Btw-ondernemers die maandelijks aangifte doen en btw afdragen, konden ervoor kiezen om dit per 1 juli 2009 per kwartaal te doen. Ongeveer 55 duizend ondernemers zijn daartoe overgegaan. Het CBS is daar echter niet zo blij mee.

Kwartaalaangifte biedt voordeel
De mogelijkheid om kwartaal- in plaats van maandaangifte voor de btw te doen, is een van de kabinetsmaatregelen in het kader van de kredietcrisis. De bedoeling is om bedrijven meer financiële ruimte te geven door de liquiditeit te vergroten.

Tenslotte hoeft de btw die over de eerste en tweede maand van een kwartaal verschuldigd is, pas te worden betaald tegelijk met de btw over de derde maand. Dat levert bovendien rentevoordeel op, en lagere administratieve lasten, omdat minder vaak aangifte hoeft te worden gedaan.

Gevolgen voor CBS
De maatregel heeft echter wel gevolgen voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kan – nu er zoveel maandaangevers wegvallen – geen representatieve statistieken meer samenstellen en niet meer aan de Europese normen voldoen. Dit geldt vooral voor de bouwnijverheid en internationale handel.

In die sectoren moeten daardoor extra enquêtes worden verstuurd. Maar dat is niet het enige: in de detailhandel, commerciële dienstverlening en industrie kunnen ruim 12.500 enquêtes niet worden geschrapt, terwijl dat aanvankelijk wel de bedoeling was.

 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Ontvang kortingscode gratis tankpas

Met een volgetankte auto naar je klant, op de OV-fiets naar je meeting of snel de trein in om nog even te werken. Wat je ook kiest, met MoveMove ben je zo onderweg.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…