zelf actief aan de slag met het re-integratietraject en verzuimbeheer. Met een eigen hr-afdeling of toegang tot een externe hr-partij kun je deze verantwoordelijkheden makkelijker regelen en beheren.

Ben je bereid en in staat om financiële risico’s te dragen in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid van je medewerkers?

Als eigenrisicodrager moet je zelf de uitkeringen betalen werknemers. Dit kan een financieel risico zijn dat je (nog) niet bereid bent om te dragen.

Wil je een verzekering afsluiten bij een private verzekeraar voor WGA-eigenrisicodragers?

Zonder verzekering eigenrisicodrager voor de WGA zijn, kan heel risicovol zijn. Met een verzuimverzekering bij een private verzekeraar kun je de financiële risico’s beheren en heb je een stukje extra zekerheid.

Wil je investeren in preventieve maatregelen en een goed verzuimbeleid?

Met een goed verzuimbeleid en maatregelen om verzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen, kun je de risico’s op langdurig verzuim verminderen en een effectief re-integratieproces vormgeven. Dat maakt het WGA-eigenrisicodragerschap minder risicovol.

Heb je ervaring en/of kennis over het beheren van verzuim en ondersteunen van re-integratie?

Je moet je verzuim en re-integratieproces effectief kunnen beheren om aan je verplichtingen en verantwoordelijkheden te kunnen voldoen. Bedenk of je dit zelf kan en wil doen.

Wil je meer controle over de re-integratieprocessen en de kosten van WGA?

Als je zelf meer controle wilt hebben en daar tijd, geld en middelen in wilt investeren, dan krijg je dat als je eigenrisicodrager voor de WGA wordt. Alleen dit vraagt wel een proactieve en goed georganiseerde aanpak.

Grip houden op verzuim en re-integratie

Als eigenrisicodrager wil je meer grip houden op het verzuim en de re-integratie van je medewerkers. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor het betalen van de uitkering. Die grip begint met een duidelijk verzuimbeleid, waarin je je richt op het voorkomen van ziekte, maar ook op het snel ingrijpen als iemand ziek is.

Denk aan regelmatige gezondheidscontroles, een gezonde werkomgeving en het aanmoedigen van medewerkers om hulp te zoeken bij (mentale) gezondheidsproblemen. Hierbij kun je de hulp inschakelen van arbodiensten en re-integratiebedrijven.

Ook krijg je meer grip door goed contact te houden met je medewerkers. Bespreek, ook zonder dat iemand ziek is, hoe het met ze gaat. En zijn ze ziek en moeten ze re-integreren? Zorg dan voor een goed gedocumenteerd re-integratieplan, waarin je de voortgang kan bijhouden en je aanpak kunt aanpassen. Zo zorg je ervoor dat medewerkers sneller weer aan het werk kunnen en beperk je de kosten en impact op je bedrijf.

Eigenrisicodrager voor de WGA aanvragen

Wil je eigenrisicodrager voor de WGA worden? Dan moet je dat aanvragen bij de Belastingdienst. Let op: je bent niet automatisch eigenrisicodrager ziektewet als je dat bent voor de WGA en andersom.

Je kan per 1 januari of per 1 juli eigenrisicodrager worden, maar je aanvraag moet dan wel uiterlijk 13 weken voor deze data binnen zijn bij de Belastingdienst. Dat betekent voor 2 oktober als je per 1 januari zelf het risico WGA wilt dragen en voor 1 april als je per 1 juli eigenrisicodrager wilt worden. Als je startende werkgever bent, dan kun je eigenrisicodrager worden vanaf het moment dat je werkgever wordt.

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Foto van Lian de Snoo van Zon

Lian de Snoo van Zon

Als ondernemer heb je het druk genoeg. Daarom vind ik het belangrijk om ingewikkelde informatie om te zetten in praktische, makkelijk leesbare artikelen, zodat jij snel weer verder kunt.
Lees ook…
Iets meer dan 5% van alle werkenden in Nederland is ziek. Ofwel van elke 100 mensen die in je organisatie werken, zijn er elke dag 5 ziek. Voor heel…
i.s.m.
Zowel jij als je medewerkers kunnen het zwaar te verduren krijgen met een hoge werkdruk. Verzuim ligt dan op de loer. Maar geen zorgen: er zijn…
i.s.m.
Het kan voorkomen dat wanneer een medewerker langdurig ziek is, hij of zij toch op vakantie wil. Mag dat? En ben je dan als werkgever verplicht om het…
Wat is mantelzorg verlenen? Mantelzorg is onbetaalde hulp voor zieke familieleden of vrienden. Meestal is dit langdurige zorg die bestaat uit…
i.s.m.
Als je personeel in dienst hebt, dan kan het gebeuren dat één of meerdere medewerkers ziek worden. Dat is allereerst natuurlijk vervelend voor hem of…
Sinds 2 augustus 2022 hebben ouders en verzorgers recht op (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Dat heeft consequenties voor jou als werkgever en…