Rahma El Mouden is de baas van een groot schoonmaakbedrijf met ruim vierhonderd werknemers. Inmiddels heeft ze veel ondernemersprijzen gewonnen en staat ze in The Next Women 100 van 2013. Hieronder geeft ze haar beste ondernemerstips.

Wie is Rahma el Mouden?
Als jonggehuwde vrouw uit Marokko moest Rahma El Mouden ooit vechten voor een baantje als schoonmaakster. Een half mensenleven verder is ze de baas van MAS, een bedrijf in schoonmaak, beveiliging, klein onderhoud en bouwgoedbeheer. Haar bedrijf heeft een omzet van € 6,5 miljoen en ruim 400 werknemers.

De ondernemerstips
Haar inspirerende ondernemersverhaal leest u in dit tijdschrift van de Zaak. Hieronder kunt u alvast haar beste ondernemerstips tot u nemen:

  1. Staar u niet blind op diploma’s. Investeer in de scholing en ontwikkeling van uw personeel.
  2. De klant is koning, maar uw medewerkers zijn keizers. Behandel ze met respect.
  3. Er moeten meer vrouwen komen op leidinggevende posities. De emancipatie is nog lang niet  voltooid. Kleine deeltijdbaantjes? Dat schiet niet op.
  4. Maak u nooit afhankelijk. Verdien uw eigen geld. Blijf bij uw partner omdat u van degene houdt, niet omdat u niet voor uzelf kunt zorgen.
  5. Ook al bevindt uw bedrijf zich in een vechtmarkt, vecht niet mee.
  6. Onderscheidend zijn is belangrijker dan de grootste willen zijn.
  7. Door meerdere diensten aan te bieden, slaat u twee vliegen in een klap. U kunt er uw klanten mee ‘ontzorgen’ en uw personeel perspectief bieden.
  8. Neem uw maatschappelijke verantwoordelijkheid als ondernemer. Doordat uw medewerkers zich ontwikkelen, levert u een positieve bijdrage aan de samenleving.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…