Aftrekposten verlagen je fiscale winst. Dat kan aantrekkelijk zijn voor jou als ondernemer, omdat je daardoor minder belasting betaalt. In dit artikel zetten we fiscale aftrekposten voor ondernemers op een rij.

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Inhoudsopgave

Grofweg zijn er drie soorten fiscale aftrekposten:

  1. ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling
  2. investeringsaftrek
  3. fiscale reserves

Deze aftrekposten kun je niet zomaar meenemen in je belastingaangifte. Zo moet je als ondernemer aan allerlei voorwaarden van de Belastingdienst voldoen. Verdiep je hier goed in en laat je eventueel adviseren door een boekhouder of accountant.

Hieronder beschrijven we de belangrijkste aftrekposten in vogelvlucht. Wil je een snelle check doen of jij in aanmerking komt? Start dan de gratis ZZP Aftrekpostenscan >>

1. Ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling

Bij de ondernemersaftrek gaat het om verschillende fiscale aftrekposten. Die kunnen onder meer interessant zijn voor ondernemers in het algemeen, startende ondernemers of ondernemers met meewerkende partners. Het gaat om de volgende aftrekposten:

Deze aftrekposten hebben onder meer als voorwaarde dat de Belastingdienst je moet zien als ondernemer. Ook moet je in de meeste gevallen voldoen aan het urencriterium.

Verder kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld. Op de website van de Belastingdienst vind je per aftrekpost de actuele voorwaarden en bedragen.

Zelfstandigenaftrek omlaag

De zelfstandigenaftrek levert minder voordeel op sinds 2020. De aftrek wordt in vier jaarlijkse stappen van 3 procentpunt verlaagd naar het zogenaamde basistarief. In 2021 mocht je € 6.670 aftrekken, in 2022 is dat € 360 minder en dus € 6.310.

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling krijg je als je ondernemer bent. Je past deze fiscale aftrekpost toe nadat je de winst hebt verminderd met de ondernemersaftrek. Uiteraard moet er voor de mkb-winstvrijstelling dan nog wel voldoende winst over zijn.

2. Investeringsaftrek

Bij de investeringsaftrek gaat het net als bij de ondernemersaftrek om verschillende fiscale aftrekposten. Die kunnen interessant zijn voor ondernemers die (grotere) investeringen doen in bepaalde bedrijfsmiddelen. Het betreft de volgende aftrekposten:

Deze aftrekposten hebben onder meer als voorwaarde dat je belastingplichtig moet zijn voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Daarnaast komen niet alle bedrijfsmiddelen in aanmerking. Verder moet je rekening moet houden met minimale investeringsbedragen. Op de website van de Belastingdienst vind je per aftrekpost de actuele voorwaarden en bedragen.

Desinvesteringsbijtelling

In sommige gevallen moet je een deel van de investeringsaftrek terugbetalen. Dat is mogelijk als je bedrijfsmiddelen vervreemdt (denk aan kopen of schenken) waarvoor je in de vorige jaren investeringsaftrek hebt toegepast. Dit wordt desinvesteringsbijtelling genoemd.

3. Fiscale reserves

Daarnaast zijn er ook enkele fiscale reserves waar je als ondernemer van kunt profiteren, namelijk:

Herinvesteringsreserve

De herinvesteringsreserve is een eerste voorbeeld van een fiscale reserve. Hierbij reserveer je een bedrag en verlaag je net als bij andere aftrekposten je fiscale winst. Bij de herinvesteringsreserve doe je dat door de opbrengst van de verkoop van een bedrijfsmiddel te reserveren voor het kopen van weer een bedrijfsmiddel.

Voorwaarde is wel dat je op de balansdatum daadwerkelijk van plan bent om te herinvesteren in een bedrijfsmiddel. Ook moet je rekening houden met regels voor het afboeken van de herinvesteringsreserve. Verder is het mogelijk dat de reserve in een aantal situaties vrijvalt, onder andere als je besluit om toch niet te herinvesteren.

Egalisatiereserve

Maak je eens in de zoveel jaar hoge kosten voor periodiek onderhoud van de bedrijfsmiddelen? Bijvoorbeeld voor onderhoud aan je bedrijfspand? Dan is de egalisatiereserve mogelijk interessant.

Je mag een egalisatiereserve niet vormen voor jaarlijks terugkerende uitgaven of de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Daarnaast moet je rekening houden met een groot aantal andere voorwaarden. Die vind je terug op de website van de Belastingdienst.

Heb je de aangifte inkomstenbelasting al verstuurd en ben je een aftrekpost vergeten? Als hiervoor nog geen definitieve aanslag is opgelegd, dan kun je de aangifte aanvullen. Je biedt dan alsnog je gegevens, nu mét die ene aftrekpost, aan. Op die manier kun je alsnog profiteren van een aftrekpost.

Gerelateerd lezen:

• De ondernemersaftrek
• De kleineondernemersregeling ziet er zo uit
• Zolder wordt bedrijfsruimte: wel of geen investeringsaftrek?
• Zijn giften aan goede doelen zakelijk aftrekbaar voor bv’s?

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Excel rekent met heel veel decimalen. Bij de uitkomst toont het programma echter niet altijd alle decimalen. Dat hangt namelijk af van hoe Excel…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
Hoe gezond is je financiële huishouding? En hoe winstgevend is je onderneming? De rentabiliteit is een belangrijke ratio voor het succes van je…
Als ondernemer ben je de term ‘proforma factuur’ vast en zeker eens tegengekomen. Vaak wordt dit vergeleken met een conceptfactuur of offerte, terwijl…
Het kan soms lastig zijn het overzicht te behouden in een organisatie waarin veel mensen werken in verschillende rollen. Zie jij door de bomen het bos…
Een overzichtelijke administratie opzetten is een belangrijk onderdeel van het starten van je eigen bedrijf als zzp’er. We helpen je met een helder…