Aanhoudende personeelstekorten. Hoe kom je aan de juiste mensen?
Een derde van de Nederlandse ondernemers ervaart serieuze hinder van personeelstekorten. Hoewel het aantal vacatures iets lager is dan de piek van 500.000 (in april 2022), zijn er nog steeds 414.000 posities die moeilijk te vervullen zijn. Dat blijkt uit de arbeidsmarktupdate van Randstad Groep Nederland over het tweede kwartaal van 2024.
Vooral in de zakelijke dienstverlening is de nood hoog. Meer dan de helft van de ondernemers in deze sector meldt problemen door gebrek aan geschikt personeel. Ook sectoren zoals techniek, verkoop, marketing en transport en logistiek voelen de impact van de krapte.
Door de arbeidskrapte genieten meer werknemers van de zekerheid van een vast contract. In totaal hebben nu 5,5 miljoen werknemers een vast dienstverband tegenover 2,7 miljoen flexwerkers.
Advies van De Zaak: Heb je last van de krappe arbeidsmarkt? Dan is het wellicht tijd om je personeelsstrategie te heroverwegen en mogelijk te investeren in trainingen. Versterk je werving en selectie, verken flexibele werkvormen of zet extra in op personeelsbehoud om de impact van het tekort te minimaliseren.
Bedrijven geven flink minder aan goede doelen. Wat zijn de fiscale regels?
De bijdrage van bedrijven aan goede doelen is in 2022 gedaald tot een historisch laagtepunt, zo laat een studie van de Vrije Universiteit zien. Met € 1,8 miljard aan sponsoring en giften hebben bedrijven in 2022 bijna 20 procent minder geld aan liefdadigheid besteed dan in 2020.
Opvallend is dat 61 procent van de ondervraagde bedrijven in 2022 geen enkele bijdrage leverde aan liefdadigheidsinstellingen. Dat is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. De financiële onzekerheid en inflatie in 2022 zijn de oorzaken van deze afname. Er is ook kritiek op het werk van goede doelen. Bijna drie op de tien bedrijven vindt dat goededoelenorganisaties ‘slecht werk’ leveren.
Wel neemt het vrijwilligerswerk onder werknemers toe. Vooral binnen het mkb zijn er steeds meer medewerkers die zich tijdens bedrijfstijd inzetten voor lokale en maatschappelijke initiatieven.
Advies van De Zaak: wanneer je graag iets bijdraagt door bijvoorbeeld geld te doneren aan een goed doel of je lokale sportclub wil sponsoren, kun je een zakelijke schenking doen. Onder voorwaarden kun je als ondernemer zo’n schenking belastingvrijj doen. Maar let op: niet alle donaties of giften zijn fiscaal aftrekbaar.
Regels vakantiewerk gaan veranderen. Dit moet je als ondernemer weten
Werken in de horeca, bijspringen in een winkel of in een kwekerij. De tijd voor vakantiebaantjes is begonnen. Goed om te weten: voor werknemers tot 21 jaar gelden andere regels dan voor volwassenen. Zo mogen jongeren officieel vanaf 15 jaar gaan werken bij een bedrijf. Per leeftijdsgroep zijn er regels voor werktijden, dagen en de hoeveelheid uren per dag.
Volgend jaar gaat er waarschijnlijk het een en ander veranderen op het gebied van vakantiewerk. Zo mogen 13- en 14-jarigen dan ook op zondagen werken en hun werktijden op avonden verlengen. Deze versoepeling is onderdeel van een recent wetsvoorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gericht op het geven van meer flexibiliteit aan jongeren tussen 13 en 15 jaar.
De regelgeving in de horeca wordt wel strenger. Jongeren tot 16 jaar mogen niet meer werken op plaatsen waar alcohol wordt geschonken, tenzij ze achter de schermen werken. Dit besluit is genomen om jongeren te beschermen tegen mogelijke negatieve invloeden van alcoholgebruik.
Advies van De Zaak: door het personeelstekort vechten veel ondernemers om de gunst van vakantiehulpen. Vaak maak je als werkgever pas kans als je meer betaalt dan het minimumloon. Er zijn ook al ondernemers die een aanbrengpremie uitkeren aan mensen die een nieuwe kracht aanbrengen. Kortom, zorg voor goede arbeidsvoorwaarden en wees creatief!
Groene investeringen schieten omhoog. Ondernemers maken volop gebruik van EIA-subsidie
Met een stijging van 24 procent was er in 2023 een opvallende toename in energiezuinige investeringen door Nederlandse ondernemers. Het Energie-investeringsaftrek (EIA) jaarverslag van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onderstreept een groeiende inzet voor duurzame energie. De investeringen – variërend van zonnepanelen tot warmtepompen – komen overeen met de jaarlijkse energiebehoefte van 586.000 huishoudens.
Groene investeringen brengen flinke financiële voordelen met zich mee. Dankzij de EIA kunnen ondernemers tot 40 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Vooral warmtepompen en energieopslagsystemen zijn populair.
Advies van De Zaak: deze trends tonen aan dat investeren in energiebesparing niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor de portemonnee. Het loont zich dus om de nieuwste Energielijst van RVO te raadplegen en waar mogelijk slim te investeren in duurzame technologieën.