Categorieën

Na het succesvol doorlopen van de sollicitatiegesprekken is dit het moment waarop je afspraken maakt over de voorwaarden waaronder iemand gaat werken. Het arbeidsvoorwaardengesprek. Maar wat houdt zo'n gesprek precies in en welke zaken zijn van belang om te bespreken? In dit artikel duiken we dieper in op het arbeidsvoorwaardengesprek.

In het kort

  • Een arbeidsvoorwaardengesprek is essentieel na succesvolle sollicitatiegesprekken.
  • Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk om te bespreken.
  • Belangrijke zaken om te bespreken: salaris, secundaire voorwaarden, werkuren en flexibiliteit.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

Een arbeidsvoorwaardengesprek is een belangrijke fase in het aannemen van een nieuwe werknemer. Na het succesvol afronden van de sollicitatiegesprekken, waarin de vaardigheden en ervaringen worden besproken en beoordeeld, is het arbeidsvoorwaardengesprek de volgende stap. Als toekomstige werkgever ga je met de potentiële werknemer onderhandelen over de specifieke voorwaarden van de arbeidsovereenkomst. Bij het arbeidsvoorwaardengesprek staat het maken van duidelijke en transparante afspraken voor de nieuwe baan centraal. Zo weten beide partijen wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Welke soorten arbeidsvoorwaarden zijn er?

Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop iemand komt werken. Deze afspraken worden doorgaans schriftelijk vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

  • Primaire arbeidsvoorwaarden zoals salaris, werktijden en vakantiedagen
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioen, bonussen en een dertiende maand


Primaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden die de kern van de arbeidsovereenkomst vormen. Ze zijn vaak direct gerelateerd aan de functie en prestaties:

  • Salaris
  • Arbeidsduur
  • Werktijden
  • Vakantiedagen
  • Overwerkvergoeding


Secundaire arbeidsvoorwaarden

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra afspraken die bovenop het salaris komen. De secundaire voorwaarden kunnen sterk variëren per organisatie en zijn vaak een middel om werknemers aan te trekken en te behouden:

Een goede voorbereiding voor het arbeidsvoorwaardengesprek

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn over de onderhandelingen van de arbeidsvoorwaarden. Als werkgever wil je een nieuwe werknemer aan je binden en zo lang mogelijk bij je houden. Hier zijn de stappen die je als werkgever kunt nemen om goed voorbereid een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek in te gaan:

Stap 1: ken de marktconforme salarissen

Weet wat de werknemer waard is en biedt het gangbare salaris. Dit kun je doen door naar het huidige salaris van de bepaalde positie binnen de sector te kijken en door te vragen of de nieuwe werknemer een bepaald salaris nodig heeft om rond te komen.

Bij de onderhandelingen over het salaris kun je het beste eerst net iets minder bieden dan je bereid bent te betalen, om zo op een salaris uit te komen waar je beide tevreden mee bent.

Stap 2: stel een concurrerend compensatiepakket samen

Naast het salaris zijn er secundaire arbeidsvoorwaarden die belangrijk kunnen zijn voor een toekomstige medewerker, zoals flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, gezondheidsvoordelen en pensioenbijdragen.

Stap 3: wees voorbereid op onderhandelingen

Zorg ervoor dat je voorbereid bent om te onderhandelen. Bepaal daarom van tevoren hoe flexibel je wilt zijn met de onderhandelingen over het salaris en andere voorwaarden. Het serieus nemen van argumenten, vragen en eisen van de werknemer is cruciaal om samen tot een overeenstemming te komen waar je beiden tevreden mee bent.

Stap 4: ken de groeimogelijkheden binnen je bedrijf

Ook de groeimogelijkheden binnen de organisatie spelen een rol in de onderhandelingen. Welk perspectief bied je een sollicitant. Stel hier van tevoren al voorwaarden over op en bepaal vooraf of je hierover wilt onderhandelen.

Stap 5: bereid een duidelijke functiebeschrijving voor

Als nieuwe werkgever moet je duidelijk zijn over de inhoud van een functie. Stel daarom een duidelijke functiebeschrijving op die de verantwoordelijkheden en verwachtingen duidelijk maken.

Stap 6: verzamel informatie over de kandidaat

Een arbeidsvoorwaardengesprek voeren wordt makkelijker wanneer je meer over de achtergrond, ervaringen, vaardigheden en doelen van de kandidaat weet. Zorg dat je op de hoogte bent voordat je gaat onderhandelen.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Wat zijn de belangrijke zaken om te bespreken tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek?

Het arbeidsvoorwaardengesprek is een belangrijk gesprek. Dit zijn een aantal belangrijke zaken om te bespreken tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek:


Het arbeidsvoorwaardengesprek is een kans om duidelijke afspraken te maken die voor beide partijen gunstig zijn. Een goede voorbereiding en heldere communicatie is essentieel om tot een overeenkomst te komen en de onderhandelingen op een positieve manier af te ronden..

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Als gepassioneerd ondernemer met een interesse in vastgoed en financiën, combineer ik mijn expertise met mijn liefde voor schrijven. Zo deel ik inzichten en ervaringen die mede-ondernemers kunnen inspireren en ondersteunen.
Lees ook…
Veel ondernemers worstelen met een tekort aan arbeidskrachten. Als je in de huidige, krappe arbeidsmarkt iemand zoekt voor over een maand, ben je veel…
Een bemiddelingsbureau kan erg handig zijn voor zzp’ers. Bijvoorbeeld omdat de opdrachten binnen het eigen netwerk (nog) niet voor het oprapen liggen…
Op zoek naar personeel? In deze krappe arbeidsmarkt moet je jezelf goed voorbereiden en verschillende methodes gebruiken. Denk aan het werven van…
Ben je als ondernemer op zoek naar die ene speld in de hooiberg? Dan weet je hoe lastig het kan zijn om de juiste medewerker te vinden in een…
Nieuwe mensen nodig? Beperk jezelf dan niet tot traditionele kanalen voor werving en selectie. Sociale media hebben een gigantisch bereik en bieden…
Bij De Zaak geloven we dat ondernemers de vrijheid moeten hebben om hun ondernemersdromen waar te maken. Ondernemers geven smaak aan de wereld en…