Wat betekent het regeerakkoord voor ondernemers?
Ondernemersorganisaties reageren positief op de hoofdlijnen van het nieuwe regeerakkoord. Vakbonden zoals CNV en FNV zijn juist kritisch over de voorgestelde veranderingen.
Het kabinet richt zich primair op fiscale aanpassingen om het vestigingsklimaat in Nederland te verbeteren. Zo worden sommige recente belastingverhogingen voor bedrijven teruggedraaid. Multinationals zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van het betalen van dividendbelasting bij de terugkoop van eigen aandelen. Ook wordt de recente verlaging van de mkb-winstvrijstelling teruggedraaid, evenals de toename van de energiebelasting.
Het migratiebeleid wordt strenger en beperkt de voorwaarden voor kennismigranten en internationale studenten. Ook wordt het Nationaal Groeifonds gefaseerd afgebouwd, wat resulteert in een vermindering van € 6,8 miljard aan beschikbare fondsen voor innovatie. Invest-NL ontvangt juist € 1 miljard extra voor investeringen in vernieuwing en verduurzaming.
Verder zet het kabinet in op simpelere regelgeving die ondernemers minder belast. Dit is bedoeld om de administratieve lasten te verlichten en een stabielere omgeving voor zakelijke groei te creëren.
Advies van De Zaak: verdiep je in de hoofdlijnen van het nieuwe regeerakkoord om te begrijpen welke fiscale en regelgevende veranderingen je kunt verwachten. Met name de teruggedraaide belastingverhogingen en de focus op vereenvoudiging van regelgeving kunnen gunstige effecten hebben op de bedrijfsvoering.
De belastingtrucs van de rijkste ondernemers
Recent onderzoek van het Centraal Planbureau laat zien dat de allerrijkste Nederlanders minder belasting betalen dan hogere en middeninkomens. Dit komt vooral omdat mensen met de hoogste inkomens effectief gebruikmaken van belastingregels.
Tussen 2011 en 2019 zag de top-0,01% hun inkomens fors stijgen met 70 procent. Bij midden- en hogere inkomens was die stijging 4 tot 8 procent. Het inkomen van de top-0,01% bestaat vrijwel volledig uit bedrijfswinsten. De belastingdruk wordt voornamelijk bepaald door de vennootschapsbelasting (vpb).
Wanneer deze bedrijfswinsten worden uitgekeerd, moet er ook inkomstenbelasting over worden betaald. In de praktijk heeft de top-0,01% echter in het afgelopen decennium gemiddeld slechts 14 procent van hun winst uitgekeerd, waardoor ze persoonlijke inkomstenbelasting vermijden. In plaats daarvan lenen zij van hun eigen bedrijven, wat niet belast wordt.
Advies van De Zaak: ook voor directeur-grootaandeelhouders die niet tot de allerhoogste inkomens behoren, kan lenen van de bv een interessante strategie zijn om de belastingdruk te verlagen. Wel zijn er steeds strengere regels voor geld lenen uit de eigen bv of nv.
Geld ontvangen om minder stroom te gebruiken. Zo werkt de uitplugpremie
Om het overvolle elektriciteitsnet te ontlasten, betaalt netbeheerder Enexis Nederlandse bedrijven om tijdens piekmomenten minder stroom te gebruiken. De hoogte van de ‘uitplugpremie’ is afhankelijk van de regio en het tijdstip en is bedoeld om bedrijven aan te moedigen hun stroomverbruik te verminderen – vooral tijdens drukke wintermaanden.
Veel bedrijven vinden de aangeboden premie echter te laag. Werkgeversorganisatie VNO-NCW benadrukt dat het voor bedrijven ook kosten met zich meebrengt om hun piekverbruik in kaart te brengen. Vaak moeten ze hiervoor specialisten inhuren.
In reactie hierop voert VNO-NCW gesprekken met netbeheerders om het proces te vereenvoudigen en zo de drempel voor deelname aan het programma te verlagen. Dit initiatief kan niet alleen de druk op het net verminderen, maar ook bedrijven helpen besparen op energiekosten.
Advies van De Zaak: los van de uitplugpremie is het verstandig om maatregelen te nemen om slim om te gaan met energie. Analyseer energiepatronen om je verbruik te optimaliseren. Dat kan door energie-efficiënte apparatuur te gebruiken, piekverbruik te vermijden en schema’s aan te passen. Ook investeren in duurzame oplossingen zoals zonne-energie of warmtepompen, of een dynamisch energiecontract kan interessant zijn.
Fietsen naar werk kan bedrijfskosten met 32% verlagen
Fietsen naar het werk wordt steeds populairder. Afgelopen jaar hebben werkgevers 226 procent meer kilometervergoedingen aan fietsende medewerkers uitgekeerd, zo blijkt uit onderzoek van mobiliteitsspecialist Shuttel bij meer dan 125 bedrijven.
De overstap naar de fiets kan bedrijven tot wel 32 procent schelen in kosten vergeleken met openbaar vervoer. Dit besparingspotentieel komt vooral naar voren bij werknemers die binnen een relatief korte afstand van hun werk wonen.
‘De fiets is een uitstekend alternatief’, aldus directeur Klaas Pieter Roemeling van Shuttel. ‘Bedrijven kunnen het fietsgebruik verder stimuleren door bijvoorbeeld een hogere kilometervergoeding te bieden dan de onbelaste 23 cent per kilometer.’
Advies van De Zaak: overweeg de fiets als een kostenbesparende en duurzame mobiliteitsoplossing. Dit kan niet alleen bijdragen aan de vermindering van bedrijfskosten, maar ook aan een gezonder en milieuvriendelijker imago. Stimuleer medewerkers die dichtbij wonen om de fiets te pakken door aantrekkelijke vergoedingen en goede fietsfaciliteiten te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een fiets van de zaak als extra stimulans.