Beleggen als privé persoon of onderneming?
In tijden dat het goed gaat met de onderneming, kan het lonen om een deel van het opgebouwde vermogen apart te zetten. Dit kan op een spaarrekening, als belegging in aandelen of bijvoorbeeld vastgoed, enzovoorts. Maar is het dan verstandig te beleggen als privé persoon of onderneming?

Inhoudsopgave

In tijden dat het goed gaat met de onderneming, kan het lonen om een deel van het opgebouwde vermogen apart te zetten. Dit kan op een spaarrekening, als belegging in aandelen of bijvoorbeeld vastgoed, enzovoorts. Onder meer de ETF handel en bijvoorbeeld de handel in duurzame aandelen is momenteel populair. In plaats van het vermogen van je bedrijf als onderneming te beleggen op de beurs, kun je dit ook uitkeren naar jezelf. Gebruik de uitgekeerde bonus vervolgens om als privé persoon te beleggen. Wat is van beide opties de beste keuze? Waarmee dien je rekening te houden bij het beleggen met het vermogen van een onderneming? In dit artikel lees je er meer over.

Houd er rekening mee, dat het beleggen van vermogen risico’s met zich meebrengt. Je kunt het belegde vermogen of een deel hiervan verliezen. Beleg om deze reden alleen met vermogen wat je voor een langere tijd kunt missen.

Wat zijn de mogelijkheden om te beleggen in vastgoed? Download gratis de whitepaper “Alle opties Beleggen in Vastgoed uitgelegd” via De Zaak.

Investeren in andere bedrijven als ondernemer

Als ondernemer zijn er verschillende manieren om geld te investeren in andere bedrijven. Zo zou je kunnen overwegen om een concurrent over te nemen. Ook het investeren in een start-up, in ruil voor aandelen kan een goede optie zijn. Houd er in dit geval rekening mee, dat het risico op het verlies van je inleg groot is. Je weet niet of een start-up haar plannen volledig tot uitvoering kan brengen. Evenals dat het soms lastig is om een geschikte koper te vinden, wanneer je de aandelen van de hand wilt doen. Investeren op de beurs is een derde, zeer toegankelijke optie.

Aandeelhouder van een bedrijf

Het investeren in een bedrijf via de beurs komt in de basis overeen met een investering in een start-up, of het opkopen van een concurrent. Belangrijk verschil hier, is dat de beurs toegankelijker is en doorgaans meerdere opties aanbiedt. Naast een investering in aandelen, zou je bijvoorbeeld ook voor een ETF of een index kunnen kiezen. Op deze manier verklein je het risico van je investering. Bij een index investeer je immers niet in een los bedrijf, maar doe je dit in meerdere bedrijven die werkzaam zijn binnen verschillende sectoren.

Toch meer interesse in obligaties? Obligaties worden meestal pas op het einde van de looptijd verzilverd. Op obligaties haal je een rendement op basis van interest. Het voordeel aan obligaties is het lage risico, dat zorgt ervoor dat je niet wakker hoeft te liggen van deze belegging.

Een ander voordeel van beleggen via de beurs kan de anonimiteit zijn, waarvan je profiteert. De overname van een concurrent komt mogelijk in de lokale krant of wordt op internet gepubliceerd. Niet iedere ondernemer vindt dit even prettig.

Zakelijk beleggen met hogere bedragen

Zakelijk beleggen wordt door aanbieders vaak aangeboden als vermogensbeheer. Zeker kleinere ondernemers, zoals zzp’ers en mkb’ers, kunnen worden afgeschrikt door de hoge instap waarden. Verschillende aanbieders bieden het zakelijke vermogensbeheer enkel aan voor partijen met een groot eigen vermogen. Het legt de drempel ook voor een beginnende belegger bijzonder hoor.

Als privépersoon beleggen soms fiscaal aantrekkelijker

Vaak blijkt dat een belegging als privépersoon interessant is, op het moment dat het verwachte rendement boven de 4,8% ligt. Fiscaal levert dit voordelen op, ten opzichte van het beleggen als ondernemer. Is het rendement lager, dan loont het om als bedrijf te investeren in aandelen, ETF’s en valuta’s. Als privé persoon betaal je over het geïnvesteerde bedrag vermogensbelasting. Daar waar je als bedrijf over het behaalde rendement eerst nog vennootschapsbelasting betaalt. In de praktijk blijkt dit vaak relatief duur te zijn bij een hoog rendement en voordelig bij lagere rendementen.

Laat je adviseren door een specialist

Aan zowel het beleggen als privépersoon, als het beleggen via een onderneming zitten risico’s. Denk bijvoorbeeld ook aan een mogelijk faillissement in de toekomst. Vermogen wat op dat moment via het bedrijf geïnvesteerd is in aandelen kan niet meer worden uitgekeerd naar jou als privépersoon (bij een BV). Zou je het vermogen vooraf als bonus uitkeren en vervolgens als privépersoon investeren, loop je dat risico niet. Laat je adviseren door een specialist om te kijken wat voor jou het meest aantrekkelijk is.

[Whitepaper]: Download de nieuwe whitepaper “Alle opties Beleggen in Vastgoed uitgelegd” en leer alle voor- en nadelen van vastgoed beleggen + insider tips

Gerelateerd lezen:

• Beleggen als ondernemer; slim of risico?
• Auto van de zaak: zelf kopen of leasen?
• Alles over het leasen van een bedrijfsauto
• Alles over failliet gaan

.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Logo SynVest Beleggen digitaal (2)

SynVest, partner van De Zaak

SynVest is sinds de oprichting in 2005 uitgegroeid tot een professionele assetmanager in Nederland. Momenteel hebben zij circa 650 miljoen onder beheer, meer dan 8.000 klanten en groeien ze jaarlijks gestaag. De beleggingsfondsen van SynVest zijn overzichtelijk. SynVest wil op deze manier beleggen toegankelijk maken, voor grote en kleine beleggers. Ieder fonds is in een paar zinnen uit te leggen, zodat deelnemers direct een duidelijk beeld hebben van de mogelijkheden, kansen en risico’s.

Bekijk alle artikelen van SynVest

.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Lees ook…
Vastgoed is een belegging voor de langere termijn. Hiermee kan je goede rendementen behalen. De zeer lage hypotheekrente maakt de aankoop van vastgoed…
Een betalingsregeling kan een manier zijn om je omzet veilig te stellen. Waar moet je aan denken als je klanten de mogelijkheid wilt bieden om in…
Wie ervoor kiest om zakelijk te beleggen, heeft een scala aan mogelijkheden om geld te reserveren en vermogen op te bouwen. Centrale vraag voor iedere…